Egotrip

Várhegyi Éva: Ekotrip

Kamatstop: kísért a devizahiteles rém

Egotrip

Most, amikor a megszokott, korábbi alacsony kamatok újból szárnyalni kezdtek, főhet a feje azoknak, akik olcsónak vélt hitelekkel segítették lakásvásárlásukat. Hasonlóan ahhoz, ahogyan a szintén vonzó devizaalapú hitelek esetében történt, nem is túl rég.

A kétezres évek elején svájci frank alapú hiteleket felvevők abban hittek, hogy az eurózónába igyekvő magyar forint nem szakad el túlzottan az európai valutától, a svájciak pedig továbbra is kordában tartják pénzüket az euróhoz képest. Sajnos nem így történt. Az alpesi ország jegybankja elszámolta magát, és akaratlanul is a frankot erősítő lépést tett. Hamarosan jött aztán a globális pénzügyi válság, ami még vonzóbbá tette a menedékország menedékvalutáját, miközben a tetemes külső és belső adósságai miatt különösen sérülékenynek tekintett Magyarország valutája nagyot zuhant, főleg az időközben megizmosodott svájci frankhoz képest. Így aztán 2012-ben már 50 százalékkal több forintot kellett adni a frankért, mint 2004-ben.

A sokakat sújtó, csak lassan és komoly társadalmi költséggel orvosolt devizahiteles mizéria felemlítésével nem szeretnék rémképet előidézni, ám a kellő előrelátás hiánya, a meggondolatlan kockázatvállalás és a késői ébredés keserűsége miatt adódik a párhuzam. Bár ma nem az árfolyam gyengülése, hanem a kamatok emelkedése növeli meg nem várt módon a lakáshitelek törlesztési terhét, az adósokra mért csapás most is nagy. Igaz, a kormány idén januártól fél évre kamatstopot rendelt el az éven belül változó kamatozású ingatlanhitelekre, és így a 2021. október vége óta bekövetkezett kamatemelkedés terhét egyelőre az adósok helyett a hitelező bankok viselik – ám vészesen közeleg a június végi határidő. Ami ráadásul egybeesik a 2020 tavaszán indított, többször meghosszabbított törlesztési moratóriuméval, amelyben még mindig 220 ezer adós vesztegel.

A felpörgő infláció megfékezésére az MNB a múlt nyártól sorozatos kamatemelésbe kezdett, aminek hatására a pénzpiaci kamatok is gyors növekedésnek indultak. A 3 hónapos bankközi kamat (BUBOR) az 1 százalék alatti szintjéről 7 százalék közelébe emelkedett, és mivel (némi késéssel) zömében ez határozza meg az éven belül átárazódó lakáshitelek kamatát, utóbbiak is hasonló mértékben ugrottak meg. A Portfolio.hu becslése szerint egy átlagosnak tekinthető, 7 év hátralévő futamidejű lakáshitel törlesztőrészlete 20 százalékkal nőtt volna meg a kamatok befagyasztása nélkül, a 15 évesé pedig 35 százalékkal is nagyobb lenne; a kamatstop június végi lejártáig pedig még tovább duzzadnak a törlesztési terhek. A várhatóan tovább emelkedő kamatok miatt a halasztás sem kínál megoldást, csak elodázza a szembesülést a hirtelen tehernövekedéssel.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Elszáll az Orion

„A témáról eddig még nem született átfogó kiállítás, amely ennyire komplex módon mutatná be a két háború közötti, metropolisszá nőtt Budapest világát” – olvasható a Magyar Nemzeti Galéria beharangozójában, ami alapján az intézmény nyári tárlata éppúgy lehet két­élű nosztalgiával átszőtt szemfényvesztés, mint az urbanizáció kelléktárának tételes feldolgozása történelmi tanulságokkal.

Zuhanástörténetek

„A Felfelé zuhanásban Kadarkai Endre a magyar popkulturális ikonok történeteit járja körül, akiknek életútja valamilyen tragikus fordulat kapcsán mélyzuhanást vett” – halljuk a nemrégiben indult riportsorozat bevezetőjében. Ígéretes felütés, de rejt magában rizikót. Rögtön a kérdés: mit is jelent egyáltalán az, hogy valaki „magyar popkulturális ikon”?

Élet, nagyság

Rengeteg kraft, nyitottság és bátorság van a szakmában, még a bérletrendszerben működő vidéki kő bábszínházakban is. Ám az erős mezőnyben is kiemelkedő volt a Free­szfe két előadása a Magyarországi Bábszínházak 15. Találkozóján, a nyolcéves kortól ajánlott A halhatatlanságra vágyó királyfi és a leginkább felnőtteknek, esetleg középiskolásoknak szánt Mundstock úr.

Az akasztott ember égő háza

Magyarországon a katolikus papság minden évben, Szent Miklós napján felszenteli a pálinkát. Magyarországon a miniszterelnök úgy akar újabb szavazókat felcsípni, hogy pálinkázós fotókat publikál magáról. A pálinka hungarikum, a hungarikum meg valamiféle pecsét, mely azt hivatott garantálni, hogy az illető produktum a földi javak legkiválóbbika, amelyet csak nekünk teremtett nagy jókedviben a szent atyaúristen.

Lendületből

Vasárnap több mint 50 településen pótolták a veszélyhelyzet miatt elmaradt időközi önkormányzati választásokat. Összesen 74 különböző választást tartottak, számos helyen ugyanis párhuzamosan lehetett voksolni polgármesterjelöltekre és egyéni képviselőjelöltekre. A választások többsége pártpolitikai szempontból érdektelen volt, mert csak független jelöltek indultak. Ahol viszont versenybe szálltak a pártok, ott elég egyértelmű kép rajzolódott ki az ellenzék folytatódó vesszőfutásáról és a Fidesz egyre nyomasztóbb fölényéről.

Jogfosztás után

Az amerikai legfelsőbb bíróság döntésével egyik napról a másikra illegálissá vált az abortusz jó néhány tagállamban, rövidesen pedig akár az államok felében lehet tiltott vagy erősen korlátozott ez a jog. Sokan attól félnek, hogy ez csak a kezdet: az eddig a tagállami jogköröket hangsúlyozó abortuszellenesek immár országos tiltást szeretnének, miközben más jogok is veszélybe kerülhetnek.

Együtt egymás ellen

Egy időben tartják 2024-ben az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat, ami tovább bonyolítja az ellenzék helyzetét. Vannak olyan polgármesterek, akik szerint minthogy eddig is nehezített pályán mozogtak, ezt a helyzetet is kezelni lehet majd.

„Még nem látott várost”

Ha egyszerre tartják az EP- és az önkormányzati választásokat, az ellenzéknek nyár végére ennek megfelelő választási stratégiát kell kidolgoznia. Csárdi Antal LMP-s képviselővel beszélgettünk még a fővárosi terek államosításáról, a költségvetésről, az extraprofitadóról és Hadházy Ákosról is.