Törvényt sértett a rendőrség Fekete-Győr András meghallgatásakor

Belpol

Semmilyen kárt nem okozott a Momentum elnöke, alaptalanul gyanúsították rongálással.

#FreeNavalny- ezt a feliratot fújta májusban Fekete-Győr András Külgazdasági és Külügyminisztérium épülete elé, tiltakozásképpen, amiért Szijjártó Péter és Orbán Viktor sem emelt szót Alekszej Navalnij koholt vádak alapján történő oroszországi bebörtönzése ellen.

A lemosható, a környezetre ártalmatlan festékkel felfújt graffitit a Momentum elnöke Szél Bernadett és Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőkkel közösen készítették. Már graffitizés közben igazoltatták őket a rendőrök – később pedig mindhármukat beidézték a rendőrségre, rongálás gyanújával.

A gyanú azonban teljesen alaptalan volt, az eljárás pedig törvénysértő is – írta szerdai Facebook-posztjában Fekete-Győr.

„Pár napja (…) megkaptam a Budapesti Közérdekvédelmi Ügyészség levelét, amelyből kiderült, hogy az első meghallgatásomon elmondott érvelésem alapján helyt adtak a panasznak, és kimondták:

“az eljárás alá vont személykénti meghallgatásra törvénysértő módon került sor”, a határozat ellen pedig nincs helye jogorvoslatnak.

Az indoklás egyszerű: a jelentés megállapította, hogy a lemosható festékkel készített felirat semmilyen kárt nem okozott a járdában. Szó szerint így fogalmaz: „Jelen ügyben a festék eltávolítható volt, az a dolognak sem az állagára, sem a használhatóságára nem hatott ki, ezáltal annak értékét nem csökkentette. Figyelemmel arra, hogy a járdában állagromlás nem következett be, a „helyreállítási" költség jelen ügyben nem értelmezhető. (…) A rongálási kár bekövetkezte jelen eljárásban nem állapítható meg.”

Bár a politikusok elleni eljárást megszüntették, Fekete-Győr András szerint a lényegen ez nem változtat. „Orbán Viktor olyan rendszert épített ki, amelyben Szijjártó jachtozásának, Rogánék földvásárlásának és az Orbán-család gazdagodásának semmilyen következménye nincs – miközben a véleményt nyilvánító ellenzéki képviselőket minden lehetséges eszközzel vegzálják” – írta a Momentum vezetője.

A Telex megkérdezte  Szél Bernadettet és Hadházy Ákost, de ők még nem kaptak ilyen tárgyú levelet az ügyészségtől.

Az autokratikus putyini rendszer ismert kritikusának számító Alexej Navalnijt tavaly augusztusban mérgezték meg az alsónadrágjába rakott novicsokkal az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) munkatársai. Az ellenzéki politikust Berlinben kezelték, majd januárban visszatért Oroszországba, itt egyből őrizetbe vették - mondván, külföldi gyógykezelése alatt megsértette a felfüggesztett börtönbüntetés szabályait - majd három és fél év börtönbüntetésre ítélték. Navalnij egy olyan pokrovi büntetés-végrehajtási intézetbe került, melyet maga is csak "barátságos koncentrációs tábornak" nevezett, és ahol Putyin sem garantálta életben maradását. Az ellenzéki politikus éhségsztrájkkal igyekezett tiltakozni fogvatartása ellen, ám ezzel orvosai kérésére végül felhagyott.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

 

Neked ajánljuk