Tartalom

(2015-03-26)

Snoblesse
Publicisztika

Bretter Zoltán

Publicisztika

Félreolvasó kör

Tilo Schabert, Machiavelli és G. Fodor – Mit ért saját példaképeiből a magyar jobboldal?

G. Fodor Gábor politikai coming outja („A rendszer igazságait védem”, Magyar Narancs, 2015. február 18.) hívta föl a figyelmet Tilo Schabertre és az Orbán-rendszer machiavellizmusára. Kár. Machiavelli többet érdemel.

Szántó T. Gábor

Publicisztika

Kemény lesz Izrael

Jaj a diaszpórának?

Nacionalista kormánya lesz Izraelnek, Netanjahu és a jobboldal, farvizén a radikális jobboldallal (a Naftali Bennett-féle Bajit Hajehudival és Lieberman Jiszrael Bejtenujával), a szociális reformokkal kecsegtető, jobboldali Kulanuval, valamint az ultraortodox pártokkal alakít minden bizonnyal koalíciót.

Egotrip

Egotrip

Mélyi József: Pálya a magasban

Ikerkorcsolya

Hunyady Emesének egyelőre nincs magyar Wikipédia-oldala. Ebből sokféle következtetést lehetne levonni, kesereghetnék a magyarságunkon, mélázhatnék a nacionalizmus problémája fölött, vagy visszasírhatnám a Monarchiát, ettől a tény még tény marad: a Magyarországról induló, majd Ausztriába házasodva osztrák színekben olimpiai bajnoki címet szerző, valaha volt legnagyobb magyar gyorskorcsolyázónőről kicsit elfeledkeztünk. Mondjuk, én nem.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Elsodorva

Hatvankilenc éves korában elhunyt Molnár Lajos, aki 2006 júniusától 2007. áprilisi lemondásáig a második Gyurcsány-kormány egészségügyi minisztere volt. Ő kezdeményezte az egészségügy 1990 utáni legmélyrehatóbb reformját, próbálkozása azonban kudarcot vallott.

Külpol

Meglepetés az izraeli választásokon

Külpol

Harc a szellemekkel

Benjamin Netanjahu a sírból hozta vissza a győzelmet. A fair playt játszó vérszegény askenáziak végül elbuktak a gátlástalan ragadozóval szemben.

Tuniszi merénylet

Külpol

Veszélyes övezet

23 áldozata volt a múlt szerdai tuniszi terrortámadásnak, amelyet néhány nappal később az Iszlám Állam vállalt magára.

Belpol

Interjú

Belpol

„Alighanem az új bérlők névsora is megvan”

Haraszthy László a nemzeti parkok hatáskörelvonásáról

A nemzeti parkok igazgató­ságai a jövőben nem köthetnek szerződéseket a földterületeikre, ez a jog a Nemzeti Földalaphoz kerül. Az ellenzék és a természetvédő szervezetek egy újabb állami földmutyi lehetőségét látják az eljárásban. Szakmai szempontból a lépésnek igazolható oka nincs, az országnak viszont kárt okoz – ezt állítja Haraszthy László természetvédelmi szakértő, 2002 és 2010 közötti környezetvédelmi miniszterhelyettes, majd szak­államtitkár.

Mi baja az EU-nak a Paks 2 projekttel?

Belpol

A magyar atom titka

Az Európai Bizottság nem kifogásolta a paksi szerződés fűtőanyag-beszerzésére vonatkozó részét – erősködött a magyar kormány. Természetesen kifogásolta – és erre minden joga megvan, hiszen az egyik szerződő fél az irányítása alatt álló európai ügynökség. A bizottság a nyilvánosságot szorgalmazza, a magyar kormány változatlanul titkosítana.

Fotó-helyreigazítási dömpingre várva

Belpol

Valótlanul fényképeztük

Egy múlt héten elfogadott törvénymódosítás értelmében akár önt is gyorsított eljárásban perelhetik be, ha engedély nélkül fényképez valakit. A bírói gyakorlat fogja eldönteni, hogy a kiszolgáltatott kisemberek vagy Habony Árpádék életét könnyíti-e az új szabályozás.

Belpol

Az ötszörös főigazgató – Schmidt Mária univerzuma

Ötszörös főigazgató, többszörös kurátor, egyetemi tanár, milliárdos, a NER hivatalos történésze. A közalapítványa körüli birodalmat és projektjeit tavaly két-, korábban egymilliárd forinttal támogatta az állam. Idén viszont nem megy simán a pénzszerzés.

Interaktív

Rádió

Interaktív

Átkozott ifjúság

Irodalmi leckék a Szent István Rádióban

„Az irodalmi műveket kínkeservesen olvassák el, mert erőfeszítés és idő kérdése. Egyáltalán nem értékelik az olvasás fontosságát, hiszen egy-egy irodalmi mű elolvasása és átgondolása szellemi, lelki változást jelent az emberben. […] A fiatalság rövid és konkrét tartalmakkal találkozik a neten, nincs ideje hosszabb művekre, de már a rövid is fölösleges időtöltés számára.”

Zene

Koncert

Zene

Hull a hó, fúj a szél

Zola Jesus az A38-on

Alighanem még rajongóit is meglepte a Zola Jesusként fellépő Nika Roza Danilova, amikor tavaly ősszel egy a korábbiaknál jóval erősebben pophatású (a dark/goth hangulatot csak nyomokban őrző) albumot adott ki: talán komolyan kellett volna venni, hogy ihletforrásai között rendre felsorolja a közelmúlt és a jelen soul–R&B díváit. Ráadásul érzi annyira fontosnak a Taiga szerkezetét, hogy fellépésein a számsorrendhez is ragaszkodjon – így volt ez mostani (összességében második) budapesti koncertjén is.

Koncert

Zene

Sikolyok a falban

Claudio Simonetti’s Goblin

Sosem fog már kiderülni, hogy mi lett volna a Goblinból, ha Dario Argento 1975-ben nem őket kéri fel, hogy írjanak zenét erőszakos thrillerjéhez, a Profondo Rossóhoz, amely Olaszországban igazi közönségsikert aratott, másutt pedig kevésbé népes, ám a végső percekig elkötelezett rajongótábort szerzett a rendezőnek és Claudio Simonetti zenekarának.

Lemez

Zene

Az egész fekete

Kendrick Lamar: To Pimp A Butterfly

Az Államokban ismét egyre jobban kiéleződő etnikai ellentétek olyan helyzetbe hozták a fekete előadókat, amilyen a fehér művészek számára évtizedek óta nem adatott meg.

Opera

Zene

Tűzre, vízre vigyázzatok!

Wagner: A Rajna kincse

Várjuk ki a végét! – szól a népi bölcsesség, amelyet sokan és sok esetben megfogadhatnának, ám azért itt is akadnak nyilvánvaló kivételek.

Színház

Színház

Színház

Flamenco helyett

Horváth Csaba: Vérnász

Lorca Vérnásza hasonlít a Carmenhez abból a szempontból, hogy mindkettőt „flamencósan” képzeljük el színpadon.

Színház

Színház

Nem cukor, nem mese

Brecht: Koldusopera

A magyar színház ma vagy fölfelé mutogat, a vezetői réteg felé: és akkor itt vannak a királyok, királynők, polgármesterek, ilyen-olyan vezérek, akiken a mai világunk működése számon kérhető, vagy lefelé, az elnyomottak felé, akik az elszenvedők, a vesztesek.

Film

Interjú

Film

„Én nem, de ismerek olyanokat, akik igen”

Eric Toledano filmrendező

426 millió dolláros bevételével az Életrevalók a francia film nagy diadalmenete volt. Eric Toledano és Olivier Nakache új filmjében Charlotte Gainsbourg szeret bele az illegális bevándorlót játszó Omar Syba. A Samba című bevándorlásügyi romantikus komédiát már játsszák a mozik. Eric Toledanóval Párizsban beszélgettünk.

Könyv

Könyv

Könyv

Birsalmaillatú narráció

Rakovszky Zsuzsa: Szilánkok

A huszadik század első három évtizede a magyar történelem Grand Époque-ja, mozgalmas, véres, szellemileg is izgalmas, a modernitást megnyitó és kollapszussal végződő kor.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Cigánykodás

Nincs ártatlan kép

A roma test politikája című programsorozat első részeként realizálódó kiállítás elsősorban arra a gyakorlatra kíván reflektálni, amely a „beágyazódott idegengyűlölet és rasszista tendenciák”, valamint az ezt „újratermelő és újragerjesztő tömegmediális kulturális gyakorlatok” miatt a roma embereket „történelmileg konstruált, faji kategórián alapuló sztereotip kategóriákban látja, illetve láttatja”. Voltaképpen az ún. „külső tekintet” kritikájáról van szó – mielőtt rátérnénk magára a kiállításra, illetve megvizsgálnánk e kritika eredményességét, kicsit bővebben ki kell térni az előzményekre.

Lokál

Interjú

Lokál

„Ez nem a gazdag városok programja”

Magali Vergnet-Covo a párizsi élő negyedekről

Párizs tíz évvel ezelőtt indította el a belső városnegyedek fel­élesztését célzó Vital’Quartier (élő negyed) programot. Erőteljes állami beavatkozással előzték meg, hogy a francia főváros közepén olyan hangulat alakuljon ki, mint a pesti Rákóczi úton vagy a Nagykörúton. Magali Vergnet-Covo, az erre kidolgozott urbanisztikai és vagyonkezelői program vezetője egy önkormányzati-magán tulajdonú társaság, a Semaest élén.

Interjú

Lokál

„Mint a tetoválás"

Forrai-Putz Tímea nőikalap-készítő, -tervező

Miért hordunk kalapot? Miért nem hordunk? Ha mégis, hogyan vigyázzunk rá? Mi a különbség a sapka és a kalap között? Elmeséli az Ozmonda Kalap Galéria vezetője.

Tudomány
Riport

Élő Könyvtár az előítéletek ellen

Riport

Kölcsönadott életek

Zenei fesztiválokon, művelődési házakban és budapesti romkocsmákban is kikölcsönözhetők az „élő könyvek”, akik 20 perc alatt elmesélik, hogyan élnek melegként, közmunkásként vagy hajléktalanként.

Tévétorrent
Ételhordó