Nem akarsz nőni, de szálkásítanál? Mutatjuk, hogyan csináld

  • Fizetett tartalom
  • 2022. január 7.

Élet + Mód

A rendszeres sport nem mindenki számára jelenti azt, hogy jelentős izomnövekedést is szeretnének elérni. Főleg a hölgyek körében elterjedt az a tévhit, hogy az edzés miatt hirtelen megnő az izomtömegük. A nők ugyanis inkább a vékony és karcsú testalkatot részesítik előnyben a vastagabb izmokkal szemben. Cikkünkből kiderül, hogyan kerülheted el a nemkívánatos izomnövekedést!

Mit jelent a szálkásítás?

A helyes táplálkozás során a szervezeted ellátod a szükséges tápanyagokkal, mindezt megfelelő arányban. Az élelmiszerek nagyobb részt szénhidrátból, fehérjéből és zsírokból állnak. Az izomtömeg megőrzése, illetve gyarapodása leginkább a fehérjebeviteltől függ. Ugyanis a szénhidrátok és a zsírok elsősorban a napi energiaszükséglet (kalória) fedezéséhez szükségesek. A felesleges tápanyagokat a szervezeted zsírok formájában raktározza az ínségesebb időkre.

Szálkásítás alatt azt értjük, hogy a diétázás és az edzés során a súlyvesztés leginkább zsírszövetből történik, az izomtömeg veszteségét pedig minimalizálni kell. A fogyni vágyók ugyanis elsősorban a felesleges zsírraktáraiktól szeretnének megszabadulni.

TIPP: Érdemes diétás shake fogyasztásával támogatni a szervezetet, hogy a fogyókúra minél kevesebb izomvesztéssel járjon.

Fitness girl measuring her body with tapes

Miért nő az izomtömeg?

A megfelelő fogyást, azaz a szálkásítást a testmozgás és a diéta egyidejű és összehangolt alkalmazásával érheted el. Ahhoz, hogy a szervezeted a zsírraktáraihoz nyúljon, kalóriadeficitre van szükség. Ez azt jelenti, hogy kevesebb kalóriát viszel be a testedbe, mint amennyire szüksége van. Ezt legegyszerűbben csökkentett szénhidrátbevitellel érheted el.

Az izomtömeg akkor nő, ha az edzés által okozott mikrosérülések gyógyítására a szervezet elegendő tápanyagot kap. Testünk pedig fehérjék segítségével építi, növeli a kimerült izomzatot. Számszerűsítve ez testtömeg-kilogrammonként kb. 2 g fehérjét jelent, ha valaki növelni szeretné izomzatát. A diétás shake-ek fogyasztásával például könnyen be tudod tartani fehérjebevitelt, hiszen pontos adatokat találhatsz a doboz felületén. Ha nem fogyasztasz a szükségesnél több fehérjét, akkor nem kell tartanod attól, hogy az izmaid tömege növekedni fog.

Kalóriadeficit esetén azonban a hiányzó energiamennyiséget a testednek elő kell teremtenie az életfolyamatok fenntartásához. Erre két út lehetséges: kalória hiányában a szervezet az izmok szénhidrátraktáraihoz vagy a zsírszövethez nyúl utánpótlásért.

Ha a diéta mellett edzel is, akkor a tested elsődlegesen nem az izmokból, hanem a zsírszövetből fogja fedezni a hiányzó kalóriamennyiséget. Azaz beindul a zsírégetés folyamata.

Így szálkásíts, ha nem szeretnél nőni!

Étkezz fehérjedúsan! Először is fontos, hogy az étkezésed rendben legyen, hiszen a táplálkozási szokásaidon legalább annyi múlik, mint magán az edzésen. Fogyassz fehér húsokat, halat, tojást, hüvelyes zöldségeket és egyéb, fehérjében gazdag ételeket.

Fogd vissza a szénhidrátbevitelt! Fogyassz összetett szénhidrátokat tartalmazó ételeket, például teljes kiőrlésű pékárukat. A gyorsételeket pedig mindenképpen kerüld, hiszen a bennük található gyors felszívódású szénhidrátok miatt sokkal hamarabb éhes leszel, mintha az értékes tápanyagokban dús ételeket választanád.

Fordulj személyi edzőhöz! A szakember segítségedre lesz, hogy olyan gyakorlatokat végezz, amelyek segítségével szálkásítani és fogyni tudsz majd, jelentősebb izomtömeg növekedés nélkül. A kardio edzések alkalmasak leginkább erre. Azonban itt is fontos megjegyezni, hogy a szálkásítás vagy éppen az izomtömeg növelés sikere leginkább az étkezési szokásokon múlik.

Mire figyelj még a szálkásítás során?

A szálkásítás tehát azt szolgálja, hogy úgy égess zsírt, hogy közben csak minimálisan változik az izomtömeged, azaz nem nő, de nem is nagyon csökken. A táplálékod inkább több fehérjét tartalmazzon, mint szénhidrátot. Viszont a fehérjebevitel ne haladja meg a napi szükségletedet, mert akkor az izomtömeged is növekedésnek indulhat. A fehérjebevitellel fenntarthatod izmaid minőségét, a csökkentett szénhidráttartalommal pedig a testedet a zsírlebontásra készteted. Összetétel szempontjából a diétás shake-ek és fehérjeszeletek megfelelnek ezeknek a kritériumoknak. Mindenképpen kerüld a gyorsételeket és a finomított szénhidrátokat tartalmazó élelmiszereket, hiszen ezek nagyon is kalóriadúsak.

Ne próbáld meg koplalással felgyorsítani a fogyást! Az éhezés során ugyanis a szervezet átáll a raktározásra, és később, ha ismét normál mennyiséget eszel, akkor a zsírraktáraid fognak növekedni. Ráadásul ingerlékenyebbé és fáradtabbá is válhatsz a drasztikus fogyókúra miatt.

Próbálj meg rendszeresen edzeni, hogy a testmozgás során a felesleges testzsír elégetésével pótold a kalóriadeficit miatti energiamennyiség hiányát! Ha a diéta során kihagysz egy-egy edzést, akkor nem a zsírszövetből, hanem inkább az izmokból fogja a szervezet pótolni a hiányzó kalóriákat.

A szálkásítással tehát úgy csökkentheted a súlyodat, hogy izomtömeged helyett leginkább a felesleges zsírpárnáidtól fogsz megszabadulni. A hatékonyabb fogyáshoz elengedhetetlen a rendszeres testedzés is, azonban kellő odafigyeléssel (több fehérjebevitel, kevesebb szénhidrát) elkerülheted, hogy nőni kezdjenek az izmaid. Megfelelő edzésprogrammal és diétával az alakod karcsúbbá válik, tested pedig energikus és fitt marad.

Neked ajánljuk