30 százalékkal nőtt a tigrispopuláció Indiában

  • Narancs.hu/MTI
  • 2019. július 29.

Élet + Mód

Narenda Modi, az ország miniszterelnöke „történelmi vívmánynak” nevezte az állatok védelmében tett erőfeszítéseket.

Mintegy 30 százalékkal nőtt az indiai tigrispopuláció négy év alatt: a veszélyeztetett állatok száma majdnem elérte a háromezret - jelentette be hétfőn az indiai kormányfő.

A négyévenként tartott tigrisszámlálás eredményét ismertetve Narendra Modi „történelmi vívmánynak” nevezte a tigrisek védelmében tett erőfeszítéseiket. 2018-ra 2967-re nőtt a tigrisek száma a négy évvel korábbi 2226-ról. 14-15 éve a populáció mintegy 1400 egyedet tett ki - emlékeztetett.

Négy hónapos fehér tigriskölyök (Panthera tigris), miután oltást kapott a győri Xantus János Állatkertben 2019. február 22-én.

Négy hónapos fehér tigriskölyök (Panthera tigris), miután oltást kapott a győri Xantus János Állatkertben 2019. február 22-én.

Fotó: MTI/Krizsán Csaba

A tigris India nemzeti állata, és veszélyeztetett fajként tartják nyilván a vadvédelmi törvényben.
A világ tigrispopulációja meredeken csökkent az elmúlt évtizedekben főként élőhelyük zsugorodása miatt és azért, mert Kínában és Délkelet-Ázsiában óriási a kereslet a vadmacska testrészei iránt a hagyományos gyógyászat számára.

Az indiai kormány az 1970-es években indította el fajmegőrző programját, hogy megállítsa a populáció csökkenését. Modi emlékeztetett arra, hogy a 2010-ben Szentpéterváron megrendezett csúcstalálkozó résztvevői célul tűzték ki, hogy megduplázódjon a tigrisek száma 2022-re. „Mi, itt Indiában elértük ezt a célt már négy évvel korábban” - hangoztatta.

Az indiai fajmegőrző program keretében növelték az erdők területét és számos vadvédelmi térséget hoztak lére, ezek száma 692-ről 860-ra nőtt 2014-re. A 2018. évi tigrisszámlálás már a negyedik volt 2006 óta. A tigrisek növekvő száma azt is jelenti, hogy egyre több az emberek és a vadállatok közötti konfliktus. Hatósági adatok szerint 2018-ban 94 tigris pusztult el, közülük csak 12 múlt ki természetes halállal, a többit emberek ölték meg.

MTI

Figyelmébe ajánljuk