Hammer László: Paszták népe (Flipper)

  • Flipper
  • 2000. április 27.

Egotrip

Előterjesztésünk tárgya egy olyan találmány, amely használata révén a közép- és kelet-európai népek a hazafiság örök érvényű értékeit az új évezred technológiája révén fedezhetik fel mintegy újra a szórakoztató ismeretterjesztés hagyományaként fémjelezve.

Hammer Ferenc

Flipper

Előterjesztésünk tárgya egy olyan találmány, amely használata révén a közép- és kelet-európai népek a hazafiság örök érvényű értékeit az új évezred technológiája révén fedezhetik fel mintegy újra a szórakoztató ismeretterjesztés hagyományaként fémjelezve.

A találmány történelmi tudással vértezi fel azokat, akik (jó értelemben véve!) örök gyermekként, kíváncsiságukat megőrizve képesek felnőttként is játszani (ha kell, veszíteni is!) rohanóan sikerorientált világunkban. A találmány fejleszti az ügyességet, ismeretet közvetít, és hazaszeretetre nevel. Neve: etnoflipper. (Mottónkat Albert Einsteintől, a Nobel-díjas fizikustól kölcsönöztük: Isten nem kockajátékos.)

Az etnoflipper működési elvét tekintve megegyezik a hagyományos flipperrel. A játékos a golyót bejuttatja az enyhén lejtő játéktérbe, amelyben a golyó a gravitáció örök törvénye alapján gurul le, miközben különböző pontszerző felületekkel (úgynevezett rugós akadályokkal) érintkezve gyarapítja a játékos pontjait. A leguruló golyót a játékos rátermettségétől függően akár többször is visszajuttathatja kézi manipulátora segítségével a játéktérbe. Egy játékhoz öt golyó jár. Az etnoflipper vízszintes játékmezején Közép- és Kelet-Európa térképe látható. A térképen (természetesen egymást némileg átfedve) látható ábécésorrendben Nagy-Albánia, Nagy-Bosznia-Hercegovina, Nagy-Horvátország, Nagy-Magyarország, Nagy-Románia, Nagy-Szerbia és Nagy-Szlovákia (igény szerint kiegészíthető a Szovjetunióval is). A térképen az egyes országokat egyes közismert nemzeti szimbólumaik segítségével azonosítjuk a történelemben kevésbé járatlan játékosok számára: magyar honvéd áll Bereckén a vártán, román lányka puskával táncot lejt a Kárpátok ormain, szerb harcos fedetlen fővel guzlicán játszik, ősi horvát hősök pártütést lepleznek le a csodabarlangban, turulmadár, albán sas, szlovák vérfarkas, orosz medve. A térképen ötvözni kívánjuk a klasszikus történelmi festészet impozánsságát és közérthetőségét (pl. Feszty-körkép) a mai kor dinamikus életérzését jobban megragadó technikákkal (pl. villogás, krómozás vagy a kamionok oldalát díszítő, úgynevezett airbrush-technikával létrehozott kompozíciók). Az etnoflipper zenéje a hagyományos flipper sajátos hanghatásait tekinti irányadónak, azzal a különbséggel, hogy a végtelenített elektronikus szórakoztató zene tartalmazna az egyes népek nyelvén hallható beszédtöredékeket, rádiós híreket, csatazajokat és labdarúgó- mérkőzéseken a közönség által énekelt nemzeti himnuszok részleteit.

A golyó játékterében minden ország egyenlő számú, igazságosan elhelyezett, egyenlő esélyeket lehetővé tevő pontszerző felülettel rendelkezik. A flipper függőleges felületén minden országnak van egy számlálója, amely azt jelzi, hogy a játék során a játékos (és persze a történelmi szerencse) az illető ország pontszerző felületére hányszor juttatott golyókat. A játékos által elért országonkénti pontszámokat az etnoflipper alatt elhelyezett számítógép egy speciális program segítségével átszámolja arányokra, illetve négyzetkilométerekre, és a program memóriájában elhelyezett többezernyi térképvariáció körül a számítógép önmaga kiválasztja azt, amelyik megjeleníti az elért eredményt. A játékosnak az etnoflipper lábazatában elrejtett színes nyomtató kinyomja a játék eredményét, amely igény szerint esetleg a játékos nevét is tartalmazhatja: Az új Kelet-Európa Kovács Béla szerint. A játék révén létrehozott térkép az elért pontoktól függően tartalmazhat például apró Horvátországot, óriási Szlovákiát, Albániát egyáltalán nem (nulla pont), dunántúlnyi Magyarországot stb. Ha a játékos lökdösi a gépet, a gép letiltja a további játékot, és a kinyomtatott térképen egész Európa a KNDK részét képezi.

Megítélésünk szerint az iskolákban elhelyezett etnoflipper jól egészítheti ki az iskolai tananyagot, játékos módon elindíthatja az órán hallottak továbbgondolását. Pártszékházak előcsarnokában, a Külügyminisztérium fogadótermében, de egyszerű laktanyaépületekben is vidám színfoltot jelenthetne az etnoflipper. A világhálón elhelyezett EthnoWebPinball távolba szakadt honfitársaink számára tehetné lehetővé az óhazával való kapcsolattartást. Játékos és egyben ismeretterjesztő formában.

Figyelmébe ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.

Igor és Szása kiszabadult és gyilkolt

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.

Hídpénz

„Az önkormányzat egy olyan fejlesztést kíván megvalósítani, hogy a Szárhegyet és a Vár­hegyet összekötnénk egy függőhíddal."