Mi a célja a NER-nek azzal, hogy a biztosítási piacon is terjeszkedni akar?

Egotrip

Ebben is régiós bajnokok akarnak lenni? Pedig egyelőre csak a piac kis része van a kezükben.

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk a Magyar Narancs 2023. március 9-i számában jelent meg. Most ezt az írást ebből a lapszámunkból széles körben, ingyenesen is hozzáférhetővé tesszük.

Részben azért, mert fontosnak tartjuk, hogy minél többen megismerkedjenek a tartalmával, részben pedig azért, hogy megmutassuk, érdemes a Narancsot megvásárolni is, hiszen minden számban hasonlóan érdekes cikkeket találhatnak – és a lap immár digitálisan is előfizethető, cikkei számítógépen, okostelefonon és tableten is olvashatóak.

magyarnarancs.hu-n emellett a továbbiakban sem csak fizetőfal mögötti tartalmakat találnak, így mindig érdemes benézni hozzánk. 

Visszavárjuk!

A szerk.

Most, hogy megpróbálom egy könyvben összerakni a magyar bankszektor „elrablásának” szövevényes történetét, látom, milyen nehéz a dolga a krónikásnak, ha egyszer pontot szeretne tenni a sztorija végére. Amikor már lezárnám a számvetést, a banda valamely tagja richtig újabb bankocskával (Sberbank), alapkezelővel (Diófa), brókercéggel (Equilor) bővíti trófeagyűjteményét. Mintha beteges függőségben szenvednének: a szerzés mámora akkor sem hagyja leállni őket, amikor az újabb szajré már inkább csak a gondjaikat szaporítja.

A nemzeti tulajdonba vétel jelszavával 2010-ben beindult szerzési rohamról hamar lehullt a lepel. Gyorsan kiderült, hogy „nemzet” alatt a kormányfő szűkebb környezetét alkotó néhány személy értendő: előbb-utóbb minden „nemzetiesített” vagyonelem náluk landol. A múlt héten Bódis András, a Válaszonline portál oknyomozó újságírója hozta tudomásunkra, hogy a jegybank immár 123 (bár naponta növekvő számú), a befektetők kilétét elfedő magántőkealapot tart nyilván, és ebből 53 a Tiborcz Istvánhoz és Mészáros Lőrinchez, illetve az ő bizalmasaikhoz kötődő alapkezelők fennhatósága alá tartozik. Nem csekély összegről van szó, hiszen a G7 gazdasági portál a magántőkealapokban felhalmozott vagyont már tavaly 2 ezer milliárd forintra taksálta. (Összevetésül: Mihályi Péter számítása szerint az állam 4 ezer milliárd forintnyi vagyont vásárolt vissza 2010 óta.)

De koncentráljunk most csak a pénzcsinálás szempontjából különösen vonzónak látszó pénzügyi szektorra, amelyre az elsők között vetette ki hálóját Orbán Viktor szűkebb köre. Hatalmukkal (vissza)élve teremtették meg a jogalapot ahhoz, hogy pár év alatt Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tereljenek két méretes bankot, plusz a teljes takarékszövetkezeti szektort. Ezekből és a hozzájuk tartozó pénzügyi vállalkozásokból rakták össze a Magyar Bankholding nevű birodalmat, amely már indulásakor a hazai bankszektor második legnagyobb szereplője lett.

Igaz, a bekebelezett bankcsoport jövedelemtermelő potenciálja meg sem közelíti a piac­vezető OTP-ét, és a még „szabadlábon” hagyott külföldi leánybankok együttes nyeresége is messze túlszárnyalja a Bankholdingét, de ez legyen az ő bajuk. Az viszont a mi gondunk, hogy nem csak a megkívánt pénzintézetek megszerzéséhez használtak fel tetemes adófizetői pénzeket, de a holding további terjeszkedését is az állami MFB és Eximbank segíti abból a célból, hogy térségünk pénzintézeti bajnokaként egyengesse az ország „regionális középhatalmi státuszához” vezető orbáni utat.

A hatalom birtokosainak szerzési láza a biztosítási piacra is továbbterjedt. Miután az echte nemzeti cégként alapított CIG Pannónia Biztosítót másfél évtized alatt sem sikerült kellően felnöveszteni, a kormány kapva kapott az alkalmon, hogy a holland Aegon – a nemzetközi hálózatában felbukkant gondok miatt – eladja itteni leányát, a magyar biztosítói piac második legnagyobb szereplőjét. Bár az eladó gyorsan talált megfelelő vevőt a portékára, nemzetünk kormánya erre a kincsre is kivetette hálóját. A veszélyhelyzetre hozott rendeletére hivatkozva, úgymond nemzetbiztonsági okból, megakadályozta, hogy a magyar Aegont megvegye az osztrák Vienna Insurance Group, holott – az Union Biztosító tulajdonosaként – a kiterjedt európai hálózattal rendelkező cég már amúgy is jelen van a magyar piacon.

