A PDSZ szigorítást követel az iskolákban

  • narancs.hu
  • 2021. január 3.

Belpol

A pedagógusok továbbra is kiszolgáltatott helyzetben vannak. 

„Követeljük, hogy a köznevelési intézmények dolgozói közvetlenül az egészségügyben és a szociális területen dolgozók után legyenek azok között, akik az Európai Unió megfelelő szerve által engedélyezett oltóanyagban az első körben részesülnek! Mind az Oktatási Világszervezet, mind az UNESCO kiemelte, hogy a pedagógusoknak, az oktatóknak, a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottaknak magas prioritású csoportnak kell lenniük annak érdekében, hogy az egészség védelme, az oktatáshoz való jog érvényesüljön” – írja közleményében a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). 

A szervezet szerint az oktatásban nem lazítani kellene a járványügyi intézkedéseket, hanem ellenkezőleg, fokozni. A pedagógusokat úgy terelik vissza hétfőtől az intézményekbe – a középfokú oktatásban, a szakképzésben dolgozókat pedig nem sokkal ezt követően – hogy továbbra is kiszolgáltatott helyzetben lesznek. Olyan óvintézkedéseket sem rendeltek el központilag, amelyek több, más területen dolgozók esetén már alapvetőek, mint a maszkviselés vagy a plexifal. „Még most sem történik semmiféle érdemi intézkedés, amikor terjed a vírusnak az eddiginél sokkal gyorsabban terjedő mutációja” – írja a PDSZ. 

Az olyan látszatintézkedések, mint a pedagógusok számára „biztosított” tesztelés, egyelőre csak egyszeri, és sokak számára elérhetetlen a távolság, a rossz közlekedési viszonyok és korai hazautazási kényszer miatt, nem beszélve arról, hogy a rendelkezésre álló időpontok meglehetősen hamar beteltek a kollégák visszajelzései szerint. Önmagában már a tesztelésre történő beutazás is kockázatot jelent, ezért azok számára, akik nem rendelkeznek személygépkocsival, illetve nem a tesztelőpont közelében laknak, aránytalan kockázatot jelent a nem is megbízható eredményt nyújtó tesztelésben való részvétel.

Ameddig nincs kellő védelem, nincs átoltottság, addig digitális munkarenddel kell biztosítani a közoktatásban dolgozók és a családok biztonságát 

– fogalmaznak a közleménybn. 

Nem akarnak többet, csak ugyanazt

A PDSZ nem azt követeli, hogy a pedagógusok több vagy jobb védelmet kapjanak, mint más dolgozók. Azért emelik fel a szavukat az egészség védelme érdekében, mert minden járványügyi intézkedés elégtelen, amennyiben a gyerekek hazaviszik a fertőzést a családjaiknak, és emiatt többen esnek ki munkából és szorulnak táppénzre. A felfedezett fertőzésekre pedig gyakran csak napok elteltével történik hivatalos intézkedés. A karanténban tartózkodó hozzátartozóval egy háztartásban élők több esetben szabadon mozoghatnak, a gyerekek mehetnek iskolába, óvodába.

„Teremtsék meg egy olyan digitális munkarend feltételeit, amely nem a tavaszi helyzetetet idézi elő újra, hanem valóban biztosítja az oktatáshoz való jogot, ahogyan az egészséghez és a biztonságos munkavégzéshez való jogot is. Biztosítsanak a munkáltatók és munkavállalók számára támogatást annak érdekében, hogy a digitális munkarend miatt senki ne veszítse el állását és ne essen ki emiatt jövedelme! Az oltóközpontokkal kapcsolatban a sajtóban megjelent hírek miatt, kérjük, válaszoljanak arra a kérdésre, honnan jut az egykori ÁNTSZ intézetéből kiszervezett Nemzetközi Oltóközpontot működtető kft. oltóanyaghoz. Meg tudják-e erősíteni vagy cáfolni, hogy ez a kft. az állam által vásárolt oltóanyagokat értékesítené? Az átláthatóság és a nyilvánosság nemcsak szakszervezetünknek érték, hanem a közvélemény számára is fontos a tisztánlátás” – zárul a közlemény. 

Neked ajánljuk