Ellentámadásba lendült a bíróságon az illegális kutyaexport miatt megvádolt volt Békés megyei főállatorvos

Bűn

Egyetlen vádpontban sem ismerte el bűnösségét pénteken a Gyulai Törvényszék előkészítő ülésén a volt Békés megyei főállatorvos. Bakos Pál ellen a Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség vezető beosztású hivatalos személy által előnyért, a hivatali kötelességét megszegve, bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat. A vád szerint kilenc társával együtt pénzért jogtalanul állítottak ki hivatalos iratokat, melyekkel kölyökkutyákat szállítottak Magyarországról az Európai Unió tagállamaiba. A védelem a perben indítványozta Takács Árpád "főispán" meghallgatását is.

Ahogy arról korábban többször beszámoltunk, a Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség a Gyulai Törvényszékhez még az előző év végén benyújtott vádiratában bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével és közokirat-hamisítással vádol tíz személyt, akik szabadlábon védekezhetnek. Az ügyészség szerint Németországba és Spanyolországba irányuló illegális állatkereskedelemben vettek részt, illetve Szlovákiába küldtek ki magyar kisállatútleveleket. Utóbbi esetben az ottani kutyaneppereknek segítettek abban, hogy nyugat-európai országokba törvénytelenül és nagy haszonnal értékesítsenek kölyökkutyákat.

„A szolgáltató állatorvos a szállítás érdekében biankó kisállatútleveleket állított ki anélkül, hogy az állatokon bármilyen vizsgálatot, beavatkozást elvégzett volna, majd a vezető beosztású hatósági állatorvos segítőjével rögzítette a webalapú nyilvántartásokban a fiktív adatokat, vizsgálat nélkül igazolta az állatok szállításra való alkalmasságát, és kiállította a szállítmányokat kísérő bizonyítványokat” – közölte még a nyomozás idején a vádhatóság a Magyarországon zajló ügyletekről. Portálunk 2021 tavaszán elsőként számolt be arról, hogy egy tótkomlósi állatorvosi rendelőben és állatpatikában látványos hatósági akció zajlott le. Annak a praxisnak a tulajdonosa Pertich Attila helyi állatorvos és agrárvállalkozó, aki utóbb ennek az ügynek a hetedrendű vádlottja lett, s az ügyészség 5 éves börtönbüntetést kér vele szemben. A német közszolgálati televízió, a ZDF munkatársaival az ügyben végzett közös kutatómunkánkról és a történtek hátteréről 2022 februárjában számoltunk be a Magyar Narancsban. 

„Egyetlen esetben sem ismerem el a vádiratban foglaltakat, nem követtem el semmilyen bűncselekményt, ezért ragaszkodom a tárgyaláshoz mind szakmai, mind etikai, mind emberi okokból.

Édesanyám nemrégibe ebbe halt bele, családi életem emiatt romokban hever, három éve folyik az emberi és szakmai meghurcolásom” – mondta az előkészítő ülésen Bakos Pál, akit a történtek miatt menesztettek hivatalábó, s akinek védelmét ügyvédcsapat látja el. Vezetőügyvédje, a kecskeméti Makó Sándor a vádirat tartalmát és büntetőjogi minősítéseit is támadva azt hangsúlyozta, hogy a 33 milliós károkozás és ezzel szoros összefüggésben a védencével szembeni ugyanakkora összegű vagyonelkobzás nem egyszerűen eltúlzott, hanem légből kapott.

Emellett – a váddal szemben totális ellentámadásba kezdve – arra kérte a bíróságot, hogy a bizonyítékok közül rekessze ki ügyfele összes tanúvallomását, kivéve az elsőt. (A legelső vallomást 2021 májusában Szegeden tette Bakos, miután békéscsabai munkahelyén őrizetbe vették. Ekkor egyidőben, tucatnyi helyszínen – Orosháza, Csorvás, Tótkomlós, Bucsa, Újkígyós, Békéscsaba stb. – összehangoltan végrehajtott kommandósakció keretében állították elő a feltételezett bűncselekménysorozat gyanúsítottjait, akiknek többsége most a vádlottak padján ül.) Mindezt nem mindennapi indokkal magyarázta az ügyvéd. Eszerint egy K. Mihály nevezetű ember azzal kereste meg Bakost és családtagjait egy magas rangú vezetőügyészre hivatkozva, hogy tegyen beismerő vallomást, ami mögött feltételezhetően valamiféle vádalku lehetősége állhatott. Ebből azonban utólag nem valósult meg semmi. Makó Sándor szerint annál is indokoltabb lenne ennek az állítólagos közvetítőnek a tanúként meghallgatása, mert a Központi Nyomozó Főügyészség ellene nemrégiben befolyással való üzérkedés miatt eljárást indított.

Emellett azt indítványozta a védelem, hogy a Gyulai Törvényszék vegye ki a bizonyítékok közül azokat a titkosszolgálati eszközökkel készített anyagokat – döntő többségében telefonbeszélgetésekről titkosan készített hangfelvételekről van szó –, amelyeket az eljárás során rögzítettek. Meglátásuk szerint hamis információk alapján rendelték el a titkos lehallgatást, amelyet a Nemzeti Védelmi Szolgálat készített. A védelem kérte a Békés megyei kormányhivatali vezető, Takács Árpád tanúkénti meghallgatását, aki a történtek idején a térségi főállatorvos főnöke volt. Ugyancsak tanúként idéznének több állatorvost és állategészségügyi szakembert, valamint Bakos Pál két lányát is, akikkel a védelem azt akarja bizonyítani, milyen nyomás nehezedett a volt főállatorvosra az ellene folyó eljárás alatt.

„Itt nem egy kiló kenyérről, hanem nyolcéves börtönbüntetésről, 33 millió vagyonelkobzásról és egy 63 éves beteg emberről van szó” – ezzel indokolta Makó Sándor, hogy miért kéri védence esetében igazságügyi orvos szakértő kirendelését a Gyulai Törvényszéktől. A szakembertől azt várja ettől a vizsgálattól, hogy választ ad arra a kérdésre: a súlyos betegségekkel küzdő elsőrendű vádlott a maga részéről végig tudja-e vinni a várhatóan nem éppen rövidnek ígérkező bírósági eljárást.

A Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség képviselője, Sári Attila Alex reagálásában fenntartotta, hogy az elsőrendű vádlott 33 millió forintos károkozása valós adatokon alapul. Emellett kifejtette azt is, hogy megítélése szerint nem volt törvénytelen a vádlottak korábbi titkos lehallgatása, így semmilyen jogi aggály nem merülhet fel ezek jogi megalapozottságával szemben. Egyebekben pedig 15 napot kért, hogy érdemben válaszoljon a védelem indítványaira és javaslataira.

A büntetőper november végén négy tárgyalási nappal folytatódik.

(Címlapképünk illusztráció)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk