Egotrip

Sajó László: Öt és feles

Egy kutya, két ló, három macska (innikéktúra)

Egotrip

Robog a HÉV Szentendréről Szentlélekre
A lovakat leitatják, ugye?

Kidobott IKEA-falióra egy udvaron, a békásmegyeri lakótelep ablakain a lemenő nap fénye.

K.(ocsmás) Dezső lírai hangulatban, még nem delirál. Szentendre, HÉV-megálló, a közelben Csikó Borozó (említtetik Sárga Csikó néven is), ezt a helyet csak a szentendreiek ismerik, mondta Reményi Jóska, amikor először hozott ide bennünket. Kint magyar zászló, alaphang megadva. És feliratok: Kutyabarát (K. Dezső nem az, bocs) hely! (Lát is bent egy téliesített, beöltöztetett nagy kutyát, fajtáját nem ismeri, ám kerüli.) Viszont Kerékpárt az udvarba behozni SZIGORÚAN TILOS! Bringák helyett két felnyergelt ló az udvaron (a neten), most (január vége, kedd) emberek, bent, sokan; munkaidő vége, cserélődnek a vendégek, de látszik, sokuk törzsvendég; nézik, ki ez a csávó, egyedül az asztalnál (Bolyhos szőlő, 50 fokos, üveges Dreher), jegyzetel, járkál körbe a kocsmában. Nagy-Magyarország térképek (egy kicsi, egy nagy) és egy fából; árpádsávos, 48-as zászlók egy képen, NEM ADJUK FEL!, az üvegen dedikálás: „A Sárga Csikó magyar érzelmű legénységének. És leányainak.” Alul egeszsegesfejbor.hu, hűha. Képek lovakról, köztük egy sárga, a névadó? Karácsonyi díszek, kamera a falon, pont engem néz, ki kíváncsi rád? Kerthelyiség (mely egyben Dohányzásra kijelölt hely). Minden asztalon aznapi rejtvényújság, egy úr szótlanul űl pohár bora előtt, fejti; ünnepi (karácsonyról maradt?) dobozban műfű, kis, „havas” tobozok, egy nagyobb; bogyósgyümölcs-imitációk, mécses (a rejtvényfejtő úr annak világánál töltöget, rejtvényt és poharába, megy a pulthoz). A pult előtt talponálló, körülötte beszélgetének (nem Pesten történt, amit most hallotok), s K. Dezső körül is zajlik a kocsma. Mely, olvasta, vészesen fogy (akár a magyar), felére csökkent a kocsmák száma Magyarországon 14 év alatt, 2010-ben 21 500 volt az országban, tavaly 12 200 (KSH, ha ők mondják…). A kocsma (italüzlet, kávézó, zenés-táncos szórakozóhely) megszokott összejöveteli hely volt, nemcsak az italosoknak, hanem azoknak is, akik beszélgetni szerettek. Ők is hiányolják ezt. A sarokban, fönt, tévé, szerencsére nincs bekapcsolva (meccsek idején biztos).

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.