Vajda Mihály

Miért végezték ki, vagyis miért nem végezték ki Szókratészt?

Phaidón

Egotrip

Hol az ördögben kódorog már megint az öreg ebben a hidegben? – mondom magamban, aztán meggyőzöm magam, hogy ne viselkedjek úgy, mint ennek a 2500 éves fura öregúrnak a mamája. 

Ha fázik, majd lecseréli a tunikát valami téli hacukára. Az ám… Van-e neki pénze? Miből élt egyáltalán az öreg 2500 éven át? Talán az óathéni államkassza utal át neki havonta valami összeget?

– Merre jártál? – kérdem, amikor végre belép.

– Csak úgy kódorogtam. Zsebemben a várostérkép, melyet szíves voltál venni nekem, de csak akkor használom, ha eltévedek. A több ezer éves gyakorlat eredményeképp ez azonban csak rendkívül ritkán fordul elő velem. Ez a Budapest nem olyan bonyolult, mint Mexikóváros.

– Én azt nem ismerem; de el tudom képzelni, hogy könnyen eltéved benne az ember. – Hallottál a washingtoni eseményekről?

– Mi az ördög történt Washingtonban?

– A hivatalának utolsó napjaiban járó elnök, a Trump felheccelte a híveit, azok aztán betörtek a Capitoliumba, hogy megakadályozzák Joe Biden elnökké nyilvánítását. Őrültek háza a világ. Persze megeshet, hogy majd’ mindig az volt. Hát az nem volt őrület, amikor a tisztes athéni polgárok téged halálra ítéltek?

– Hagyjuk, ezt már megbeszéltük. Mi dolgod ezzel?

– Semmi, ez igaz. Persze azzal se sok, ami a napokban Washingtonban történik. De szeretnék már vén fejemmel egy normális világban élni. Tudom; erre semmi remény. Látom, téged szórakoztat a világ.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk