Válságban a Milla

  • - ngm -
  • 2012.03.16 08:10

Belpol

Az LMP és a 4K! politikusai megjelenhetnek majd a Milla színpadán, az MSZP-sek és a DK-sok kizárva. Ez tűnik most a legvalószínűbb forgatókönyvnek, amit a civil szervezet választ, hogy első jelentős identitásválságából kikeveredjen.

„Nincs válság a Millában, dolgozunk” – árulta el magát az Egymillióan a sajtószabadságért (Milla) csoport ügyeit belülről jól ismerő forrásunk, amikor arról érdeklődtünk, hogy az elmúlt napok mennyire viselték meg a szervezetet. Dopeman alternatív köztársasági elnökké (AKE) választása ugyanis enyhén szólva sem egy sikertörténet, mind a rapper személye, mind a döntő lebonyolítása miatt. A Facebookon (amely fórum kitüntetett a Milla számára, hiszen ott jött létre) heves tiltakozást váltott ki a szimpatizánsokból a kétes hírű zenész győzelme. (Dopemannal készült interjúnkat lásd itt, Bazmeg című száma körüli botrányról szóló írásunkat pedig itt.) „Nos, az elején egész jó móka volt ez a Milla, de aztán jött egy rakás hülyeség és most felkerült az i-re a pont. A dopemanes sztori után értelmes ember veletek nem vállal közösséget. Van elég barom a parlamentben és az országban is… köszi, köszi!” – kommentált egyikük. Más már a Milla utáni jövőről írt: „ Remélem, hogy mindenki rájött, hogy az üres, ráadásul debil műsorszámokkal megtunkolt pesti szokástüntetés nem hogy nem elég, de alapvetően be fog minket csapni, hogy ez a megoldás. (…) Az illúziónak vessünk véget 2 év múltán. Aranyos próbálkozás volt 2010-ben, de vége.”

 


Fotó: Németh Dániel

 

Pár éve Uhrin Benedek nyert volna

Az indulatokat felszínre hozó „casus belli” a múlt heti AKE-döntő volt, amely után a pártok átlátható működését és pénzügyi elszámolását szorgalmazó Millát épp manipulációval és mutyizással gyanúsították meg. Az internetes szavazást ugyanis Bartos Cs. István eleddig ismeretlen „tanyafilozófus” nyerte, ám a Merlinben az utolsó két, versenyben maradó jelölt közül egy olyan játék alapján került ki a győztes, amely az első, a szervezők által kijelölt válaszadót (Dopemant) hozta előnyösebb helyzetbe a másodikkal (Bartossal) szemben. „Még egy ilyen szintű dolgot is képesek elcsalni, mit várnánk tőlük komolyabb feladatok esetén?” – értékelt egy kommentelő. Úgy tűnik, a gond az volt, hogy Bartos személye nem lett volna felvállalható a millások számára, sőt felmerült az is, hogy a Millát fúrni igyekvők munkája van abban, hogy Bartos idáig eljuthatott. Ahogy az egyik millás fogalmaz: „Bartos csak egy internetes mém, aki azzal vált népszerűvé, hogy übergagyi, és lehet rajta röhögni. Ha elindult volna ezen a választáson Uhrin Benedek, a pár éve oly népszerű énekes, biztos ő nyert volna a szavazatok alapján, emiatt épp nem is érdemes most a voksok számán rugózni. Mindez ugye eléggé megkérdőjelezi az ügy komolyságát… Megjegyzendő, hogy akik a Milla lejáratásában érdekeltek, azoknak szintén Bartos lett volna a legjobb választás. Talán szavaztak ilyenek rá, talán nem. Ezt nem tudhatjuk meg, igaz, Bartosnak hatalmas internetes fanclubja van.”

A millások önkritikát gyakoroltak a Facebookon a nyertes kiválasztásának módja miatt, és a csütörtöki tüntetésen az elnökjelöltek közül béketeremtő szándékkal ketten is (Simándi Szelim, Pikó András) színpadra léptek, a tüntetést megnyitó videóban pedig maga Bartos próbálta meg eloszlatni az őt sújtó csalás gyanúját. (A tüntetésről tudósításunkat lásd itt.)

