Uniós pénzek: 11 ezer milliárdból csak 5-ről dönthet Budapest

  • narancs.hu
  • 2021. február 9.

Belpol

A Budapestre fordítható uniós támogatások 20 százalékának elköltésébe szólhatnak csak bele a főváros önkormányzatai, a többiről a kormány fog dönteni – ez a Miniszterelnökség terve a következő hét évre.

Mintegy 11 ezer milliárd forint támogatást kap Magyarország az idén elkezdődött európai uniós költségvetési ciklusban, a koronavírus-járvány hatásait ellensúlyozó 6000-7400 milliárd forintos mentőcsomag mellett. Ebből mintegy 5 milliárd forint lehet az az összeg, amelynek felhasználásába a fővárosi és a kerületi önkormányzatok is beleszólhatnak – számolták ki a 444.hu által megkérdezett szakértők. 

Ez egyrészt azért történik így, mert Budapesten az egy főre jutó nemzeti jövedelem meghaladja az uniós átlagot, fejlett régiónak számít. Emiatt nem kaphat a kohéziós támogatásból, amit a szegényebb régiók felzárkóztatására  szánnak. Amire a főváros is számíthat, az az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA), amelynek legalább 6 százalékát a gazdagabb régiókhoz tartozó nagyvárosok fejlesztésére költik. 

A Miniszterelnökség terve szerint a következő hét évben a Budapestre jutó ERFA-források 20 százalékát használnák fel a budapesti önkormányzatokkal egyeztetve, pályázatok révén – ez az az 5 milliárd forint –, 80 százalék pedig kiemelt projektekre megy el, például a HÉV felújítására, csepeli közparkok fejlesztésére, a Ráckevei-(Soroksári-) Duna revitalizációjára. A tervbe vett beruházások közül a legtöbb a Déli Városkapu Programhoz kötődik, amit a Fürjes Balázs államtitkár és Vitézy Dávid által vezetett, kormányzati hátterű Budapest Fejlesztési Központ felügyel. 

A közlekedés fejlesztésére szánt uniós források jó részét az agglomeráció vasútvonalaira és a HÉV-re szánja a kormány. A város belsejében járó buszokra, villamosokra, trolikra és a metróhálózatra nem tervez költeni,

a már megszervezett járműbeszerzéseket is leállíttatta, vagy hátráltatja.

A 444.hu információi szerint ugyanígy járt több, már előkészített budapesti beruházás. Amikor a fővárosi önkormányzat a hivatali késlekedésekkel kapcsolatban kérdést küld a minisztériumokhoz, a válasz Fürjes Balázs államtitkárságán keresztül érkezik.  „Budapest lerohasztása része lehet a 2022-es választási kampánynak" – így látják a 444-nek nyilatkozó fejlesztési szakemberek.  Szerintük a kormány azt szeretné sugallni, hogy az ellenzéki vezetésű önkormányzatok képtelenek bármit megjavítani vagy felépíteni maguktól.

Az uniós támogatások felhasználását a Miniszterelnökségen tervezik. A településfejlesztési terveket nemrég elküldték a megyei önkormányzatoknak. A portálhoz is ezen az úton jutott el a dokumentum.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.