egotrip

Sajó László: Öt és feles

Szó szerint (A futball közhelyszótára 3.)

Egotrip

Kibillennek a közhelyek, de mi ezért szeretjük őket. (Kőrösi Zoltán)

A Magyar Acél SE csatára beköszönt a Zuglói Medvék SE kapujába, a kapus nem köszönt vissza. A csatár nem sértődött meg, és másodszor is beköszönt, hiába, a hálóőr morózusan nézett. Az érzékeny lelkű kapusok…

A Váci Elkeseredés – Őrmező SE meccsen a hazaiak centere, Boldogh István a második félidőre nem jött ki. Nem cserélték le, egyszerűen nem akart játszani, szótlanul ült a padon, és csak úgy maga elé nézett. Megint rájött…, mondta a balszélső, tudták a csapattársak is, otthagyták. Mikor visszajöttek, Boldogh István hanyatt feküdt a gyúrópadon és a plafont nézte. 2:1-re nyertünk! Boldogh István nem szólt, csak amikor már befejezték a zuhanyozást. És akkor nem hal meg? Nem értették, nem is akarták, hazatolták a gyúrópadon. A center az edzéseken részt vett, és a következő mérkőzésen, a MOVE Szabolcs TSE ellen nagy kedvvel játszott, mesterhármasával nyertek. Gólmániás depresszió, mondta a csapat orvosa. A hazai pálya mellett volt a temető, Boldogh István sokszor átsétált a meccsről, lefeküdt egy sírra, ilyenkor hagyni kellett. A kedvéért új pályát építettek, s mellé egy vidámparkot, de betegségéből csak akkor gyógyult ki, amikor leigazolta a Sarkadi „Édes Élet” Cukorgyár SE.

A FŐKEFE SC – FŐKÉTÜSZ FC meccsen a hazai center és a vendég kapus külön párbajt vívtak, melyet a center nyert meg; pontosan célzott, a beérkező mentősök már nem tudtak segíteni a kapuson.

Borvendég Kálmán, a Dunakeszi Magyarság SE középpályása hangulatember. Ha van kedve játszani, kirendeli a taccsvonal mellé a helyi cigányzenekart, akik kedvenc nótáit játsszák, hogyaszongya csak a nézését, lakik a Katika, ha végigmegyek rajtad én, meg se értenél! Ha viszont nincs kedve, megáll a középkörben, nézi az eget és sír alatta eleget.

A Józsefvárosi Kéményseprők SE – II. ker. Köztisztviselők mérkőzésen, egy nullás vendégvezetésnél tizenegyeshez jutottak a hazaiak. Kovács II Andor állt oda, és arra gondolt, rajta, ha berúgja, a hosszabbításban a győzelmet is megszerezhetik. Nekifutott és felkapta a labdát, rohant a felezővonalhoz, letette a kezdőpontra, siessetek már, még van idő!, kiabált csapattársaira, akik döbbenten álltak, miként a vendégek, szurkolók, egyaránt. A bíró pedig kezezés miatt kifelé ítélt szabadrúgást. Ez volt Kovács II Andor, aki siettette a játékot, utolsó, végre se hajtott tizenegyese.

Az Érsekújvári SE-Cikta – Dinamo Torpedo KSE mérkőzésen Magyar László András biztos lábbal értékesítette a büntetőt, biztos nem fejjel.

A BAK II-Kőbányai Egyetértés FC középcsatára, Szűcs Béla ellenállhatatlan volt, a szünetben több hölgy kérte el telefonszámát, a második félidőre már ki se jött, az egyikkel az öltözőben maradt.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.

Halk, mély morgás

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.

 

Hídpénz

„Az önkormányzat egy olyan fejlesztést kíván megvalósítani, hogy a Szárhegyet és a Vár­hegyet összekötnénk egy függőhíddal."

Az arany csillogása

Emlékszik még bárki is arra, hogy mikor volt az a „vizes” világbajnokság Budapesten, amikor a toronyugráshoz a Dunába húztak fel egy ménkű nagy tornyot, hogy az majd milyen jól fog mutatni a világmindenség összes televíziós készülékén?

Csak a szégyen

Egy héttel ezelőtt az ENSZ Közgyűlése elfogadta azt a határozatot, amely július 11-ét a srebrenicai népirtás emléknapjává nyilvánítja.

Feltétlenül, de nem mindenképpen

A németek sohasem fogják megbocsátani a zsidóknak Auschwitzot – hangzik egy ismert, vitatott eredetű bon mot. Mint sok más általánosításban, ebben is lehetett igazság, amíg maguk a tettesek és a nácikkal együttműködők értelmezték úgy bűneiket, hogy a végén valahogy mégis a zsidók legyenek a hibásak. Gyermekeik és unokáik azonban már elfojtás vagy kivetítés nélkül tekinthettek a népirtásra, és vonhatták kérdőre felmenőiket.

Szerelem és politika

„Ötvenegy éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt Tánczos Gábor, az Országos Pedagógiai Intézet munkatársa, a Győrffy kollégium volt tagja, ismert publicista. A pedagógián kívül behatóan foglalkozott a NÉKOSZ történetével és a romániai magyar kultúrával.”

 

Előrehozott 2026

Olyan intenzitással történnek az események a magyar belpolitikában az utóbbi hónapokban, hogy immár komolyan felvethető: Orbán rendszerét akár a 2026-os általános választások előtt is le lehet váltani. Ideje hát gondolkodni ilyen forgatókönyveken is.