Felkorbácsolt indulatok

Már korábban is felrótták a civil szervezetnek, hogy a politikai pártok egyhangú és nyílt elutasításán kívül nem kínál a jelenlegi hazai politikai környezetben megvalósítható és előremutató alternatívát vagy programot. Ez elől Juhász Péter – a csoport alapítója – lapunknak adott tavalyi interjújában is azzal tért ki: hagyományos politikai program megalkotása, illetve a politizálás nem célja a 2010-ben alapított csoportnak. Juhász állításaiban és a Milla attitűdjében is van némi önellentmondás, ezt március 15-e egyik tüntetője meg is fogalmazta a narancs.hu-nak: „Védhető álláspont, hogy nem akarnak politizálni, rendben. Ugyanakkor a Milla mégis politizál, csak ezt nem ismeri be. Tömegtüntetéseket szerveznek állami ünnepeken, és ezek határozottan kormányellenes megmozdulások. Akik pedig kimennek rá – köztük én is –, már unják azt hallgatni, hogy minket, civileket mindenből kihagynak, jaj, jaj! A Milla meglovagolt valamit, amikor megszervezte az első nagy tüntetést. Az előző ciklusban a Fidesz rendezvényei voltak a legnépesebb kormányellenes demonstrációk – most viszont nincs ilyen párt, amely ennyi embert tudna megmozgatni. A Milla ezt az űrt tölti be, ebből lett ismertsége, ebből lettek támogatói. Most viszont olyan, mintha menekülnének az elől, amit felkorbácsoltak.” A Milla 40 fős belső, döntéshozó köréhez tartozó egyik tagja úgy véli, hogy a szerepzavarnak és a hibázásoknak egyik fontos oka a bázisdemokrácia. Ez a működési módszer sokszor sok erőt emészt fel a csoporton belül, így történhetett meg az is, hogy az AKE-t nem gondolták végig rendesen. „Januárban volt egy javaslat, hogy átálljunk egy hierarchizáltabb működésre, ezt elvetettük. Lehet, hogy középtávon újra előkerül az ötlet, főleg, ha több mindennel foglalkozunk majd.”

Dopeman és Larry Flynt

„Nem alakulunk párttá, nem akarunk olyat csinálni, amihez nem értünk” – fogalmaz a narancs.hu-nak Bodó Balázs. A Milla-tag szerint ők nem „jobb pártot, hanem jobb választókat” szeretnének, azaz nem a politikai formációk, hanem a választópolgárok reformjában hisznek a kezdetektől fogva. Ennek érdekében dolgozik a Milla január óta egy olyan „új társadalmi szerződésen”, amely tartalmazza a legfontosabb minimum feltételeket – ezek teljesítésével lehetne szerintük „megválasztható” egy párt a következő voksoláson. (Ezek az úgynevezett minimumok megtalálhatók a „Nem tetszik a rendszer" blogon, ahova pár napja felkerült egy sajátos 12 pont, ebből néhány a tüntetésen is elhangzott.) Bodó azt mondja, nincs a jelenlegi kínálatban támogatásra méltó párt, de ebben nem mindenki ért vele egyet a csoportban.

Dopemanről a következőt mondta Bodó a narancs.hu-nak: „Larry Flynt, a Hustler című szexmagazin alapítója Amerikában a szólásszabadság nagy védelmezője volt. Ennek alapján mondom, hogy van az ember, és van az ügy. Az a kérdés, hogy Dopeman milyen ügyek mellé áll oda. Úgy véljük, ő képes lesz sok igazságtalanságra felhívni sokak figyelmét, és médiaérdeklődést is generál hozzá. Az AKE nem ért véget, csak most kezdődik.” Ezzel kapcsolatban Juhász Péter szerdán a köztévé reggeli műsorában úgy fogalmazott, Dopeman olyan embereket szólíthat meg, akikhez eddig nem jutottak el az üzeneteik.

Hogyan tovább?

Juhász  Péter az újabb, október 23-i tüntetést már meghirdette az Erzsébet hídon elhelyezett színpadon. Addig, úgy tudjuk, továbbra is civilekkel folytatott egyeztetésekre koncentrálnak, valamint olyan akciókat indítanak, mint az elsopont.blog.hu, amelyet a médiatanács alkotmányellenességének megállapítása érdekében hoztak létre azzal a céllal, hogy új médiatanács alakulhasson. „A Milla élete nem a választáshoz kötött. Reméljük, már 2014 előtt sikerül megváltoztatni a médiatanács összetételét” – mondja a blog elindítója, Molnár Péter szólásszabadság-kutató, Milla-tag.

Hogy a Milla merre megy tovább – véli az egyik tag –, a rendezvény záróbeszédéből jól kivehető. „Van egymillió ember, aki nem tud kire szavazni. Nekünk ők a célcsoportunk, bennük kell gondolkodnunk. Egy biztos: a szűk körön belül evidens, hogy az MSZP-t és a DK-t nem támogatjuk, továbbá a Szolidaritást se valószínű, mert egyre nyilvánvalóbb Kónya Péter és Gyurcsány Ferenc közt a kapcsolat. Az viszont nem kizárt, hogy Milla-rendezvényen akár LMP-s, akár 4K!-s politikus színpadra lépjen, és beszédet mondjon. Jelenleg ez az a két párt, amelynek támogatását elvileg elképzelhetőnek tartjuk. Lehetséges, hogy ezt idővel már kommunikálni is fogjuk, akár úgy, hogy megmondjuk, kinek a támogatását nem javasoljuk. A maradék közül pedig lehet választani.” Úgy tudjuk, nemsokára elindul egy Milla Média nevű kezdeményezés a gepnarancs.hu közreműködésével – ezzel videókat és más anyagokat juttatnának el az érdeklődők felé. (A gepnarancs.hu nem tévesztendő össze a magyarnarancs.hu-val, a kettőnek semmi köze egymáshoz. A szerk.) Az mindenesetre a csoporton belül egyre többször előkerül, hogy a pártok felé valamiképpen nyitni kell, még ha párttá nem is alakul a Milla.

Neked ajánljuk