Halászcsárda – Szarvas

  • ételhordó
  • 2015. február 6.

Ételhordó

Harcsapaprikás a a Körös-parti Velencében.

Békés megye nyugati bejáratát nevezhetnék a Körös-parti Velencének is (szerencsére nem nevezik), mert ugyan van ott világraszóló arborétum, ám ez mégiscsak az Alföld. S ahol folyó van, ott halnak is kell lennie. De ne ijedjenek meg! A szarvasi halászcsárda megközelítése nem igényel akkora kacskaringót, mint a fenti bevezetőből sejtenék. Ha Pest felől érkezünk a 44-es úton, mindjárt ott van a „Szarvas” tábla után. Ha hihetünk a homlokzati feliratnak, 1871 óta főzik itt a halászlét, sütik a fogast.

false

Igazából nyáron lehet itt nagy pörgés a most kihalt, tágas teraszon, ami a Holt-Körösre néz, de a januári szombat délutánhoz képest odabent azért így is elég nagy az érdeklődés. A belső pontosan olyan, amilyennek egy mai csárdát elképzelünk, ha behunyjuk a szemünket. Hatalmas cserépkályha, kékfestett abrosz, dekorációnak a népművészeti bolt teljes kínálata meg régi szódásüvegek. Masszív bútorok, a székek támláján természetesen szív alakú lyuk. Még jó, hogy betyárok nincsenek, s a pincérek sem tűnnek zsiványnak. Halászléből van pontyos, harcsás és vegyes (mind 1700 Ft), az utóbbit választjuk, és csak annyit kell várni rá, míg a felszolgáló megteszi oda-vissza az utat asztalunk és a konyha között. Nem ájulunk el tőle, rossznak se mondanánk, mindenesetre örülhetünk, hogy a mellékelt erős paprikát nem morzsoltuk bele, mivel magában is olyan erős, hogy lángot lehelünk. Ami a tartalmat illeti, kellemes, de meg nem tudnánk mondani, melyik a ponty, és melyik a harcsa.

A harcsapaprikás túrós csuszával (2300 Ft) nem okoz ekkora fejtörést, de nem is jövünk tőle izgalomba. Ráadásul itt nem csak a gyors szervírozás miatt sejtünk mikrohullámot – a tálon ugyanis eltérőek a hőmérsékleti viszonyok. Különösen a csusza esetében – ami egyébként nem csusza, hanem kockatészta – feltűnő, hogy olykor tűzforró, máskor jéghideg.

Visszagondolva a túrós palacsintára (650 Ft), az legfeljebb csak a csuszához hasonló hőingadozás miatt emlékezetes.

Figyelmébe ajánljuk

Hurrá, itt a gyár!

Hollywood nincs jó bőrben. A Covid-járvány alatt a streamingszolgáltatók behozhatatlan előnyre tettek szert, egy rakás mozi zárt be, s az azóta is döglődő mozizási kedvet még lejjebb verte a jegyek és a popcorn egekbe szálló ára.

Profán papnők

Liane (Malou Khebizi), a fiatal influenszer vár. Kicsit úgy, mint Vladimir és Estragon: valamire, ami talán sosem jön el. A dél-franciaországi Fréjus-ben él munka nélküli anyjával és kiskamasz húgával, de másutt szeretne lenni és más szeretne lenni. A kiút talán egy reality show-ban rejlik: beküldött casting videója felkelti a producerek érdeklődését. Fiatal, éhes és ambiciózus, pont olyasvalaki, akit ez a médiagépezet keres. De a kezdeti biztatás után az ügy­nökség hallgat: Liane pedig úgy érzi, örökre Fréjus-ben ragad.

Viszonyítási pontok

Ez a színház ebben a formában a jövő évadtól nem létezik. Vidovszky György utolsó rendezése még betekintést enged színházigazgatói pályázatának azon fejezetébe, amelyben arról ír, hogyan és milyen módszerrel képzelte el ő és az alkotógárdája azt, hogy egy ifjúsági színház közösségi fórumként (is) működhet.

Kliséből játék

A produkció alkotói minimum két olyan elemmel is élnek, amelyek bármelyikére nagy valószínűséggel mondaná egy tapasztalt rendező, hogy „csak azt ne”. Az egyik ilyen a „színház a színházban”, ami könnyen a belterjesség érzetét kelti (ráadásul, túl sokszor láttuk már ezt a veszélyesen kézenfekvő megoldást), a másik pedig az úgynevezett „meztelenül rohangálás”, amit gyakran társítunk az amatőr előadásokhoz.