Titkosszolgálati akció volt-e a Szájer-botrány? - kérdezték Szijjártót

  • narancs.hu-MTI
  • 2020. december 9.

Belpol

Nincs róla minden kétséget kizáró információja - felelte a külügyminiszter.

 

 

Miként lehet, hogy a külügyminiszter csak napokkal később értesült Szájer József ügyéről? - többek között erről is kérdezte az ellenzék Szijjártó Pétert éves meghallgatásán a parlament nemzetbiztonsági bizottságában. A külgazdasági és külügyminiszter azt mondta, a nemzetbiztonsági törvény szerint az Információs Hivatal (IH) látja el a kormányzati tevékenység szempontjából fontos, külföldön található magyar szervek, létesítmények nemzetbiztonsági védelmét. Ez a külképviseletekre, az ott dolgozó diplomatákra és munkatársakra terjed ki. Az Európai Parlamentet, képviselőit érintően az IH-nak semmilyen hatásköre nincs. Az IH-hoz csak saját munkatársainak nemzetbiztonsági ellenőrzése tartozik. Másokat érintő, életvitellel kapcsolatos információk és jelenségek feltárására, értékelésére irányuló tevékenységet az IH nem végezhet - válaszolta Szijjártó a távirati iroda tudósítása szerint.

Így, mint az ügyben semmilyen hatáskörrel nem rendelkező titkosszolgálatot felügyelő miniszter, valóban csak később értesült a történtekről

- mondta.

Az MSZP-s Molnár Zsolt szerint ha olyan esemény történik, amely Magyarország szuverenitását, tekintélyét, diplomáciai, politikai megítélést befolyásolja, azzal minden titkosszolgálatnak feladata van. A bizottság jobbikos elnöke, Stummer János megkérdezte, nem tartaná-e helyesnek a miniszter a nemzetbiztonsági törvény módosítását, továbbá van-e információ arról, hogy külföldi titkosszolgálati beavatkozás történt Szájer József ügyében.

Szijjártó Péter azt felelte: "minden kétséget kizáró" információja nincs.

Találgatások és részinformációk vannak, ezekről Bunford Zsolt, az IH főigazgatója zárt ülésen ad tájékoztatást - tette hozzá.

 

Figyelmébe ajánljuk