Viselkedési kódexszel rendszabályoznák meg az ellenzéki képviselőket?
ellenzek_rendkivuli_ules_top_story_lead.jpg

Viselkedési kódexszel rendszabályoznák meg az ellenzéki képviselőket?

  • narancs.hu
  • 2019. február 7.

Belpol

Ötletek a Századvégtől: büntetnék, ha valaki nem úgy szavaz, ahogy a Fidesznek jó.

A kormánymegbízásokat teljesítő Századvég egy tanulmányában arról ír, hogy magatartási kódexet kellene bevezetni a parlamenti és az EP-képviselőknek. Az Index ez alapján arról ír, hogy ez volna az az eszköz, amivel a kormány rendre bírná az ellenzéki képviselőket.

Ahogy Orbán Viktor kormánya kiüresítette az Országgyűlés munkáját, úgy nyúltak az ellenzéki képviselők egyre inkább rendhagyó eszközökhöz. Ezek közül a legemlékezetesebb a tavaly decemberi akciójuk, mikor a parlamentben úgy próbálták megakadályozni a rabszolgatörvény elfogadását, hogy elállták az elnöki pulpitushoz vezető lépcsőt. Kövér László házelnök már egy transzparens felmutatását is rosszul viselte, a decemberi akció után viszont anarchiáról beszélt és arról, hogy új szabályokra volna szükség.

Talán erre született válaszul a kormányközeli agytröszt tanulmánya, amiben olyanokat javasolnak, hogy egy magatartási kódex alapján az Országgyűlés és az Európai Parlament képviselői

  • semmilyen módon nem gátolhatják egy állam azon képességét, hogy megvédje az adott országot a fizikai veszélyektől;
  • nem gátolhatják az államot abban, hogy megvédje államhatárait vagy mozgósítani tudjon katonai erőket és egyéb támogatásokat;
  • A képviselők közvetlenül sem vehetnek részt olyan veszélyes akciók, cselekmények megvalósításában, amelyek elhárítása nemzetbiztonsági fellépést igényel.
  • Nem végezhetnek jogellenes információszerzést – kémtevékenységet – más állam, külföldi vonatkozású magánszemélyek vagy szervezetek részére.
  • Nem kérhetnek ki nemzetbiztonsági szempontból fontos titkos dokumentumokat, és nem szolgáltathatnak részükre semmilyen információt ilyen iratokból.
  • A közrend elleni bűncselekmények (pl. terrorcselekmény, nemzeti jelkép megsértése, garázdaság, rendbontás vagy közérdekű üzem megzavarása) megakadályozásávalkapcsolatos országgyűlési képviselői felelősséget, illetve az ilyen cselekményekben történő részvétel tilalmát explicit módon rögzíteni kellene.

A lap szerint a Századvég javaslata nyíltan utal azokra az aktuálpolitikai eseményekre, amelyekre a kódex szabályai reagálnak. A dokumentum készítői szerint „megállapítható, hogy – akár 2018. december 12-én az Országgyűlésben, akár később az MTVA-székháznál – a képviselői hatalmukkal, illetve a mandátumuk nyújtotta védelemmel akartak visszaélni egyes képviselők.“

Sőt a kódex ide érti a politikai cselekedetket is, amikor azt írja, hogy a Sargentini-jelentés megszavazásával egyes képviselők elárulták a hazájukat.

Figyelmébe ajánljuk