Továbbra is férőhelyhiány van a bölcsődékben

  • narancs.hu
  • 2023. március 12.

Belpol

Noha az elmúlt években sokmilliárdot költöttek a bővítésre, még mindig több gyermeket iratnak bölcsibe, mint amennyi hely van számukra.

Az ország több pontján, egészen pontosan 7 járásban haladja meg a bölcsödébe beíratott gyerekek száma a férőhelyekét, több tucat járásban pedig 95 százalék fölötti a kihasználtság. Ez ugyanakkor jelentős javulás az öt évvel ezelőtti állapothoz képest. Akkor 7 járásban egyáltalán nem volt bölcsőde, 25 járásban pedig meghaladta a száz százalékot a kihasználtság - olvasható a g7.hu összeállításában.

A bölcsődei férőhelyek bővítése az elmúlt években kiemelt célja volt a kormánynak, sok milliárd forintnyi központi vagy EU-s forrás ment el rá, ám az eredmények elmaradnak a várttól, írja a lap, amely a Központi Statisztikai Hivatal bölcsődei férőhelyekről szóló friss adatösszefoglalója alapján végzett elemzést.

Eszerint az EU-tagállamok többségével ellentétben a magyar kormány GDP-százalékos szociális védelmi költései alacsonyak és egyre kevésbé is vállal szociális felelősséget: 2019-ben mindösszesen ez 16,4 százalék volt, a 2021-es előzetes adatok szerint pedig 17,3 százalék, miközben 2003 és 2013 között ez végig 20 százalék fölött járt. Viszont a működő bölcsődei férőhelyek száma emelkedett az elmúlt években.

Mindehhez hozzátartozik, hogy 2016-ról 2017-re azért ugrott meg több ezerrel a férőhelyszám, mert a családi napköziket – amelyek valójában nem intézmények, hanem kis létszámú otthoni csoportok – átcsoportosították a bölcsődei ellátáshoz. Így ezzel az átnevezéssel mintegy 6 ezerrel megnövelték a hivatalos bölcsődei férőhelyszámot.

Az is tény, hogy 2017-től a magán fenntartású bölcsődék is nagyot lendítettek a férőhelyszámon.

Értelemszerűen hasonló ritmusban emelkedik a bölcsődés gyermekek száma is, ami azt jelenti, hogy noha a népességfogyás miatt a kisgyeremekek száma és aránya hosszabb távon csökken, maga a bölcsődei ellátás egyre több kisgyereket ér el. Persze messze nem az összeset, ugyanis 2022-ben például 93 ezer kétévest tartottak nyilván, és “csak” bő 55 ezer bölcsiférőhelyet.

 

Nézzük, mit tudhatunk még a bővítés részleteiről: az intézmények száma növekszik, már több mint 2250 bölcsőde működik az országban. 2017-hez képest a legnagyobb növekedést az úgynevezett minibölcsödék produkálták, 50-ről 334-re ment fel a számuk.  Ezek 2017-ben pár száz férőhelyet biztosítottak, míg 2022-re már 2778-at.  A bölcsődék legtöbb típusában az önkormányzati fenntartás a meghatározó, 2017 óta az arányuk nem csökkent, sőt inkább nőtt.

Bár a köznevelés más területein az egyház fontos szerepet kapott, 2022-ben összesen csak 26 egyházi fenntartású hagyományos bölcsőde működött. 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk