Egotrip

Sajó László: Öt és feles

Egotrip

A mint abbahagyni (A futball ábécéje)

Nem jön házhoz, mint tavaly, a sportorvos, a szakosztály fél napot kapott a Sportkórházban, hogy pecsétet szerezzenek a sportorvosi lapra (lásd az S mint Sportorvosi szócikket), jelentkezik K. Dezső is.

Spoiler: hiba volt.

Még sosem járt itt, kérdezi a villamosvezetőt, hol kell leszállni, Pető Intézet, a következő, gyalogol, felirat: VÉRADÁS. Kórháznegyed.

A bajok a kartonozóban kezdődnek, taj-kártya? Az nincs, vagy húsz éve (több) kirabolták az öltözőt, elvitték a tárcáját, taj-kártyástul. Azóta nincs tárcája, kártyája. A számát tudom, az kevés, nekünk a kártya kell. Mondja, több mint húsz éve bolyong az egészségügy labirintusfolyosóin, várja dr. Godot-t, szanatóriumba jár, műtötték, taj-kártya nélkül, kártya nélkül nem tudjuk fogadni. Jól kezdődik. A legközelebbi kormányablak a Bocskai úton; szombat van, de munkanap, elindul. Ismerős vidék, Budaörsi úti kollégistaként sokat erre, hol volt akkor még kormány, ablak?! Nincs tömeg, a biztonsági őrök a magyar–holland női kézimeccset (olimpia) nézik, mennyi? vezetnek három góllal, jól folytatódik. Hölgy készséges, háromezer forint, postán kell befizetnie. Kártyával nem lehet?, itt is a kártya. Telefonon igen, az övével ugyan nem. Móricz Zsigmond körtér, a BEAC-pálya helyén a Skála helyén Allee, piac, Béla szerint kitűnő a szalontüdő, majd. Befizet, vissza, taj-kártya megvan, mennyi? kikaptunk 4 góllal. Sportkórház, nem kér új sorszámot, a régit mutatja (meg a kártyát). Fel az emeletre, digitális kijelző, a száma, be; a sportorvos ránéz, még vizsgálat se, diagnózis: kardiológiára kell mennie, nálunk októberre van időpont, na, szeptemberben kezdődik a bajnokság, a doki megengedő, mehet máshova is. Megy a szemészetre, 80–100 százalékban egészséges a szeme, kis szürkehályog, ebben a korban… Milyen korban?! Oly korban éltem én e földön… Vérnyomás (rendben), EKG, a papíron probably old (valószínűleg idős), ezek is a korommal jönnek!, valószínűleg. Jártam én koromban, hóban. Labor: vér, vizelet (könnyek), vissza a dokihoz – majd, várakozás. Jönnek azok a sporttársai, akik délre kaptak időpontot. Az első és a második csapat játékosai, fiatalok, egészségesek, mit keresek én itt? Meséli az egyiknek a régi szép időket, vállvetve svarcoltak (lásd az S mint svarc szócikket), sportorvost álmukban se láttak.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Szövet

A németországi muszlimok különböző, olykor egymással ellenséges viszonyban álló közösségei a nyugati értékrend elutasításában mélységesen egyetértenek.

Nietzsche halott

Korunk erős realizmuskényszere olykor egészen elfeledteti velünk, hogy bármit csinálhatunk, s csak akkor szab határt a józan ész, ha hagyjuk.

Foglyok

Tizenkét elhantolt falióra, egy jelzőbóját fejfedőként viselő, fűnyíró „ember”, Kádár János VR-szemüveggel – a kiállítás néhány, látszólag össze nem függő darabja.

„Az ukrán hadsereg visszaszerezte a kezdeményezés képességét”

Zelenszkij elnök „győzelmi tervet” mutatott be Washingtonban, előtte komoly átalakításokat hajtott végre a kormányban. Mi áll mindennek a hátterében, merre tart az ukrán diplomácia, ki lehet a jövőben az ukrán elnök kihívója, és milyen hatás várható az amerikai elnökválasztástól? A kijivi Penta politikai kutatási központ ve­zetőjével, belpolitikai szakértővel beszélgettünk.

Három–hat, avagy játszd újra, Kádár!

Ha törik, ha szakad, a következő két évben 3–6 százalékra kell növelni a gazdaság teljesítményét. Orbán Viktor mondatai mögött olyan gondolkodásmód rejlik, amely – ha kissé megkaparjuk a felszínt – kísértetiesen emlékeztet egy letűntnek hitt korra. Annak a kornak nem lett jó vége. Persze, ahogy vesszük.