Van, ahol még mindig több százan várják az influenza elleni védőoltást

Belpol

Sok helyen elfogytak az oltások, várólisták vannak és nagy kérdés, hogy lesz-e utánpótlás.

„Az egészségügyi védekezés részeként már zajlik az ingyenes influenza elleni oltások beadása. Folyamatos a háziorvosi praxisok ellátása az influenza elleni védőoltással” – áll ez a mondat a koronavirus.gov.hu oldalon minden nap, az éppen aktuális koronavírus-fertőzöttségi adatok mellett. Az általunk megkérdezett háziorvosoknak viszont más tapasztalatai vannak a „folyamatos ellátásról”.

Több százan a várólistán

„November 15-e óta egyáltalán nincs kiszállítás, hiába kértem és telefonáltam, hogy még szükségem lenne influenza elleni oltóanyagra – mondja Komáromi Zoltán, aki a XII. kerületben háziorvos és a DK egészségpolitikusa. – Az én praxisom 2400 fős, ebből körülbelül 1700 az idős, krónikus beteg, nagyjából 1500 embert be is kellene oltanom."

Eddig összesen 480 oltást tudtam beadni, most is több százan vannak a várólistán és naponta 20-30-an telefonálnak, hogy van-e már védőoltás, mikor lesz, és mikor kaphatják meg.

A felfokozott érdeklődést Soós Zoltán, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Szervezete elnöke és a Háziorvosi Csoportjának vezetője is érzékelte. „A vakcinák megérkezése előtti két hétben jelentősen megnövekedett a hívásforgalom a páciensektől, akik már akkor be akarták oltatni magukat. Így aztán előjegyzéseket vettünk fel és más kollégáktól is ez a visszajelzés érkezett.” Az idei nagy érdeklődés köszönhető egyrészt a koronavírus-járványnak és annak is, hogy a kormány ingyenessé tette az oltást, október 20-án pedig maga Orbán Viktor is beoltatta magát, erről posztolt is egy videót közösségi oldalán azzal a felkiáltással, hogy „Csak bátran!”, mindenkit arra buzdítva, hogy adassa be magának a vakcinát.

Ezzel egy időben, október közepén az állam felvásárolta a Sanofi által gyártott négykomponensű oltóanyagot, a Vaxigrip Tetrát (körülbelül 100-120 ezer darabot), így az sem a patikákban, sem a magánoltóközpontokban nem volt elérhető, hanem szétosztották a háziorvosok és házi gyerekorvosok között (a 6 hónap és 3 év közötti gyerekeknek csak a négykomponensű oltóanyag adható, a Magyarországon gyártott háromkomponensű 3Fluart nem, ahogy az immunkárosodott betegeknek sem; erről bővebben az Ócsai Lajos járványügyi szakértővel készült alapos interjúnkban olvashatnak).

Háziorvos akcióban (képünk illusztráció)

 
Háziorvos akcióban (képünk illusztráció)
Fotó: MTI/Komka Péter
 

 A gyermekorvosoknál jobb a helyzet

Póta György házi gyermekorvos, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) korábbi elnöke elmondta, hogy háromkomponensű oltóanyagot egyszer kapott, a négykomponensűből érkezett többször is szállítmány, így akik kérték az oltást, meg is kapták. „A gyermekorvosoknál nincs akkora hiány, mint a felnőtt körzetekben – mondja. – Ott több százas várólistákról hallunk, nálunk ez egyáltalán nem jellemző.” Egybevág ezzel egy vidéki házi gyermekorvos tapasztalata is, aki kérdésünkre elmondta, annyi vakcina érkezett hozzá, amennyit kért, amennyire igény volt, így sikerült mindenkit beoltania, aki kérte.

Azt mindkét gyermekorvos elmondta, hogy az előző évekhez képest nem kérték sokkal többen az oltást. Póta György általában a praxisának 10-15 százalékát szokta beoltani, ez most körülbelül 20 százalék volt. Viszont azt is elmondta, hogy többen igényelték volna a négykomponensű oltást, nemcsak a 3 évnél fiatalabbak, annyi azonban nem volt belőle. Őket így volt, hogy a 3Fluarttal oltották be őket, ha lehetett és kérték, de olyan is volt, aki így inkább nem kérte az oltást. „A Vaxigripből többet el tudtunk volna oltani, ha rendelkezésre áll” – mondja.

