egotrip

Várhegyi Éva: Ekotrip

Megkésett szigor

Egotrip

Látványos kamatemelésbe váltott a Magyar Nemzeti Bank, midőn ráeszmélt, hogy az eddigi sétagalopp nem elég a felpörgő infláció megfékezéséhez. Az árstopok dacára is 10 százalékot meghaladó drágulás és a 400 forint fölé felkúszott euró láttán a monetáris döntéshozók elérkezettnek látták az időt, hogy a gazdaság élénkítése helyett visszatérjenek klasszikus feladatukhoz, az árstabilitás biztosításához.

Eddigi hezitálásukkal nem voltak egyedül, hiszen a világ jegybankjai mindenütt a növekedés vagy infláció dilemmájával szembesülnek. A probléma nagyságában és okaiban azonban vannak különbségek – és Magyarország a súlyosabb esetek közé tartozik. A forint árfolyamának kitartó gyengülése mellett ezt jelzi az is, hogy az S&P nemzetközi hitelminősítő a minap Ukrajna, Brazília, Egyiptom és Ghána mellett Magyarországot nevezte meg a feltörekvő országok legsérülékenyebb gazdaságaként.

Még az árstabilitás és a munkanélküliség leszorításának kettős mandátumával bíró amerikai jegybankot is sok kritika éri manapság, amiért hagyta elszabadulni az inflációt. Az egy éve megkezdett óvatos kamatlépései csak most váltak erélyessé, miután az amerikai infláció már a 8,6 százalékot is elérte (júniusban 1-ről 1,75 százalékra növelte kamatát, és további hathatós emeléseket helyezett kilátásba). Az Európai Központi Bank pedig csak most hirdette meg, hogy megkezdi a még mindig negatív (mínusz 0,50 százalékos) irányadó kamatának emelését, amikor már az eurózónában is 8 százalékra nőtt a korábban még tolerálhatónak látszó infláció. Késlekedésében az is szerepet játszott, hogy a kamatemeléssel nem akarta súlyosbítani a válságkezelésben erősen eladósodott kormányok gondját, főként Olaszországét, ahol sokan már az adósságválság rémét is felbukkanni látják.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.