Sajó László

Öt és feles  

I mint intéző (A futball ábécéje)

Egotrip

Schäffer László emlékének

…amióta elment tőlünk, nincs csapat, nem tudjuk összeszedni magunkat.

– Na, hát csak szedjétek össze magatokat.

(Mándy Iván: Tizenegy dressz)

 

Más néven szövetségi képviselő, aki a blaszban (Budapesti Labdarúgó Szövetség) képviseli csapatát, csapatait (mert az igazi intézőnek több is van), tartja a kapcsolatot, az ellenfelekkel is. Nagyképűen technikai vezető, még hangzatosabban csapatmenedzser, de az alsóbb osztályokban (és az öregfiúk, old boys, veterán igazán az) mindközönségesen intéző. A csapat lelke, a csapat a szívén, a csapat a mindene.

Mert kell egy mosodás.

Az intéző nevezi be a csapatot a bajnokságba, másokkal ellentétben alig várja, hogy véget érjen a nyár, augusztus végén kezdődik a bajnokság! Most már semmi sem akadályozhat meg bennünket, hogy feljussunk az első ligába! Vagy éppen benn kell maradni a másodikban. Az intéző szedi össze a tagdíjakat, nem egyszerű feladat – vannak, akik évek óta tartoznak; az intéző szól egyszer, szól másodszor, aztán nem szól. Ő fizeti ki a bírót (játékvezetőt) – valamiért minden spori (nevezzük így) a meccs előtt kéri a pénzt, miért? Félnek, hogy nem fizet, ha kikap a csapat? Beszélget a sporikkal, ismeri mindegyiket (bár jönnek a fiatalok, az újak, nem csak a csapatba, akiket persze ő hoz oda), de nem bratyizik, tartja a távolságot, nem próbál tisztességtelen előnyhöz jutni, nincs bunda! Azt sosem! (Dehogynem, csak nem tud róla, nem merik neki megmondani, ismerik jól, sose menne bele. Megcsinálják nélküle. Látja, persze, gyanús, hogy kapusa mellényúl és a védelem sem áll a helyzet magaslatán. De nem szól, csak annyit a meccs után, jövő héten Budatétényben játszunk. De ne így. A csapat csendben öltözik és szégyelli magát.) Ő ellenőrzi, kinek járt le a sportorvosija, küldi orvoshoz, szerez, ha nincs. Sportorvost hív a klubhoz, ott helyben megvannak az engedélyek. Telefonál az ellenfélnek, ha sorozatos megbetegedés, sérülések miatt halasztani kell(ene) a meccset, ha vírus söpör végig az öltözőn (mostanában sajnos…), vagy éppen a centerhalf lakodalma van, ahova persze az egész csapat… (Erre persze nem hivatkozik, kitalál valamit, betegségek… És nem is hazudik, nagyot, a lagzi után a fél csapat nem bír lábra állni.) Avagy ő fogadja az ellenfelek telefonját, ha ők akarnak halasztani. Sportszerűen belemegy, de néha nem. Ahogy a csapat érdeke kívánja. Mert első a csapat! CSABAGYÖNGYE! Hitvallása: nálam első a futball, második a labdarúgás, harmadik a foci. Odahívja magához a svarc (feketén, más igazolásával játszó) játékost, adja oda az igazolást, tanuld meg! Név, szülhely, idő, anyád neve. Kikérdezem. Ne anyázzon, főnök, veszi el és tanulmányozza az igazolást a humoros kedvében lévő (nem izgul, rutinos svarcoló) balszélső. Főnök, ez tizenegy évvel fiatalabb nálam! És nem is hasonlít! Az intéző megvetően (megvetést tettetve), hja, kérem, nem kellett volna megöregedni! Arról meg nem én tehetek, hogy így nézel ki, ahogy. Tanuljad. A csapat röhög, a balszélső magol.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.