Ujhelyi: Konzultáció helyett most segíteni kellene

  • narancs.hu
  • 2022. október 16.

Belpol

Az európai parlamenti képviselő szerint kérdőívek és szociológiai doktori nélkül is tudni lehet, mit szólnak a magyarok az inflációhoz. 

Az újabb nemzeti konzultációval a kormány nem a magyar állampolgárok véleményére kíváncsi, csak az a célja, hogy minél jobban rögzüljön a kormányzati propaganda az agyakban – írja vasárnapi nyílt levelében Ujhelyi István európai parlamenti képviselő, az Esély Közösség alapítója.

A baloldali politikus szerint az újabb konzultáció „hatalomtechnikailag nyilván hatásos húzás (bár a nemváltó óvodások kapcsán tartott népszavazáson már látszott, hogy kezdenek kopni a bevált trükkök), erkölcsi és hatékonysági szempontból viszont már több mint aggályos”.

Ujhelyi emlékeztet, kérdezés nélkül is tudható, hogyan viszonyul a magyar társadalom a magas árakhoz, az egyre jobban elszabaduló megélhetési költségekhez, a fizetés elértéktelenedéséhez, ehhez nem kell milliárdos konzultáció, vagy szociológiai doktori.

„Akarja-e Ön, hogy minden még drágább legyen, mindenért többet kelljen fizetni és Ön szépen lassan beledögöljön a mindennapokba? Naná, hogy senki, hát ki az a hülye, aki ezt akarja? Ez a konzultáció nem is arról szól, hogy erre vár választ a kormány, hanem arról: azok, akik valóban segítség nélkül maradnak és bele fognak rokkanni a következő időszakba – sajnos, várhatóan sokan lesznek –, azok ne a kormányt, hanem mást, illetve másokat tegyenek ezért felelőssé” – írja Ujhelyi.

A képviselő undorítónak tartja, hogy a Fidesz úgy „konzultál”, hogy hazugságokat állít, fontos igazságokat hallgat el, és Brüsszelre mint mumusra mutogat, miközben semmiért, ami az utóbbi tizenkét évben hátrányként érte Magyarországot, nem vállal felelősséget. A konzultáció hét kérdése egyben is összefoglalható: egyetért-e Ön azzal, hogy a kormány semmiről nem tehet, mert minden rosszért, ami a magyarokkal történik, azért megint mások a felelősek.  

„Arról például nem szól a konzultáció kérdéseinek egyetlen magyarázó szövege sem, hogy az infláció már jóval a háború előtt elszabadult – alapvetően a kormányzat EU-ellenes politikájának köszönhetően – és ezért volt szükség az ársapkák bevezetésére az üzemanyagok és az alapvető élelmiszerek egy szűk körében még hónapokkal az oroszok támadásának megindulása előtt. Az pedig önmagában abszurd, hogy a kormány »brüsszeliek döntéseként« hivatkozik a szankciós csomagokra, amelyeket a magyar kormány darabra elfogadott és megszavazott; sőt, adott esetben hősies teljesítményként ünnepelte, hogy bele tudott szólni és módosítani tudott azok tartalmán. Azok a szankciók tehát, amelyeket most minden rossz okozójaként felmutatnak: valójában a Fidesz-kormány tudtával, egyetértésével és támogatásával léptek életbe”  – emlékeztet Ujhelyi.

Szerinte a kormánynak inkább arról kellene megkérdeznie most az embereket, milyen segítséget várnak: fizetésemelést, áfacsökkentést vagy élelmiszer-támogatást. Olyan nemzetközi példákról lenne érdemes beszélni, mint a spanyol áfacsökkentés, a román kormány által nyújtott élelmiszerkártya, vagy a német vállalkozásokat segítő csomag.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A pénztelenség segíthet a Homokhátságon

Lényegében elkaszálta a kormány a Homokhátság, pontosabban a Duna-Tisza-köze vízpótlási projektjeit. Egy határozatban a leghátulra sorolták a beruházást, így aligha lesz esély arra, hogy megvalósuljon. Elsőre rossz hírnek tűnik ez, valójában ennél jobb nem is történhetett volna a térséggel.