185 milliós nyereséget produkált egy alkalmazottak nélküli, lélegeztetőgépekkel bizniszelő cég

  • narancs.hu
  • 2021. november 10.

Belpol

Az Európa Ázsia Kft.-nél tavalyi bevételként 16,9 milliárd forintot számoltak el, miközben az előző évben csupán 276 millió folyt be a kasszába.

A koronavírus-járvány kitörése után a magyar kormány őrült tempóra kapcsolt a lélegeztetőgépek beszerzése során. Összesen kb. 16 ezer lélegeztetőgépet vásárolt 300 milliárd forintért. Ebből a járvány legsúlyosabb időszakában nagyjából 1600 gép volt használatban. A beszerző cégek egyike volt az Európa Ázsia Kft., amely egy év alatt 61-szer több árbevételt és tizenegyszeres profitnövekedést ért el az előző évhez képest. Mindezt alkalmazottak nélkül – írja most az Mfor.hu.

A portál által szemlézett beszámoló legérdekesebb adatai:

  • Az értékesítésből származó bevételük 16,9 milliárd forint volt, miközben 2019-ben „csupán” 276 millió forint folyt be a cég kasszájába.
  • A 16,9 milliárdos összbevétellel szemben 16,5 milliárdos anyagjellegű ráfordítást számoltak el. Ebből az olvasható ki, hogy a magyar államnak eladott lélegeztetőgépeket mennyiért szerezték be.
  • Összességében egy év alatt jelentősen nőtt a cég nyeresége, a 2019-es 19,3 millió után tavaly 271 milliót számoltak el.
  • A pénzügyi műveleteken elért 55 milliós veszteség, valamint a 30 milliós adófizetési kötelezettség elszámolása után 184,9 millió forint tiszta profitjuk maradt 2020 végén. Ezt az összeget az eredménytartalékba helyezik, nem fizettek osztalékot.
  • Az üzletet alkalmazottak nélkül bonyolították le, a cégnek évek óta egyetlen dolgozója sincs.

Korábban arról a Direkt36 közölt cikket, hogy az Európa Ázsia Kft. a kormányhoz és a DK-s Oláh Lajoshoz egyaránt közel áll. A cég 2018 októbere óta szerződéses partnere a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökségnek, Kínában üzemeltet kereskedelmi partnerirodát, emellett pedig Malajzia, Szingapúr és Indonézia is az illetékességi területükhöz tartozik. Ezért a tevékenységért havi 23 millió forintot kap a cég.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk