Új magyar gyógyszert engedélyeztek a koronavírus kezelésére

  • MTI
  • 2020. december 19.

Belpol

Az Egis által előállított gyógyszer favipiravir hatóanyag-tartalmú. 

Új, az Egis gyógyszergyártó vállalat által előállított, favipiravir hatóanyag-tartalmú gyógyszert engedélyezett a koronavírus kezelésére az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) – közölte az intézet szombaton az MTI-vel. A gyógyszert várhatóan január közepétől használhatják a koronavírusos betegek kezelése során, a készítményt az állami egészségügyi tartalék kezeli és juttatja el az egészségügyi szolgáltatókhoz.

Az Egis gyógyszergyártó vállalat áprilisban indította el favipiravir hatóanyag-tartalmú gyógyszer fejlesztését, amelynek eredményeként az OGYÉI pénteken engedélyezte a készítmény magyarországi alkalmazását. Az OGYÉI az Egis favipiravir-tartalmú készítményeinek elbírálását soron kívül, gyorsított eljárásban végezte el. A hatóság az engedélyezési dokumentáció áttekintését követően döntött a készítmény hazai engedélyezéséről. 

Az OGYÉI prioritásként tekint a koronavírus kezelésében alkalmazott, valamint a Covid-fertőzés megelőzésére szolgáló készítményekkel kapcsolatos feladatai ellátására. „Az utóbbi hónapokban soha nem látott ütemben kezdődtek meg és zajlottak a koronavírusos betegeknél alkalmazható szerekkel összefüggő fejlesztések mind hazánkban, mind más országokban” – fogalmaz az intézet. A favipiravir a remdesivir után a második olyan gyógyszer, amelyet Covid-terápiában használnak és hazai használatbavételére az OGYÉI engedélyt adott.

Figyelmébe ajánljuk