Nem börtönkórházban halt meg a pedofil bűncselekmények miatt elítélt volt rendőr

Bűn

Több mint öt hónappal a jogerősen kiszabott letöltendő szabadságvesztés után nem börtönben vagy börtönkórházban, hanem egy Békés megyei egészségügyi intézményben halt meg az a gyógyíthatatlan betegséggel küzdő kötegyáni férfi, akit gyerekek ellen elkövetett szexuális erőszak miatt ítéltek el. 

Még tavaly nyáron számolt be arról a Narancs.hu, hogy öt rendbeli kiskorú veszélyeztetésének bűntette és két rendbeli tizenkettedik életévét be nem töltött személlyel szexuális cselekmény végzésével elkövetett szexuális erőszak bűntette miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészég egy 70 éves kötegyáni férfi ellen, aki korábban rendőrként dolgozott. A vádiratban egyebek között szerepelt, hogy a férfi saját udvarára csalt és házában fajtalankodott egy 8 éves kisfiúval a román határ mellett található Békés megyei községben.

Megírtuk: az idős férfi pénzt ígért, ha a gyerekek az udvarban összegyűjtik a szemetet, de segített nekik biciklit javítani, emellett pedig cigivel, sörrel és borral kínálta a 10 év alatti gyerekeket. Az egyik fiúról a házban „lekerült” a nadrág. A nyugdíjas férfi fajtalankodott az akkor nyolcéves kisfiúval, akinek testvérével is próbálkozott. Nem sokkal később kirendelt pszichológusok és pszichiáterek megállapították, igaz, amit a kisfiú állít. Anyja pedig azért is volt nagyon elkeseredve, mert félő, hogy fiában örök nyomot hagy az abúzus. „Nincsenek szavak arra, hogy mit érez egy olyan szülő, akinek gyermekét bántották” – nyilatkozta ekkor az anya a beol.hu-nak. Ezért a férfi rövid időre előzetes letartóztatásba, majd bűnügyi felügyelet alá került.

Újabb eset az ítélethirdetés előtt

Már a vádemelés után, de az elsőfokú bírósági ítélethirdetése előtt, 2020 decemberében az egykor rendőrként dolgozó férfi ellen újabb, kiskorú sérelmére elkövetett bűncselekmény gyanúja merült fel, amiért őrizetbe vették őt a rendőrök. Ekkor egy 14 éves fiút csalt a házába, simogatta, megpróbálta levenni a kabátját, de a gyerek ellökte magátólés elfutott.

A rendőrség az ügyészségnél a gyanúsított letartóztatását kezdeményezte, de a bíróság az ügyészség indítványával egyezően, az időskorú és súlyos, gyógyíthatatlan betegségben szenvedő terhelt bűnügyi felügyeletét rendelte el

Miként beszámoltunk róla, idén februárban a zárttá nyilvánított elsőfokú tárgyaláson a Gyulai Járásbíróság B. M. vádlottat bűnösnek mondta ki két rendbeli tizenkettedik életévét be nem töltött személlyel szexuális cselekmény végzésével elkövetett szexuális erőszak bűntettében és öt rendbeli züllött életmód folytatására rábírással elkövetett kiskorú veszélyeztetésének bűntettében. Az elsőfokú bíróság a vádlottat 4 év 6 hónap börtönbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte, emellett mintegy 1 millió forint bűnügyi költség megfizetésére is kötelezte. A férfi ügyvédjével együtt fellebbezett az ítélet ellen.

A másodfokon eljáró Gyulai Törvényszék idén júniusban részben megváltoztatta az elsőfokú ítéletet. Így a vádlottat végleges hatályú foglalkozástól eltiltásra is ítélte. Ez kiterjed minden olyan foglalkozás gyakorlására vagy egyéb tevékenységre, amelynek keretében tizennyolcadik életévét be nem töltött személy nevelését, felügyeletét, gondozását, gyógykezelését végzi, illetve ilyen személlyel egyéb hatalmi vagy befolyásolási viszonyban áll. A másodfokú bíróság az elsőfokú ítélet egyéb rendelkezéseit helybenhagyta.

Kérdések, kételyek

A Telex december elején azt közölte, a Békés Megyei Főügyészség megerősítette értesülésüket, miszerint meghalt a kötegyáni pedofil rendőr. (A hírportál ugyanakkor nem írt arról, hogy mikor volt és milyen ítélettel zárult az ügyben a másodfokú bírósági eljárás.)  

Lapunk megtudta: a volt rendőr egy Békés megyei gyógyítóinzétményben hunyt el.

Ezt követően azt kérdeztük a Gyulai Törvényszéktől, hogy a jogerős ítélet után miért nem kellett a férfinak a börtönbüntetés letöltését elkezdenie. Vagy miért nem utalták börtönkórházba? Mint utóbb kiderült, ugyanezt firtatja a hét elején benyújtott írásbeli kérdésében Stummer János, a Jobbik országgyűlési képviselője Varga Judit igazságügy-miniszternél. A politikus azt kérdezi: helyénvaló-e, ha júniusban meghozott másodfokú jogerős ítélet után öt hónappal sem kerül börtönbe vagy börtönkórházba az elítélt, így szabadlábon tölthette élete utolsó napjait. 

A Gyulai Törvényszék Narancs.hu-nak küldött válaszában azt írta, „a szabadságvesztés végrehajtásával kapcsolatban a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága hívja fel az elítéltet a szabadságvesztés végrehajtásának a megkezdésére”. Mint közölték, a szabadságvesztés végrehajtásának megkezdését akadályozó körülmények is fennállhatnak, amelyek tisztázását követően kerülhet sor a szabadságvesztés tényleges megkezdésére.

A jogerős ítélet ez év június 10-én született. A kötegyáni férfi több mint öt hónappal később, november 12-én halt meg.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk