Vida Ildikó szabadsága – Maradt a homály a hivatalos válasz után

  • narancs.hu
  • 2014. november 13.

Belpol

Akkor hár mikor is ment szabadságra Vida Ildikó? És ki engedélyezte? További kérdőjelek a minisztériumi válasz után.

Szél Bernadett országgyűlési képviselő (LMP) október 28-án írásbeli kérdéssel fordult Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez. A miniszter nevében Tállai András parlamenti államtitkár tegnap küldte meg válaszait.

Az LMP társelnöke azt tudakolta a minisztertől, hogy „pontosan ki, mikor és milyen halaszthatatlan okból engedte szabadságra dr. Vida Ildikót?”. Afelől is érdeklődött, hogy az elnök asszony mikor jelezte szabadsági szándékát, hova utazott és mikor érkezik vissza. Tállai válaszában azt írja, Vida szeptember 9-én juttatta el a minisztériumhoz szabadságkérelmét, amit két héttel később a minisztérium jóváhagyott. Rendes évi szabadságának terhére öt nap szabadságot vehetett ki: október 27-től 31-ig. Az engedélyt a minisztériumtól szeptember 24-én kapta meg.

false

Tállai azt elkeni, hogy ki engedte el a NAV-elnököt. Az adóhatóságról szóló törvény szerint Vida Ildikó munkáltatója a nemzetgazdasági miniszter. Az NGM szervezeti és működési szabályzatában azonban a nyilvánosságot újabban kerülni látszó Varga Mihály közigazgatási államtitkárát, Gondos Juditot bízta meg többek között a szabadságolási ügyek intézésével is. A politikai felelősség ennek ellenére persze így is a miniszteré, s talán az is megkockáztatható, hogy Gondos magas beosztású vezető kormánytisztviselőket, így a NAV elnökét is általában a miniszter jóváhagyásával engedheti el.

Ennél is érdekesebb azonban, hogy Tállai közlése szerint Vida október 27. és 31. között volt szabadságon, az államtitkár válasza szerint ezt a szabadságot hetekkel a kitiltási ügy előtt kérte és kapta meg. Az elnököt viszont az RTL Klub már október 22-én hajnalban elcsípte a schwechati reptéren, ahol maga az elnök nyilatkozta, hogy szabadságra megy, no meg azt is, hogy ehhez senkinek semmi köze. Október 22. viszont még munkanap volt. Talán hirtelen felindulásból, sebtiben plusz egy nap rendkívüli szabadságot kért, amit a miniszter vagy az államtitkár engedélyezett is – ami viszont azt jelentené, hogy Vida már ekkor beszélhetett Vargával vagy legalábbis Gondossal, bár az nehezen elképzelhető, hogy a kitiltási botrány kellős közepén az államtitkár a miniszter jóváhagyó bólintása hiányában egyedül döntött volna Vida elengedéséről. Arra pedig gondolni sem merünk, hogy Vida Ildikó egyszerűen nem ment be a munkahelyére, hanem csak úgy egy nappal megtoldotta szabadságát.

A LMP-s képviselőnek megküldött válasz nem nevesíti, hogy Vida hová utazott – tény, ez nem feltétlenül közérdekű adat. Tállai emellett arra a kérdésre sem válaszolt, hogy Vida mikor érkezik haza: erre viszont nem tudhatta a választ – ő csak azzal lehetett tisztában, hogy Vida meddig van szabadságon.

Most már csak azt kellene megtudnunk, hogy október 22-én szabadságon volt-e a NAV elnöke, illetve ki (Varga, Gondos vagy valaki más), mikor és miért engedte el (rendes vagy rendkívüli szabadság volt-e etc.), vagy valami mást csinált a bécsi reptéren.

Van még mit kérdezni.

Figyelmébe ajánljuk