Felfüggesztett börtönre ítélték Portik fiát

  • Narancs.hu/MTI
  • 2024. március 27.

Bűn

Az ügyészség letöltendő büntetést kért, de szabadon engedték ifjabb Portik Tamást, aki januárban leöntötte kávéval az apja ügyét tárgyaló bírót.

Másfél év, három év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte szerdán a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) Portik Tamás fiát, aki januárban inzultálta, majd kávéval öntötte le a Fővárosi Törvényszéken az apja ügyét tárgyaló bírót.

Az ügyészség szerint a terhelt azért támadt a Fővárosi Törvényszék bírájára, hogy később elfogultsági eljárást kezdeményezzenek ellene.

Póta Péter az 1998-as Fenyő-gyilkosság ügyét tárgyalta, amelynek két érintettje Fenyő János egykori üzleti riválisa, Gyárfás Tamás, illetve a merénylet megszervezésével vádolt Portik Tamás. Az eljárás már a perbeszédeknél tartott, amikor Portik fia január végén megjelent az egyik tárgyalás előtt, és a tárgyalóterembe igyekvő bírót feltartotta kérdéseivel. Póta Péter közölte vele, nincs lehetősége válaszolni, mire a fiatalember egyre ingerültebb lett, és egy pohár kávét öntött a sértettre.

 Ifjabb Portik Tamást őrizetbe vették a rendőrök, a bíró pedig nyilvánosan is közölte a vele történteket, illetve azt, hogy nem elfogult az ügyben – ezt az idősebb Portik Tamás korábban számos esetben hangoztatta.

Mivel a Fenyő-gyilkosság ügyét nagy érdeklődés kísérte, a történteket többen is látták, közöttük az az újságíró, aki tettlegesen is a bíró védelmére kelt, és lefogta a támadót. Vele, illetve Póta Péterrel együtt hat szemtanút hallgatott meg a PKKB, akik részletesen beszámoltak a támadásról.

Az ügyészség határozott idejű, letöltendő szabadságvesztés kiszabására tett indítványt, emellett arra, hogy utasítsák ki Magyarországról a svájci állampolgárságú vádlottat. Ifjabb Portik Tamás egyebek mellett azzal védekezett, hogy a kialakuló dulakodásban valaki meglökte, ezért ömlött a bíróra a kávé. Védője, Szikinger István azt hangoztatta: nem bizonyítható, hogy a vádlott előre eltervezte tettét.

Ezzel egyetértett a PKKB is, László Ádám bíró hangsúlyozta, azt sem sikerült tisztázni, hogy a vádlott trágár szavakkal illette volna Póta Pétert.

A hivatalos személy elleni erőszakot egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni a törvény, a bíróság enyhítő körülményként értékelte, hogy a vádlott rendezett életet él Svájcban, két kisgyermekről gondoskodik és büntetlen előéletű. A súlyosító körülményként értékelte a bíróság, hogy a vádlott egy kiemelt érdeklődésre számot tartó ügyben követte el tettét.

A PKKB ítélete ellen az ügyész súlyosításért jelentett be fellebbezést, a vádlott és a védelem tudomásul vette a döntést, amely így nem jogerős. A bíróság megszüntette a terhelt letartóztatását, aki a tárgyalóteremben szabadlábra került.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?