Újra találkozik Novák Katalin és Volodimir Zelenszkij

  • narancs.hu
  • 2023. július 15.

Belpol

A köztásasági elnököt az ukrán kormány hívta meg a következő Krími Platformra Kijevbe.

Novák Katalin köztársasági elnök elfogadta az ukrán kormány meghívását, és részt vesz a Krími Platform soron következő, augusztus 23-i találkozóján Kijevben – válaszolta a Sándor-palota kommunikációs igazgatósága a Telex kérdésére.

Ez azt jelenti, hogy a magyar köztársasági elnök újra találkozik Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Novák Kijev előtt Kárpátaljára is elmegy, az ottani magyarsággal ünnepli meg augusztus 20-át.

A Krími Platform egy Volodimir Zelenszkij kezdeményezésére életre hívott nemzetközi fórum, ami azzal a céllel jött létre, hogy Ukrajna konzultációkat folytasson és egyeztessen partnereivel a Krím félsziget orosz annektálásáról, az orosz megszállás következményeiről és a megszállás lehetséges megszüntetéséről.

Az első ilyen eseményen 2021-ben részt vett az akkori köztársasági elnök, Áder János is, 2022-ben Sztáray Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium energiaellátásért és biztonságpolitikáért felelős államtitkára képviselte Magyarországot. 

A helyzet azért is pikáns, mert az Oroszország által megtámadott Ukrajna és a túl sok szolidaritást nem mutató magyar kormány közt elég problémás a viszony: ennek egyik jele, hogy Novák Katalin március óta nem írta alá az új budapesti ukrán nagykövet, a magyar származású kárpátaljai Sándor Fegyir befogadó nyilatkozatát. Amíg ez nem történik meg, addig az önkéntes katonaként szolgáló Sándor Fegyir, aki az Ungvári Nemzeti Egyetem tanára is egyben, nem tudja betölteni a hivatalát.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Elbocsátásba kezdett az Opera, sztrájkolót is kirúgtak

A szakszervezetek szerint az elbocsátások célja a megfélemlítés, az Opera vezetése bosszút áll olyan kollégákon, akik részt vettek a béremelést kiharcoló tavaszi sztrájkban. Hétfőn egyeztetésre várják Ókovács Szilveszter főigazgatót, és a felmondások visszavonására szólítják fel.