Gyufásskatulya méretű pókok terjednek a Kisalföldön

  • narancs.hu
  • 2018. október 17.

Élet + Mód

Pókiszonyosok, rettegjetek!

Az utóbbi időben Győrben és környékén is egyre többször lehet összefutni hazánk egyik legnagyobb méretű pókjával, a cselőpókkal. A Kisalföld mai cikke szerint a Rábaközben is egyre gyakoribb az egyébként védett állatfaj: folyamatosan kapják a fotókat és bejelentéseket a házak környékén is egyre többet felbukkanó pókról.

A cselőpókkal való találkozás sok helybelinél ijedtséget váltott ki: kinézetét és méretét tekintve ugyanis riasztó lehet az általában apró kaszáspókokhoz szokott szemnek.

A cselőpók testhossza akár a négy centit is elérheti, de lábait kiterjesztve a 10 centis átmérő sem ritka. Színe általában barna, szürke, illetve ezek különféle árnyalatai. Földbe fúrt, hálójával megerősített, függőleges üregekben él, természetes élettere szűkülésével már a lakott területeken is megtalálható. Védett faj lévén a példány értéke 5000 forint.

Bár az ijedtség felesleges, de közelebbről barátkozni azért nem érdemes vele: csípése (pontosabban: marása) a lódarázséhoz hasonló, mérge nem veszélyes, csupán az arra érzékenyeknél válthat ki allergiás reakciót.

Ha a városokban és lakásokban is előforduló hazai pókokra kíváncsi, akkor itt olvashat néhányukról:

Nagyvárosi természetbúvár: Pók

Már gyermekkoromban is rajongtam a pókokért. A fiúk általában szeretik a pókokat. Veszedelmesek, de nagy potrohukkal, nyugodt üldögélésükkel egyszersmind kedélyes, megnyugtató, jó szándékú benyomást keltenek. Életük a hálószövés csodájával és a napokon át tartó mozdulatlan leselkedéssel igazi misztikus csoda. A fő vonzerejük persze, hogy szinte minden lány iszonyodik tőlük.

Ha azonban inkább elkerülné őket, akkor a pókiszonyról szóló cikkünket ajánljuk:

 

Nyolclábú rettenet - A pókiszony áldozatai

A pókokat egyesek szerencsehozónak tartják, mások undorodnak tőlük. És vannak a fóbiások, akik belebetegednek az említésükbe is. Akárcsak a szerző.

Figyelmébe ajánljuk