Kovács Kristóf: 7, hó

  • Kovács Kristóf
  • 1996. május 30.

Egotrip

Isten:
Kovács Kristóf
7, hó
egyes feltevések szerint kitalált lény, mások úgy vélik, hogy I. talált ki minket. Előbbiek saját eszmerendszerükből kiindulva büszkék önmagukra, vagy legalább komolyan veszik magukat, testüket edzik, szellemüket pallérozzák, embertársaik közeledtét nyájasan fogadják, jobbára viszonozzák is, vagy ha ez elmarad, tudják és vallják, hogy miért történt így, nem kezdenek el lesunyt fejjel motyogni, hogy bocs, kicsit elbambultam, majd nem szegik fel a fejüket, és nem tesznek úgy, mint akiket a félreértés tisztázódtával elkezdett érdekelni a másik ember.

Utóbbiak viszont reggel tükörbe néznek, majd a látvány hatására a napot I. fantáziájának ócsárlásával töltik, balféknek titulálják az Urat (I. művészneve), hitvány élceket faragva a rovására.

Néha a kétkedők is megtérnek, vagy legalább gyanakodni kezdenek egyes jelenségek láttán, ha nem képesek beilleszteni ezeket - I. híján pszichológiára, ományos ismeretekre szorítkozó - világképükbe. Ilyenkor nyaktörő, jobbára kudarccal végződő szellemi bűvészmutatványokra kényszerülnek, összehordanak hetet-havat, míg elégséges magyarázatot találnak arra, mi játszódik le pl. egy közértben, ha tagbaszakadt, savószínű egyén jő, két rózsaszín, kínai műanyag babák kitépett szemeire emlékeztető duóhisztérikus kupakkal, felmutatja őket a pénztárosnak, hogy nyert velük egy flakon kólát, és nemhogy megkapja, de még sikerül is becserélnie sörre, a visszajárót nem kéri, így mulat egy magyar úr, mondja hanyag eleganciát idéző gesztusa, holott olyan savószeme van, hogy egy vízisiklóé az övéhez képest augusztus 20-i tűzijáték. Körös-körül az arcok olyanok, mintha a Szondi-teszt adná elő egy operett fináléját, miközben az I. kitalált voltára felesküdött egyén lelkén, akárcsak a közérten magán, angyal röppen át.

Szintén tűnődésre készteti a kétkedőt a valóság néhány eleme, pl. a gazdasági hetilapban megjelenő reklám: egy Beléptető és Munkaidő-nyilvántartó Rendszert hirdet, ami "kártyás olvasóin keresztül nemcsak az alkalmazottak munkaidejét követi nyomon, hanem a rögzített időt szervezeti egységekre vagy munkaszámokra is bontja, továbbá biztonsági szolgáltatást is nyújt, megkönnyítve az alkalmazottak munkaidejének nyomon követését, ezt a nehéz feladatot, és így felhasználója kézbe veheti az eseményeket", üzenik a kétkedőnek. Az meg hiába hepciáskodik, hogy elektronikus rabszolgaság, meg hogy barikák, nyakukban Big Brother kolompjával (ráadásul kártyás olvasónak idáig jómagát vélte); maga is tudja, hogy pontosan így, bip-bippelő üdvözültekkel, minden moccanásukat számon tartó, ugyanakkor jólétüket és lelkük fényét óvó I. által menedzselve képzelte el a mennyországot, ahová ő (hiába les be majd oda megöregedvén, lelki orrát a lelki kirakatüvegnek passzírozva, miközben lelki gyomra éhes lélekharangként korog, és lelki kezében események helyett egy, már semmi eseményt ki nem váltó kis izé nyüszít) sose fog bekerülni.

Figyelmébe ajánljuk