Para

Kovács Imre: Énteriőr

  • 1997. december 18.

Egotrip

Eek a ooo - mondta Erzsi, miközben a torkára mutogatott, és olyan arcot vágott, mint egy elhanyagolt tamagocsi.

Ez váratlan volt. Semmi, de semmi sem jelezte, hogy a kockasajtból és gulyáskrémből álló vacsorát követő nyugalmat ilyen váratlan fordulat zavarja meg. Béla letette a telefont, amin épp beszélt, és kis jóindulattal kérdőnek nevezhető tekintettel meredt Erzsire, aki habozás nélkül megismételte az előbbi mondatot.

- Eek a ooo.

Klasszikus patthelyzet alakult ki.

A házban folyt a karácsonyi készülődés, a másodikon két hazudós nyugdíjas verte egymást bottal, a harmadik pedig fáradt betéteket gyűjtögetett a kukából, mióta valamelyik tréfás utcagyerek azt mondta, hogy visszaváltja a Cosmopolitan, virágos, lengyel dzsörzében voltak mindannyian, és gyűlölték az évszakot, ahogy csak egy nyugdíjas tud gyűlölni. Izzott a levegő, Montgomery Lászlóné üvöltve mesélte, hogy az úrfelmutatás alatt kirepedt a tejeszacskó, vese alakú folttá gyűlt a lába alatt, és mire észrevette, átázott a cipőjébe gyűrt újságpapír, pedig már csak nyolcvangrammos műnyomót használ, mert a többi szart sem ér.

Az este egyébként normálisnak indult, bár a kockasajt lisztes volt. A Medve típusú kockasajt sonkás kiszerelését - bár, gondolom, a többit is - gondos kezek piros fóliacsíkkal látták el, ami az alufólia alatt ezoterikus szögekben behálózva a sajt felületét, azt a célt szolgálja, hogy a fogyasztó egy könnyed mozdulattal eltávolíthassa a sajtról a borítót.

Az egyiknek sikerül, a másiknak nem.

A dán sajtokról például tényleg lejön a sajtpapír, tudom, mert egyszer vettem egyet, és arról lejött, de aztán vettem egy másikat, és arról is. A Medve sajtról nem jön le az alufólia, szerencsésebb esetben körbeszalad az éleken a piros fólia kihúzása által keletkezett vágat, majd lehet próbálkozni körömmel.

Béla ezt tette, még a vacsora kezdetén, és Erzsi is serénykedett. A Rókus Kórház szokatlanul csendes és hivatalos fül-orr-gége osztályán azt mondták, hogy ilyen rafináltan a nyelvgyökre tekeredő piros fóliát még nem láttak, de érdekes tapasztalatokkal szolgál majd a jövőre nézve.

Erzsi pityergett, részben mert befelé vérzett a torka, részben mert mély és megfordíthatatlan ellenszenv alakult ki benne a Medve sajt iránt, amit a vigasztalására vásárolt albán kaviár csak részben feledtetett. Béla a kórház folyosóján érte utol, amikor már végeztek a letekeréssel. Lelkesen újságolta:

- Azt mondtad, hogy elmegyek az orvoshoz.

- Azt.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?