Mivel a tiltás sértette a tőkeáramlás szabadságának uniós alapjogát, a magyar kormány végül belement abba a kompromisszumos megoldásba, hogy kisebbségi tulajdonosként az osztrák vevővel közösen vásárolja meg a vágyott portékát. Az irányítási jogok hiányában is hajlandó volt 350 millió eurót, mintegy 125 milliárd forintot fizetni a magyar Aegon és az Union 45 százalékos tulajdonhányadáért, holott ekkora összeg jó, ha húsz év alatt megtérül. A két biztosító együttes profitja ugyanis 15 milliárd forint volt 2021-ben; ezt kivetítve arra jutunk, hogy az osztalékból a kisebbségi tulajdonos magyar kormány évi 5–6 milliárd forintnál nemigen jut majd többhöz.

A biztosító megvásárlásának – a szintén drága és kétséges megtérülésű Vodafone-vételhez hasonlóan – a szerzés mámorán túl nem látni más hozadékát. Még akkor sem, ha utalnak rá jelek, hogy Orbán Viktor kisgömböcként gyarapodó barátja a biztosítói piacon is hasonló babérokra tör, mint a bankszektorban. Mészáros Lőrinc és üzlettársa nemrég (felcsúti székhellyel) létrehoztak egy Magyar Biztosítóholding Zrt. nevű céget. A csupán 5 millió forintos alaptőke ellenére az elnevezés nagyratörő álmot sejtet: azt, hogy

a Magyar Bankholding mintájára a biztosítókból is összehoznának egy méretesebb „nemzeti” csapatot, amely aztán a térségben is terjeszkedve, szintén Orbán „középhatalmi” törekvését szolgálhatná.

Igaz, a Biztosítóholding tulajdonosai kezében egyelőre csak a magyar piac alig 2 százalékát birtokló CIG Pannónia van. Ám kormányunk még karácsony előtt „nemzetstratégiai” rangra emelte a Magyar Posta két biztosítója részvényeinek német kézben lévő kétharmados pakettje megvásárlását. Nagy Márton miniszter bejelentése szerint már a szerződés is létrejött az üzletről (az árat nem közölte), így a Posta biztosítói rövidesen teljes mértékben állami tulajdonba kerülnek. Az orbáni modell menetrendje szerint már csak az újraprivatizálásuk van hátra az előre kiszemelt tulajdonos(ok) számára – a befutóra, M. L. jeligével, máris lehet fogadásokat kötni. A Posta biztosítóival együtt 10 százalék fölé emelkedhet a holding piaci súlya.

Talonban van még a nemrégiben az Orbán-vő résztulajdonába került Wáberer Hungária Biztosító, amelynek a becsatornázásával már 13 százalékot is elérhetne az újdonsült holding részesedése. Ám mintha Tiborcz Mészárostól elkülönülő építkezést folytatna: a birtokába vett Gránit Bankot például nem adta be a „közösbe”, az továbbra is a Bankholdingtól elkülönülő cég, még ha a kölcsönös előnyöket hozó (egyúttal jelentős társadalmi költségeket okozó) együttműködésük virágzik is.

A nagy dobást persze az állam résztulajdonába került magyar Aegon (új nevén Alfa) és Union biztosítóknak a holdingba integrálása jelentené, amivel már 30 százalék fölé emelkedne a benne összehordott biztosítók piaci részesedése. Ám nehéz elképzelni, hogy többségi tulajdonosuk, a már több mint három évtizede a kelet-közép-európai térségbe belépő, ott komoly hadállásokat megszerző, ezért a regionális bajnoki rangra jó eséllyel pályázó osztrák VIG önként bevonulna a Mészáros Lőrinc fennhatósága alá tartozó holdingba.

Így viszont a tervezett biztosítóholding régiós bajnokká növelésére még annyi esély sem lesz, mint a már ténylegesen összebuherált, bár az olajozott működéshez még komoly utómunkálatokat igénylő Magyar Bankholdingnak. De mindkét szerzemény jól mutat a vitrinben.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.