Gattyán György Megoldás Mozgalma és a NER

Zavarórepülés

Belpol

Miután 2021-ben a NAV hirtelen megszüntette a vizsgálatát Gattyán György érdekeltségével szemben, a vállalkozó komoly pénzt fektetett egy nehezen értelmezhető politikai párt létrehozásába és működtetésébe.

A 100 leggazdagabb magyar 2024 kiadvány szerint 398 milliárdos vagyonával jelenleg Gattyán György az ötödik a sorban. A „pornómilliárdosnak” is nevezett üzletember kerüli a nyilvánosságot, néhány éve viszont adott pár interjút. 2021 novemberében – nem sokkal a cége ellen indított NAV-nyomozás megszüntetése után – a Friderikusz Podcastban azt mondta, az elmúlt fél évben „kicsit jobban” elkezdett foglalkozni a magyar politikával. Szerinte két tömb létezik, amelyek sározzák egymást, és nem foglalkoznak azzal, hogyan lehetne megújítani vagy jobbá tenni a magyar életet és gazdaságot. Kiderült, hogy elindult a Legnagyobb Vállalkozás nevű mozgalma: a weboldala szerint olyan start-upokat finanszíroznak, amelyek akár iparágakat képesek felforgatni újszerűségükkel. Különböző programokat is létrehoztak (Startup Inkubátor, Magvető Befektetési), amelyeken keresztül jelentős, 50 és 100 millió forint közötti tőke volt igényelhető. Friderikusz Sándor rákérdezett: a mozgalom nem egy bújtatott párttá szerveződés-e, amire Gattyán azt válaszolta, hogy „aki tehet Magyarországért, az tegyen érte. (…) Ha szükséges, párttá szerveződünk”. Sőt, ha már így belelendült, kifejtette, hogy végeztek egy kutatást, mely szerint az emberek többsége változást akar, de nem szeretne „két múlt közül választani”, ezért „papírforma szerint akár nyerni is lehet”.

2022-re egyre több jel utalt arra, hogy Gattyán mozgalmának köze van a kormányoldalhoz. Czeglédy Csaba szombathelyi DK-s politikus arról posztolt a közösségi oldalán, hogy a párt hirdetései olyan felületeken jelentek meg, amelyeken korábban kormányzati plakátok voltak láthatók. A VálaszOnline pedig arról írt cégbírósági adatok alapján 2021 novemberében, hogy a Rogán Antal miniszter holdudvarába tartozó Columbus Magántőkealap 900 millió forint pénzbeli hozzájárulással segítette Gattyán e-aláírási rendszereket fejlesztő, európai piacokra készülő Netlock Kft.-jét. Hiába bizonygatta az üzletember a Friderikusz Podcastban, hogy nincs jó viszonyban a kormánnyal, a tények mást mutattak.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk