Vizsgálja a kamara, miért rúgták ki a koronavírusos szegedi rektor ellen vizsgálatot kezdeményező orvost

  • narancs.hu
  • 2020. október 18.

Belpol

A Magyar Orvosi Kamara a sajtóból értesült, hogy Rovó László menesztette Horváth Szatmárt.

Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora hétfőn azonnali hatállyal felmentette a munkavégzés alól az egyetem pszichiátriai professzorát, Horváth Szatmárt. Horváth tölti be a Magyar Orvosi Kamara megyei etikai bizottságának elnöki tisztét, ez a testület döntött arról, hogy vizsgálatot indít Rovó ellen, miután márciusban a gyanú szerint koronavírusosan operált írja a 24.hu.

Rovó egy interjúban már kilátásba helyezte, hogy kérdőre vonja a beosztottjait a vizsgálat megindítása miatt, mert az eljárás igazolta, hogy nem veszélyeztetett és fertőzött meg senkit. A Horváth Szatmár vezette csongrádi testület egyébként összeférhetetlenség miatt nem kezdte meg a vizsgálatot, hanem átadta azt a győri etikai bizottságnak, amely felmentő határozatot hozott az ügyben. Horváthot 22 pontban alkalmatlannak találták, többek közt azért, mert rossz hírét keltette az egyetemnek – viszont nehezményezte, hogy nem volt lehetősége tisztáznia magát.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) a sajtóból értesült arról, hogy Rovó elbocsátotta a korábban ügyében etikai vétség gyanúja miatt eljárást kezdeményező Horváth Szatmárt – írta vasárnap közleményben a szervezet, hozzátéve, a kialakult helyzeetet megvizsgálják, és az érintettek meghallgatása után döntenek a következő lépésekről.

Hazahúzta a szíve a szegedi egyetem kirúgott docensét

Honvágya lett, ezért tért haza korábban idő előtt az Egyesült Államokból Horváth Szatmár pszichiáter, akit a héten mentett fel szegedi klinikai állásából Rovó László rektor. Egy évtizede nagy lelkesedéssel látott hozzá az itthoni munkához - aztán, mint mondja, a Mariana-árok mélyén találta magát.

Figyelmébe ajánljuk

Legendák egymás közt

  • - turcsányi -

Az alapító atyák Franciaországban viselt dolgainak meglehetős keletje van vásznon és képernyőn. Gondoljunk csak a John Adams pályáját feldolgozó HBO-sorozatra, vagy éppenséggel a magáért beszélő Jefferson Párizsban című moziműre, a derék Nick Nolte játékával (és James Ivory rendezésében).

Betű szerint

A főpolgármester-választás körüli újraszámolási hercehurca, na meg a Magyarországon is mesterségesen gerjesztett fociláz közepette úgyszólván teljesen elsikkadt, hogy a múlt pénteken megszületett az elsőfokú ítélet a polgári engedetlenség miatt kirúgott hat karinthys tanár ügyében.

Két indítvány

Miután június 14-én újraszámolták az érvénytelen szavazatokat, a Nemzeti Választási Bizottság megállapította, hogy a főpolgármester-választást Karácsony Gergely nyerte. A döntés azonban nem végleges, Karácsony a választás eredményének megsemmisítését és a szavazás megismétlését indítványozta.

„Ahová pont befértem”

Hat éve tagja a Katona József Színház társulatának, de sokfelé játszik, most épp a Radnótiban volt bemutatója. Az Ördög Tamással folytatott munkáról, a Tarnóczi Jakab-féle Extázisról és a Mohácsi testvérekről is beszéltünk vele, s persze szó esett a filmezésről is.

Két tűz között

Az amerikai demokraták sokáig egységesen támogatták Joe Biden külpolitikáját. Ám a gázai háború miatt a demokraták közt törésvonalak alakultak ki, s ez megnehezítheti Biden kampányát. Ha közvetlenül nem is befolyásol sok szavazatot, a háború elhúzódása elbizonytalaníthatja az elnök támogatóit, és megkérdőjelezheti politikai teljesítményét is.

 

A szabotázs ára

  • Zádori Zsolt

80 milliárd az eddigiekért, és 400 millió minden újabb nap késlekedésért – példátlanul magas bírságot rótt ki az Európai Unió Bírósága, mert a lassan négyéves ítéletét nem hajtotta végre a magyar állam. Bármit is mond a kormány, most nem a hazai menekültpolitikát ítélték el, hanem a magyar jogállamiságról mondtak lesújtó ítéletet.