Illegális kutyakereskedelemben való részvétele miatt bukott meg a pécsi és a szigetvári járási főállatorvos

Bűn

A Pécsi Törvényszék folytatólagosan elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása, többtucatnyi közokirat-hamisítás bűntettében bűnösnek mondta ki és letöltendő börtönbüntetésre ítélte dr. M. Tibor pécsi járási főállatorvost és dr. K. Elek szigetvári járási főállatorvost, akiket azóta elmozdítottak helyükről. A két vádlott minden idevágó szabályt megszegve kölyökkutyák Nyugat-Európába szállítását segítette ebenként 10-20 ezer forintért. Ügyüket másodfokon a Pécsi Ítélőtábla október közepén tárgyalja.

Nem csupán a Tiszántúlhoz, hanem a Dél-Dunántúlhoz is köthető a Magyarországról Nyugat-Európába irányuló illegális kutyaexport, amelyben hatósági állatorvosok segédkeznek. Erre állatvédő szervezetek jelzései nyomán bukkant a Narancs.hu. Az állatokat elsődlegesen Német- és Olaszországba, valamint a Benelux-államokba, de Görögországba és az Egyesült Államokba is szállítják.

Mint azt korábban többször megírtuk, Békés megyében a területi hatósági főállatorvos, dr. B. Pál és a tótkomlósi hatósági állatorvos, dr. P. Attila bukott ebbe bele, s velük, valamint társaikkal szemben vádat emeltek, sőt, időközben a Gyulai Törvényszéken már meg is kezdődött a büntetőeljárás. 

Hogy nem elszigetelt, kizárólag az Alföldet érintő jelenségről és esetről van szó, azt bizonyítja, hogy a pécsi és szigetvári volt járási főorvos ellen a Kaposvári Regionális Nyomozó Ügyészség még 2022 februárjában emelt vádat. A Pécsi Törvényszéken folyó perben az elsőrendű dr. M. Tibor pécsi járási főállatorvost és a másodrendű dr. K. Elek szigetvári állatorvost folytatólagosan, bűnszövetségben elkövetett, vezető beosztású hivatalos személy az előnyért hivatali kötelességét megszegve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével, folytatólagosan elkövetett hivatali visszaélés bűntettével és többrendbeli hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntettével vádolták meg. Mellettük még öten ültek a vádlottak padján.

A bíróság által megállapított tényállás röviden így összegezhető. Az első- és másodrendű vádlottak állatorvosok, míg a harmadrendű vádlott Magyarországon élő olasz állampolgár, az ötödrendű vádlott nyugdíjas, vállalkozó, a hatodrendű vádlott bosnyák-magyar állampolgár, kereskedő. Dr. M. Tibor a Baranyai Megyei Kormányhivatal járási hivatal élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi osztályának vezetőjeként, a másodrendű vádlott ugyanezen kormányhivatalnak szigetvári járási hivatala élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi osztályának vezetőjeként dolgozott 2019 decembere és 2020 júliusa között. Feladata volt az áruk nemzetközi forgalmának jogszabályban előírt ellenőrzése, a szükséges állategészségügyi bizonyítványok kiállítása, valamint az állattartónál, forgalmazónál az állategészségügyi szabályok megtartásának, az állatok egészségi állapotának ellenőrzése.

A másodrendű vádlott feladatai között szerepelt, hogy különös figyelmet kellett fordítania a külföldre irányuló kutyaszállítmányokkal kapcsolatos hatósági állatorvosi ellenőrzés és adminisztráció szakszerű biztosítására. Jogkörükbe tartozott az Európai Közösség bizottsági határozattal bevezetett Trade Control and Export System, integrált számítógépes állategészségügyi rendszerben rögzített (TRACES-rendszer) bizonyítványok kiállítása, amelynek célja az EU-n belüli és a harmadik országokból érkező állatforgalom monitorozása, valamint az ezekkel az árukkal kapcsolatos valamennyi referenciaadat rendelkezésre bocsátása.

A járási főállatorvokkal összejátszó kutyakereskedők a minél nagyobb haszon reményében abban voltak érdekeltek, hogy minél fiatalabb kutyákat, ellenőrzés nélkül, lehetőleg minél gyorsabban indíthassák el külföldre. Az előírások szerint 15 hetes kor alatt, mikrochip és veszettség elleni oltás, valamint gondos vizsgálat nélkül nem lehet kivinni az országból egyetlen kisállatot sem. Ezen előírások és szabályok mindegyikét megsértették a Pécsi Törvényszék által idén februárban elsőfokon elítéltek. A kormányhivatalban rendszeresen megjelenő, kutyákat és egyéb állatokat külföldre szállító vállalkozók esetében a kormánytisztviselők semmilyen, számukra kötelezően előírt ellenőrzést nem végeznek el, amiért ebenként 10-20 ezer forintot kaptak. (Korábbi cikkeinkből kiderült, hogy óriási haszonkulccsal dolgoznak a kutyanepperek, a hamburgi vagy amszterdami "végfelhasználónak" az esetek többségében több ezer eurót kell kifizetnie.)

A harmadrendű vádlott élő állat nagykereskedelemmel foglalkozó gazdasági társaság ügyvezetője és tulajdonosaként kisállatok Németországba, Hollandiába, a Benelux-államokba és az Egyesült Államokban történő szállításával foglalkozott. A negyedrendű – külön eljárásban már jogerősen elítélt – vádlott kölyökkutyák tenyésztőktől és szaporítóktól történő felvásárlását végezte, majd a harmadrendű vádlott az állatokat Olaszországba és Görögországba, a negyedrendű Olaszországba szállításukat intézte. Az ötödrendű vádlott egy gazdasági társaság tulajdonosaként kisállatok szállítását végezte Németországba, Hollandiába, a Benelux-államokba és az Egyesült Államokba. Az ügyben folytatott nyomozás 2020 júliusában jutott odáig, hogy kellő számú bizonyíték gyűlt össze a pécsi és szigetvéri járási főállatorvos ellen, így őket akkor munkáltatójuk, a pécsi székhelyű megyei kormányhivatal azonnali hatállyal felmentette tisztségéből.

Az idén februári ítéletében a Pécsi Törvényszék dr. M.Tibort bűnösnek mondta ki kétrendbeli, folytatólagosan elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása bűntettében és 92 rendbeli közokirat-hamisítás bűntettében, ezért 3 év 6 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre, 900 ezer forint pénzbüntetésre, 5 év hatósági állatorvos foglalkozástól eltiltásra és 5 év közügyek gyakorlásától eltiltásra ítélte. A másodrendű dr. K. Eleket is bűnösnek mondta ki a bíróság folytatólagosan elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása bűntettében és 16 rendbeli közokirat-hamisítás bűntettében, ezért őt 2 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre, 270 ezer forint pénzbüntetésre, 3 évi hatósági állatorvosi foglalkozástól eltiltásra és 3 év közügyek gyakorlásától eltiltásra ítélte.

Az ítélet egyetlen egy vádlott esetében sem jogerős. A védelem enyhítésért, míg az ügyészség súlyosbításért fellebbezett. A Pécsi Ítélőtábla kérdésünkre azt válaszolta, hogy az ügyben a másodfokú tárgyalást október 15-én tartják.

(Címlapképünk illusztráció)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk