Végre kezdenek valamit a szerteszét heverő rollerekkel

  • narancs.hu
  • 2021. december 14.

Élet + Mód

Jönnek a mikromobilitási pontok.

Karácsony Gergely "Megszüntetjük a rollerkáoszt!" felkiáltással jelentette be Facebook-oldalán, hogy készül az elektromos rollerek fővárosi használatára vonatkozó szabályozás, mindemellett a használaton kívüli rollerek elhelyezésére alkalmas mikromobilitási pontok létrehozásába kezdenek.

"Az elektromos rollerek egyszerre jelentenek kihívást és lehetőséget a nagyvárosoknak. Kihívás, mert egy teljesen szabályozatlan területről beszélünk, lehetőség, hisz egy környezetbarát, energiatakarékos közlekedési mód" - magyarázza a főpolgármester, hogy miért időszerű a terület szabályozásának kérdése.

A rollerek ugyanis hiába környezetbarát eszközök, de számtalanszor okoznak fennakadást a közlekedésben, főként azzal, hogy a használók jó része a használat után ott hagyja a járdán, bárhol, ahol épp neki jól esik. Ezt a kaotikus helyzetet szeretné megszüntetni a Fővárosi Önkormányzat a kerületekkel, a BKK-val és a rollerszolgáltatókkal közösen.

A megoldást abban látják, hogy elkezdenek létrehozni jövő év első feléig több száz mikromobilitási pontot, ahol a használaton kívüli rollereket szabad majd elhelyezni.

"Ezek a pontok pár perc sétára lesznek egymástól és úgy lesznek kialakítva, hogy ne zavarják a gyalogosforgalmat. Hosszabb távon szeretnénk ideiglenes kerékpártárolási lehetőséget is biztosítani a mikromobilitási pontok többségén, a jövő év első felében már kerékpártárolásra alkalmas mikromobilitási pontokat is létre fogunk hozni" - írja Karácsony.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.