A felnőtt praxisok is megérezték a Vaxigrip hiányát. Soós Zoltán elmondta, hogy a felnőtt körzetekben is akad jócskán, akinek szívesebben adja be az orvos a négykomponensű oltóanyagot, ezzel azonban nem voltak jól ellátva. Néhány hete készítettek egy felmérést, amely szerint főleg a budapesti és a közép-dunántúli régióban volt hiány az oltásokból, ott még pár hete is várták az oltóanyagokat, Budapesten pedig nem ritkán száz felett voltak a páciensek a várólistán. Van persze ezzel ellentétes tapasztalat is: egy általunk megkérdezett budapesti felnőtt háziorvos lapunknak elmondta, hogy kapott az igények kielégítésére elég oltóanyagot, zömét október-novemberben. Neki már augusztus végén jelezték a betegei, hogy szeretnének oltást, olyanok is, akik eddig sosem adatták be maguknak az influenza elleni védőoltást. „Látva a nyár végi érdeklődést időben kértem a vakcinákat és többet, mint az előző években. Valószínűleg szerencse is kellett hozzá, de megkaptam és mindenkit be tudtam oltani, aki kérte.” Azt viszont megjegyezte, jó lett volna, ha több Vaxigrip Tetra lett volna, arra ugyanis nagyon megnövekedett az igény.

haziorvos_koronavirus_MTI.jpg

 
Folyamatos az érdeklődés 
Fotó: MTI/Vajda János
 

Érkezik még?

Komáromi Zoltán szerint a kormány ott hibázott, hogy amikor oltásra buzdítottak, nem rendelték el további oltóanyag gyártását, hiszen akkor már látni kellett volna, hogy idén nem lesz elég a szokásos 1,3 millió adag. „Amikor Orbán Viktor beoltatta magát a nyilvánosság előtt, biztosnak kellett volna lennie abban, hogy rendelkezésre áll 4-4,5 millió oltóanyag, hogy bárki, aki kéri, meg is kapja.” Ez viszont nem történt meg, és ezzel a háziorvosokat hozta a kormány méltatlan helyzetbe: egyrészt mert a rengeteg hívás és érdeklődés miatt még jobban leterhelték az egyébként is leterhelt alapellátást, másrészt mivel a nap végén a háziorvosnak kell azt mondania a betegnek, hogy nincs oltóanyag, miközben a döntéshozók azt kommunikálják, hogy van, a háziorvosba vetett bizalom is csorbát szenvedhet.

Arról, hogy várható-e még oltóanyag, senki nem tud biztosat. Többen úgy vélik, hogy központilag felmérik, van-e olyan hely, ahol kimaradt és már nincs rá szükség (jellemzően vidéki praxisoknál); ezokat begyűjtik és szétosztják azoknak, akiknek még szüksége van rá (jellemzően a fővárosban és Pest megyében). Olyan hírt is hallottunk, hogy bár ilyenkor már nem szokott működni a gyár, a megnövekedett igények miatt újrakezdték a háromkomponensű vakcina gyártását, mivel azonban a folyamat hosszadalmas, január közepén-végén várható újra oltóanyag.

Az influenzajárvány jellemzően január vége és március eleje között szokott felerősödni, sokan ezért inkább csak akkor kérik az oltást. Idén azonban kérdés, hogy lesz-e második roham a vakcinákért. Hiszen október-novemberben már így is sokan beoltatták magukat, a koronavírus-járvány miatti óvintézkedések pedig jelentősen csökkentik az influenzások számát is. Az általunk megkérdezett háziorvosok az eddigi évekhez képest jóval enyhébb influenzajárványra számítanak, ez a koronavírus-járvány pozitív hozadéka, mondják. Póta György hozzáteszi: „Ha viszont nem lesz nagy járvány, az emberek nem ijednek meg és akkor januárban már sokkal kevesebben jönnek oltásra.”

Figyelmébe ajánljuk