Vitézy Dávid: „Ne kelljen mindenhová parkolók ezreit építeni!”

  • narancs.hu
  • 2019. november 16.

Belpol

A BKK korábbi vezérigazgatója megjósolta, hogy minden rendben lesz a Puskás Aréna megnyitóján.

„No, akkor most már tudjuk is: kiválóan működött a Puskás Aréna parkolók nélkül. A megnyitó estéjén 68 ezer ember jutott oda, majd jutott haza úgy, hogy nem épült több ezer parkoló. Ahogy a két nappal ezelőtti posztomban jósoltam, a tömegközlekedés helytállt, az M2-es és M4-es metró, a sűrített 1-es villamos és a buszjártok elvitték a tömeget - a meccs lefújása után 45 perccel (kb. 21:45-kor) az állomásokon a tömeg megszűnt, a tömegközlekedés mindenkit elvitt. Köszönet a szurkolóknak és a BKK-nak!” – írja Vitézy Dávid Facebook-bejegyzésében.

Hozzáteszi, ha egy 68 ezres arénában ez működik és az emberek készek a szokásaikon változtatni, ha tudják, hogy nem tudnak parkolni, akkor ebből tanuljunk végre, és a város más létesítményeinél is járjunk el így. Számos európai nagyvárosban ma már tilos új mélygarázsokat építeni irodaházak, bevásárlóközpontok alá, ha van a közelben metróállomás vagy más kapacitív tömegközlekedés – hisz az elmúlt évtizedek bizonyították, hogy ha valahol sok parkoló van, ahol jó a tömegközlekedés, akkor az felesleges autóforgalmat és környezetszennyezést generál, a dugókat pedig már nem bírják az európai nagyvárosok.

„Nálunk ezzel szemben a teljesen elavult építési szabályok (OTÉK, az országos településrendezési és építési követelmények) még mindig minimum parkolási előírásokat tartalmaznak, amelyek alapján ma nem lehetne mélygarázs nélkül jogszerűen megépíteni a Nyugati pályaudvart, a Budai Várat, a Szépművészeti Múzeumot vagy akár a teljes történelmi pesti belvárost. Ha a Puskás Aréna - a kiemelt beruházás státuszával élve - nem döntött volna évekkel ezelőtt tudatosan a fenntartható közlekedés mellett és megépült volna a több ezer parkoló, tegnap valóban káosz lett volna és órákon át tartott volna, amíg autók ezrei elhagyják a stadiont. Tanuljunk ebből és írjuk újra végre az OTÉK-ot, ne kelljen mindenhová parkolók százait, ezreit építeni a fejlesztőknek. Nem utolsósorban a budapesti belváros felújításának is új löketet adhatna ez” – fogalmaz.

Pár napja kiderült, hogy a 68 ezres befogadóképességgel bíró Puskás Aréna köré csak 500 parkolóhelyet létesítettek, Vitézy Dávid ezt követően megírta: ez helyes és példaértékű.

Vitézy Dávid nem aggódik azon, hogy kevés a parkoló a Puskás Ferenc stadionnál

Sőt, szerinte ez így helyes és példaértékű. „Olvasom az aggodalmakat, hogy a 68 ezres Puskás Ferenc Arénához milyen kevés parkoló épült és a szurkolók nem tudnak autóval menni, hisz csak 500 parkolóhely létesült. Szerintem ez így helyes és példaértékű" - írja Vitézy Dávid, a BKK korábbi vezérigazgatója a Facebookon.

Figyelmébe ajánljuk