"Közösség tagja elleni erőszak" miatt tartóztatták le a szélsőjobbosoknak kinéző embereket verő külföldieket

  • MTI/narancs.hu
  • 2023. február 15.

Bűn

A rendőrség és az ügyészség szerint az elkövetők szélsőjobboldali nézetekre utaló öltözékük miatt támadták meg a számukra ismeretlen sértetteket. 

A bíróság három gyanúsítottat tartóztatott le a últ heti budapesti utcai támadások miatt, egy német nővel szemben pedig bűnügyi felügyeletet rendelt el, de az ügyészség az ő esetében fellebbezett a nő letartóztatása érdekében – közölte a Fővárosi Főügyészség szerdán az MTI-vel.

Mint arról mi is beszámoltunk, a rendőrség hétfőn közölte, néhány napon belül 4 bűncselekmény is történt, például lengyel állampolgárokat vertek meg "városnéző sétájuk során" a Fővám tére, egy további férfit Gazdagréten támadtak meg, péntek éjjel a belvárosban egy koncertre tartó párt, hajnalban pedig a Mikó utcában egy német párt bántalmaztak. A rendőrség szerint a sértetteket csak az kötötte össze, hogy "bomberdzsekire hasonlító ruhadarab" is volt rajtuk, ami "azt sugallhatta a támadóknak, hogy a sértettek a Kitörés Napjára érkeztek a fővárosba és szélsőséges jobboldaliak". 

A Fővárosi Főügyészség most azt közölte, hogy a Budapest különböző pontjain a "kitörés napja" elnevezésű rendezvény vélt résztvevői ellen elkövetett támadások miatt a Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomoz

felfegyverkezve, csoportosan elkövetett közösség tagja elleni erőszak, súlyos testi sértés és más bűncselekmények miatt.

A "közösség tagja ellni erőszak" gyűlölet-bűncselekmény, amit az követ el, aki mást valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoporthoz vagy a lakosság egyes csoportjaihoz tartozása vagy vélt tartozása miatt bántalmaz, illetőleg erőszakkal vagy fenyegetéssel arra kényszerít, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön. Jellemzően az etnikai csoportok vagy más kisebbségek elleni támadásokat szokták ez alapján megítélni, ezúttal viszont azért alkalmazzák ezt az esetet, mert a rendelkezésre álló adatok alapján az elkövetők szélsőjobboldali nézetekre utaló öltözékük miatt támadták meg a számukra ismeretlen sértetteket. 

A főügyészség felidézte: a nyomozók az ügyben eddig négy embert, köztük három külföldit hallgattak ki gyanúsítottként. Hozzátették: a budapesti XI. és XXII. kerületi ügyészség mind a négy őrizetbe vett gyanúsított letartóztatását indítványozta a szökés, elrejtőzés veszélye, valamint a bizonyítás megnehezítésének veszélye miatt.

Az ügyészi indítvány alapján a Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírája a magyar és az olasz nőt, valamint a német férfit letartóztatta, azonban negyedik társukkal, az előkészülettel gyanúsított német állampolgárságú nővel szemben bűnügyi felügyeletet rendelt el. Magatartási szabályként a bíróság annyit írt elő, hogy a gyanúsított minden héten egyszer, e-mailen jelentkezzen a Budapesti Rendőr-főkapitányság levelezési címén. 

Az ügyészség fellebbezett a bűnügyi felügyelet elrendelése miatt a német nő letartóztatása érdekében. Mint írták, a nő nem rendelkezik Magyarországon bejelentett lakó-, illetve tartózkodási hellyel, magyarországi kötődéssel, a gyanúsítottak terhére rótt bűncselekmény körülményeiből pedig alappal feltételezhető, hogy ő is csak a "kitörés napja" elnevezésű rendezvény okán érkezett Magyarországra. Mindezért alappal feltételezhető, hogy az eljárásban elérhetetlenné válik a hatóságok számára.

Közölték azt is, hogy az elkövetések szervezett jellegére és a gyanúsítottaknál talált eszközökre figyelemmel az eljárás jelenlegi szakaszában valamennyi gyanúsított esetében megalapozottan lehet következtetni arra, hogy veszélyeztetnék a bizonyítást, különösen a bűncselekmény elkövetésében velük együttműködő társaik beazonosítását. A német nő esetében elrendelt bűnügyi felügyelet a bizonyítás megnehezítése veszélyének kiküszöbölésére is alkalmatlan – hangsúlyozta a Fővárosi Főügyészség.

A viperákkal, boxerekkel és más eszközökkel végrehajtott támadásokat a rendőrség közlése szerint hét-nyolc ember követte el.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk