Cser-Palkovics nyugodtságra int, megoldásokat keres

  • narancs.hu
  • 2020. december 19.

Belpol

Nem kiabál. Pedig nem volt ilyen higgadt, amikor az iparűzési adó esetleges eltörlése felmerült az elmúlt hetekben. 

„A helyi iparűzési adóval kapcsolatos álláspontomat – a polgármesterek részéről talán leghatározottabban – az elmúlt hónapokban sok helyen és sokszor elmondtam. A most bejelentett újabb állami gazdaságvédelmi intézkedések ugyan érintik az iparűzési adót és bevételkiesést okoznak, de értelmezésünk szerint csak a járvány időszakára vonatkoznak, valamint a városunk bevételeinek jelentős részét befizető nagy adófizetőkre ez a döntés nem terjed ki, csak a kkv szektorba tartozó, főként egyébként magyar tulajdonban lévő kisebb vállalkozásoknak biztosítanak kedvezményes adómértéket 2021-ben” – írja Cser-Palkovics András a Facebookon. 

Orbán Viktor szombati bejelentését, miszerint január 1-től megfelezi a kormány az iparűzési adó mértékét, azzal kommentálta, hogy a döntésnek a városra gyakorolt hatásait először nyugodtan értékelni kell.

„Felelős polgármesterként nem kiabálva, hanem – megoldásokat nyújtó – megállapodások lehetőségét keresve. 

Erre jó reményünk van, hiszen az elmúlt években rengeteg kérdésben tudtunk jó, Székesfehérvárnak hasznos megállapodást kötni a kormányzattal. Ebben az évben is számíthattunk a kormány támogatására, hiszen még az év utolsó napjaiban is jelentős támogatások érkeznek, valamint a fehérvári embereknek nagyon fontos fejlesztéseket (közlekedés-, kórház-, iskolafejlesztés) is bejelenthettünk közösen” – fogalmaz Cser-Palkovics. 

A polgármester akkor még nem volt ennyire nyugodt, amikor Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke azt tanácsolta a közelmúltban, hogy a teljes iparűzési adót törölje el a kormány. „Én azt kérem a kamara elnökétől, hogyha ilyen kérdésekben megfogalmaz javaslatokat, akkor bátran emelje föl a telefont, és kérjen segítséget azoktól, akik az önkormányzatokhoz értenek. Adott esetben pedig a helyi vállalkozásokat sokkal, de sokkal jobban ismerik, mint ő maga” – fogalmazott még akkor Cser-Palkovics András. 

A fideszes városvezető nem az első a sorban, aki reagált Orbán szombati bejelentésére; Karácsony Gergely főpolgármester szerint a kormányfő kivégezte az önkormányzatiságot, Pikó András, Józsefváros polgármestere úgy látja, hogy a kormány visszahozza a tanácsrendszert, Botka László Szeged polgármestere pedig vélelmezi, hogy a Fidesz nem bírja elviselni a 2019-es önkormányzati választások során elszenvedett vereségét, amikor is az ország nagy része ellenzéki vezetésű lett. 

Természetesen nem volt mindenki elégedetlen a kormányfő intézkedéseit illetően, Szita Károly Kaposvár fideszes polgármestere szerint a mostani rendelkezés azt mutatja, hogy „a kormány az önkormányzatokkal együtt teremti meg a családok biztonságát”. 

Neked ajánljuk

Azonnali: Valami nem stimmel az új kormánnyal

  • narancs.hu

Nagy Mártonnak és Navracsics Tibornak a beterjesztett törvényjavaslat szerint nem lesz önálló minisztériuma, és megjelent egy 113 oldalas salátatörvény-tervezet, amit először hibásan nyújtottak be.