Váradi Balázs: Csak semmi politika!

Adomány vagy államkincstár?

Egotrip

Az ünnepnek hagyományosan része az elesettek támogatása. Ételosztás az ingyenkonyhán, cigánygyermek-rajzokkal hímzett tarisznya vásárlása a rokonoknak, vagy egy ötszázas a sarki hajléktalannak: akiben van jóérzés, ilyenkor megpróbál legalább néhány fémpénzt áthajítani a saját - fogjuk rá - boldog enmaga, családja és az élet didergő vesztesei közötti szakadékon.

Van, akinek itt véget is ér a történet. De az olvasónak, aki ilyenkor is egy közpolitikai gondolatmenet fölé görnyed a gyerek ajándékba kapott verseskönyve, Dickens vagy a Biblia helyett, talán nem. Megkérdezheti magától, mit ér az ő privát jótékonykodása azzal szemben vagy ahhoz képest, amit az állam tesz vagy nem tesz a rászorultakért. Az olvasó tudja, hogy az ingyenkonyhán olyanok is állnak sorba, akiket egy kicsit jobb szabályozás talán megóvhatott volna attól, hogy túlnyújtózzanak a takarójukon és visszafizethetetlen hitelre vegyenek lakást, ami aztán, mint a kisgömböc, felfalta az egész egzisztenciájukat. Azt is tudja, hogy a cigány gyerekek rajzai egy olyan alapítvány segítségével születnek, amely angyali kitartással azt igyekszik helyretenni, amit az állami iskolák rendszerszerűen rontanak vagy mulasztanak el; ő tudja, hogy a hajléktalannak már az utcán létét is bűnné nyilvánították.

Akár örülünk neki, akár nem, az állam a hazai össztermék felét elveszi tőlünk és újraosztja, törvényei és rendeletei révén az élet milliónyi mozzanatát zárhatja karámba. A szegénység ellen is többet, sokkal, sokkal többet tehet, mint mi a filléreinkkel. Mit ér az állam lehetőségeihez képest az egyéni jótékonykodás? Adományunk nem naiv pótcselekvés-e csupán, önfelmentés, ragtapasz a társadalom nyílt törésein, melyek kezeléséhez mentő, szakorvos és kórház kellene: szervezett, intézményes, nagybani, állami megoldások? Nem lehet-e, hogy többet tehetnénk a társadalom alá szorultakért, ha az állam folyamatain próbálnánk változtatni? Ha vernénk az asztalt az önkormányzatnál, ha feljelentenénk a szegregáló iskolákat, ha tüntetnénk a hajléktalanság kriminalizálása ellen, ha magunk is indulnánk a választáson?

Persze itt meg az a bibi, hogy hiába tehet az állam összehasonlíthatatlanul többet a mélyszegénység ellen, mint mi az adományunkkal, ha mi viszont lepattanunk az államról: egy szem szavazatunk a szegények melletti kiállást fontos küldetésként ígérő pártokra (melyikre is?), aláírásunk a sok petíció alatt nem oszt és nem szoroz.

Mi akkor a válasz? Marad mégis a kisüzemi karitász? Nem gondolom, hogy bármelyik csatorna eleve rossz lenne: adjunk csak pénzt a koldusnak (ha nem szedi el tőle a pénzt, aki futtatja), a rákos kisgyerekeknek (ha nem ízléstelenül szívfacsargató óriásplakátokra, hanem valóban nekik megy a pénz).

De emellett mérlegeljük azt is, hogy a kiszolgáltatottak megsegítésére szánt pénzünkkel és energiánkkal egy harmadik, köztes szereplőt támogassunk. Kikre gondolok? Azokra az aktivista csoportokra, akik épp azt tekintik küldetésüknek, hogy az államot a rászorulók segítésére bírják. Akik rajta tartják a szemüket azon, mit tesz az állam az elesettekért, vagy éppen ellenük. Nekik az egyes polgárnál több a szakértelmük és idejük arra, hogy megtalálják a legjobb eszközöket. És rajtuk keresztül az államra is hathatunk.

Ha a hajléktalanokért fáj a szívünk, keressük meg, melyik szervezetről olvastuk a hírekben, hogy profi, határozott, de erőszakmentes eszközökkel megpróbálták útját állni a velük szembeni politikai repressziócunaminak. Keressük fel a honlapjukat, hívjuk fel a diszpécserüket: hogyan segíthetünk? Ha a szegregált roma gyerekeket szeretnénk boldogítani, nézzünk utána, ki perel az érdekükben, vagy ki kritizálja felkészülten a kormány különiskoláztatás felé mutató terveit - és tájékozódjunk, hogyan járulhatunk hozzá a munkájukhoz! Ha nem hisszük, hogy országos szinten menni fog a dolog, nézzünk szét, melyik egyesület tölt be hasonló szerepet a szűkebb környezetünkben vagy önkormányzati szinten. Ha olyan sincs, kutassuk fel azt, aki a szegények érdekében a legeredményesbben rágja az EU Bizottság vagy az ENSZ fülét.

A demokratikus állam (az ünnepi hangulatban tegyük most zárójelbe, hogy van, aki szerint ez a jelző a magyarra ma már nem is vonatkozik) nem annyira valaki, mint inkább valami: érdekek harcának terepe. A kamarák, a vállalatok, a lobbicsoportok, a szakszervezetek ráncigálják a képviselőket és kormánytagokat erre-arra. Van szószólójuk a mozdonyvezetőknek, a szociális munkásoknak, a nyugdíjasoknak, a siketeknek. A társadalomból kimaradóknak alig. Ha az ő érdekeikben fellépő, eleve óriási hendikeppel induló szervezeteket segítjük, talán a legtöbbet tettük, amit lehet.

Azért persze vegyük meg azt a tarisznyát, és adakozzunk. És írjuk alá a tiltakozást. Is.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.