Egy vérlázító gondnokság alá helyezési eljárás és elmeorvosi vizsgálat

Bárkivel megtörténhet

Belpol

Egy jogi vita egyik szereplője megkérdőjelezhető érvekkel a gyámhatóságnál gondnokság alá helyezési eljárást kezdeményezett az ellenfelével szemben. A hatóság úgy rendelt el meghallgatást és kért elmeorvosi szakvéleményt, hogy a köztiszteletben álló érintettel nem közölte, ki áll az egész mögött.

Közigazgatási végzés formájában néhány héttel ezelőtt idézést kapott egy teljesen normális életet élő nyugdíjas férfi, hogy a gondnokság alá helyezéséről szóló ügyében jelenjen meg február elején a megyei kormányhivatal járási hivatalában. Minderre „gyámhatósági ügyben hivatalból megindult gyámhatósági eljárás keretében” kerül sor. Arra is felhívták „a megidézett ügyfél” figyelmét, hogy egyebek mellett „a gyámhatósági ügyre vonatkozó rendelkezésre álló bizonyítékokat” is hozza magával – de hogy mik volnának ezek, azt nem tisztázta a hivatalos levél. Amelynek a végén fenyegetéssel felérő figyelmeztetés állt: ha a szabályszerű idézésnek nem tesz eleget, vagy távolmaradása okát nem tudja igazolni, akár 500 ezer forintos bírsággal is sújtható, sőt elővezetést is foganatosíthatnak vele szemben. A gyámhatósági indoklás csupán jogszabályhelyeket idéz, de egy szót sem ejt arról, egyáltalán mi szükség erre az egész cirkuszra.

„Derült égből villámcsapás” – mondta a Narancsnak a hetvenes éveit taposó, köztiszteletben álló turisztikai szakember, egyetemi oktató. Kérésére sem az ő, sem a városa nevét nem írjuk le, csak ezzel a feltétellel osztotta meg velünk a történetét. (Az egyszerűség kedvéért a továbbiakban Andrásként említjük.) „Tudom, hogy az eset nyilvánosságért kiált, s a jogi képviselőm mellett ez véd meg a méltatlan és aljas eljárástól” – mondta.

Néhány nappal az idéző végzés után András újabb hivatalos levelet kapott a gyámhivataltól. Ebben arról értesítették, hogy a gondnokság alá helyezése miatt hivatalból megkeresték a helyi kórház pszichiátriai szakrendelésének főorvosát azzal, hogy 15 napon belül adjon szakorvosi véleményt a mentális állapotáról. És biztos, ami biztos, „a végzés ellen önálló jogorvoslatnak nincs helye”.

Az egész kezdett kísértetiesen hasonlítani Franz Kafka híres regényének a világára: nem tudni, kinek a kezdeményezésére, nem tudni, milyen indok vagy jelzés alapján kezdeményeztek András ellen az emberi méltóságát súlyosan sértő gondnokság alá vételi eljárást. A nyugdíjas férfit behívták meghallgatásra a gyámhivatalba, egyben elrendelték elmeorvosi vizsgálatát. Ahogyan egykor Kafka fogalmazott: „az eljárás maga válik lassanként ítéletté”.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.