Visszavonja a kormány a Limes világörökségi jelölését

  • narancs.hu
  • 2021. június 15.

Belpol

Németországgal, Ausztriával és Szlovákiával közösen jelöltünk, így most mindenki bukja a világörökségi címet.

A magyar kormány június 8-án kezdeményezte a Limes, azaz a Római Birodalom egykori határán álló erődítmények világörökségi pályázatának visszavonását - írja a 444.

A pályázatot még 2018 elején nyújtotta be Magyarország Németországgal, Ausztriával és Szlovákiával közösen. A magyar visszakozás minden bizonnyal a teljes pályázat végét jelenti.

Tavaly egyszer már módosított a pályázaton a kormány, akkor a Hajógyári-szigeten lévő helytartói palotát vették ki a jelölésből, majd a területet átadták a Petőfi Irodalmi Múzeum beruházására.

A teljes visszavonást nem indokolta meg a kormány, de a 444 szakmabeli forrásai azt gyanítják, hogy a világörökségi címmel járó műemlékvédelmi kötelezettségeket szeretnék megúszni. 

Címlapképünkön a római kori limes egykori településeiről, a mai Szőny területén feltárt Brigetioból, valamint az Almásfüzitő határában talált római katonai temetőből származó szarkofág-töredékek, faragott sírkövek és kőből készült áldozati kellékek a Kuny Domokos Múzeum „Tata és környékének története a római kortól a középkorig” című állandó kiállításán. Fotó: Jászai Csaba

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk