Török Gábor: "Több a kapkodás, az improvizáció, mint az ördögi ravaszság"

  • narancs.hu
  • 2020. március 23.

Belpol

Török szerint rendkívüli felhatalmazásnak lehet értelme, de nem jelenthet időben korlátlan hatalmat.

"Ha valóban diktatúrát akarna a miniszterelnök bevezetni, akkor azt eddig is megtehette volna és a járványveszély után is megteheti, hiszen a kétharmados többségével olyan alkotmányt írhat, amilyet csak akar" – Török Gábor a nyugat.hu-nak mondta el véleményét a felhatalmazási törvényről és a kormány járványügyi intézkedéseiről.

Török szerint a rendeleti kormányzást nem kell ördögtől való gondolatnak tartani, szerinte ugyanis egy válsághelyzetben nem lehet a parlament döntésére várni. Hozzáteszi azonban, hogy a rendkívüli felhatalmazás nem jelenthet időben korlátlan hatalmat.

"Szerintem ez méltányolható felvetés: a kormány erősítené a bizalmat, ha beépítene a törvényjavaslatba egy – akár később meghosszabbítható – határidőt" – összegzi.

Attól nem tart, hogy ez a törvény jelentené a kormány diktatórikus törekvéseinek alapját: "Nem igazán értem, hogy egy kétharmados parlamenti többséggel rendelkező kormánynak milyen politikai haszna lenne a saját kétharmados többségének tartós és tudatos kikapcsolásából". Hozzáteszi azt is, hogy ha diktatúrát akarna a miniszterelnök, ahhoz nem kellene a járvány mögé bújni, "azt eddig is megtehette volna és a járványveszély után is megteheti, hiszen a kétharmados többségével olyan alkotmányt írhat, amilyet csak akar."

Török kifejti azt is, hogy alapvetően most nem a pártok egymással való harcolására, hanem összefogására lenne szükség, mert az összkép nem rossz: "egyelőre nem lehet azt állítani, hogy a kormány ne próbálná meg kezelni a válsághelyzetet."

Mint megjegyzi, bár kritizálhatóak a kormány egyes döntései és a kommunikációja is, de "nem biztos, hogy minden döntés mögött valamilyen ördögi tervet, gonoszságot, politikai szándékot kell feltételezni, vakrepülésben – márpedig a legtöbb kormány az első hetekben egyértelműen ezt gyakorolja – több a kapkodás, az improvizáció, mint az ördögi ravaszság."


Nyugtassa magát Naranccsal a kényszerű otthonlét idején!

Továbbra se érjék be a napi hírek özönével, hanem pillantsanak mögéjük! S tegyék ezt velünk! Járjunk együtt a dolgok végére! Kedves olvasóink, vészhelyzet van, s ilyenkor mindennél fontosabb a tisztánlátás. Ezért jó szívvel javasoljuk, hogy továbbra se érjék be a napi hírek özönével, hanem pillantsanak mögéjük! S tegyék ezt velünk!

Figyelmébe ajánljuk