Sajó László

Öt és feles  

I mint intéző (A futball ábécéje)

  • Sajó László
  • 2021.11.10 21:00

Egotrip

Schäffer László emlékének

…amióta elment tőlünk, nincs csapat, nem tudjuk összeszedni magunkat.

– Na, hát csak szedjétek össze magatokat.

(Mándy Iván: Tizenegy dressz)

 

Más néven szövetségi képviselő, aki a blaszban (Budapesti Labdarúgó Szövetség) képviseli csapatát, csapatait (mert az igazi intézőnek több is van), tartja a kapcsolatot, az ellenfelekkel is. Nagyképűen technikai vezető, még hangzatosabban csapatmenedzser, de az alsóbb osztályokban (és az öregfiúk, old boys, veterán igazán az) mindközönségesen intéző. A csapat lelke, a csapat a szívén, a csapat a mindene.

Mert kell egy mosodás.

Az intéző nevezi be a csapatot a bajnokságba, másokkal ellentétben alig várja, hogy véget érjen a nyár, augusztus végén kezdődik a bajnokság! Most már semmi sem akadályozhat meg bennünket, hogy feljussunk az első ligába! Vagy éppen benn kell maradni a másodikban. Az intéző szedi össze a tagdíjakat, nem egyszerű feladat – vannak, akik évek óta tartoznak; az intéző szól egyszer, szól másodszor, aztán nem szól. Ő fizeti ki a bírót (játékvezetőt) – valamiért minden spori (nevezzük így) a meccs előtt kéri a pénzt, miért? Félnek, hogy nem fizet, ha kikap a csapat? Beszélget a sporikkal, ismeri mindegyiket (bár jönnek a fiatalok, az újak, nem csak a csapatba, akiket persze ő hoz oda), de nem bratyizik, tartja a távolságot, nem próbál tisztességtelen előnyhöz jutni, nincs bunda! Azt sosem! (Dehogynem, csak nem tud róla, nem merik neki megmondani, ismerik jól, sose menne bele. Megcsinálják nélküle. Látja, persze, gyanús, hogy kapusa mellényúl és a védelem sem áll a helyzet magaslatán. De nem szól, csak annyit a meccs után, jövő héten Budatétényben játszunk. De ne így. A csapat csendben öltözik és szégyelli magát.) Ő ellenőrzi, kinek járt le a sportorvosija, küldi orvoshoz, szerez, ha nincs. Sportorvost hív a klubhoz, ott helyben megvannak az engedélyek. Telefonál az ellenfélnek, ha sorozatos megbetegedés, sérülések miatt halasztani kell(ene) a meccset, ha vírus söpör végig az öltözőn (mostanában sajnos…), vagy éppen a centerhalf lakodalma van, ahova persze az egész csapat… (Erre persze nem hivatkozik, kitalál valamit, betegségek… És nem is hazudik, nagyot, a lagzi után a fél csapat nem bír lábra állni.) Avagy ő fogadja az ellenfelek telefonját, ha ők akarnak halasztani. Sportszerűen belemegy, de néha nem. Ahogy a csapat érdeke kívánja. Mert első a csapat! CSABAGYÖNGYE! Hitvallása: nálam első a futball, második a labdarúgás, harmadik a foci. Odahívja magához a svarc (feketén, más igazolásával játszó) játékost, adja oda az igazolást, tanuld meg! Név, szülhely, idő, anyád neve. Kikérdezem. Ne anyázzon, főnök, veszi el és tanulmányozza az igazolást a humoros kedvében lévő (nem izgul, rutinos svarcoló) balszélső. Főnök, ez tizenegy évvel fiatalabb nálam! És nem is hasonlít! Az intéző megvetően (megvetést tettetve), hja, kérem, nem kellett volna megöregedni! Arról meg nem én tehetek, hogy így nézel ki, ahogy. Tanuljad. A csapat röhög, a balszélső magol.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Nézzen be hozzánk minden nap: hírszolgáltatásunk ingyenesen hozzáférhető. Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Pusztába kiáltott borsó

  • Sándor Panka

Az előadás Sidney Lumet 1976-os (hozzánk 1980-ban eljutó), azonos című filmje nyomán készült. Az Oscar-díjakkal dúsan dekorált filmet Lee Hall tette színpadra 2017-ben, s most ezt az adaptációt használja Puskás Tamás rendezése is.

Bajnokok reggelije

A minap elindult Sportrádió első néhány perce hűen tükrözi a magyar rádiós szcéna mentális állapotát. Harsányi Leventét, miután a „megújuló” Petőfi rádióból kiakolbólították, kis híján mártírként siratták el. Ugyanő a Himnusz alatt most úgy feszített új munkahelyének nyitóünnepségén, mint pók a lucernásban.

Házmegesz

  • - bzs -

Elsőre nehéz hová tenni a Netflix különös stop-motion animációját. Az ír Enda Walsh forgatókönyve alapján készült háromfelvonásos rémálom erősen rétegfilmnek tetszik a megszokott egyszeri fogyasztásra szánt Net­flix-felhozatalban. A film főszereplője egy ház, mely titokzatos módon különböző korokban tűnik fel, hogy pokollá tegye lakói életét.

„Csak annyi fikció, amennyi szükséges”

  • Váradi András
A Covid-időszak fotós szenzációja volt az eleddig ismeretlen, 19. század közepi New York-i fotográfus, Shimmel Zohar hagyatékát a San Franciscó-i Contemporary Jewish Museumban bemutató tavalyi kiállítás. A hozzá készült album rögtön világossá is teszi, hogy miért beszéltek szenzációról.