étel, hordó

Made In China

  • ételhordó
  • 2017. április 23.

Ételhordó

A kétezres évek elejétől több mint tíz éven át működött a Wesselényi és az Akácfa utca sarkán az Aranytálca étterem, talán az első olyan önkiszolgáló, ahová legszívesebben nem a tisztiorvost vitte volna magával az ember. Korrekt volt és megbízható, de megújulni képtelen, így aztán törvényszerű volt, hogy lehúzzák a redőnyt. Csakhogy egyáltalán nem biztos, hogy a zárás egyúttal kudarc is, simán elképzelhető, hogy a környék egekbe szökő ingatlan­árait használta ki a tulaj, és ma már tele zsebbel, valami olcsóbb városrészben üzemeltet hasonlóan színvonalas, olcsó vendéglátóhelyet – továbbra is pincérek nélkül.

Az Aranytálca elnevezés maga volt a beváltott ígéret, utódja e tekintetben inkább zavarba ejt. Tudjuk persze, hogy ma már a svájci bicskát is Kínában gyártják, de az, hogy „Made In China”, akkor is a bóvli megtestesülése. Ha pedig még az „alcímet”, azt, hogy kinai tapas bár is hozzátesszük, szinte kabarétréfának tűnik az egész.

De ne röhögjünk korán! Odabent nyoma sincs a szokásos kínai dekorációknak, amit látunk, azt puritánnak, letisztultnak, no meg igényesnek szokták mondani. A legjobb asztalokon a foglalt tábla dísze­leg, vendégnek nyoma sincs. Így már-már meghatódunk a felszolgáló lelkesedésén, ami egyúttal hárompontos útmutatás is: 1. Ne a műhispán értelemben vett fél fogunkra elég falatkákra gondoljunk! 2. Fejenként két porció bőven elég. 3. Itt az járja, hogy az összes rendelést az asztal közepére teszik, így mindenki pálcikázhat a közösből.

Annyi szent, hogy a választékra nem lehet panasz: a gombától a polipig, a lótuszgyökértől a császárszalonnáig a legkülönfélébb ételek sorakoznak mindenféle kínai nevek alatt, 790 és 1390 forint közötti árakon. A 21 darabos kínálatból nyolcat választunk ki, a kínai vetítést mellőzve ezeket: Tsingdao tartomány fűszereivel ízesített polipcsápok (1290 Ft); oolong teával, fokhagymával pirított rák (1390 Ft); gombás tofu szezámolajjal megbolondítva (890 Ft); házi készítésű garnélás, húsos batyu (1190 Ft); szójaszószos császárszalonna (1190 Ft); gyömbéres garnéla wokban pirítva (1390 Ft); édesanyám (!) receptje szerint készült házi húsgombóc (1090 Ft); bodzavirágos öntettel tálalt lótuszgyökér (790 Ft).

Eltekintve attól, hogy a húsgombóc valójában leves, a lótuszgyökér meg afféle desszert, nem érdemes belemenni a részletekbe. Azért nem, mert a többi hat étel külön-külön szinte megjegyezhetetlen. De ezzel nem azt akarjuk mondani, hogy ugyanolyanok lennének, ellenkezőleg! Ezek ugyanis épp így, együtt garantálják az izgalmakat – egy-egy nagy adag talán túlzás is lenne, ennyi viszont épp tökéletes. A háromfős lakoma után nem marad bennünk semmiféle keserűség, minden a legnagyobb rendben volt, legyen szó gombáról, garnéláról vagy szalonnáról. Azért meg különösen elégedettek lehetünk, hogy a frissen készült ételek egy pillanatra sem emlékeztettek arra, amit általában kínainak mondunk.

Figyelmébe ajánljuk

Mi nem akartuk!

A szerző első regénye a II. világháború front­élményeinek és háborús, illetve ostromnaplóinak inverzét mutatja meg: a hátországról, egészen konkrétan egy Németváros nevű, a Körös folyó közelében fekvő kisváros háború alatti életéről beszél.

Mit csinálsz? Vendéglátózom

Kívülről sok szakma tűnik romantikusnak. Vagy legalábbis jó megoldásnak. Egy érzékeny fotográfus meg tudja mutatni egy-egy szakma árnyékos oldalát, és ezen belül azt is, milyen azt nőként megélni. Agostini, az érzékeny, pontos és mély empátiával alkotó fiatal fotóművész az édesanyjáról készített sorozatot, aki a családi éttermükben dolgozik évtizedek óta.

Emlékév

A hatalom és a muzsikus viszonya sokféle lehet: az utcai zenész nyitott gitártokja, a homlokra csapott vagy vonóba tűzött nagycímletű bankjegy éppúgy kifejezi ezt a viszonyt, mint a Mozartot és Salierit is udvari zeneszerzővé kinevező II. József telhetetlensége.

Baljós fellegek

A múlt pénteki Trump–Putyin csúcs után kicsit fellélegeztek azok, akik a szabad, független, európai, és területi épségét visszanyerő Ukrajnának szorítanak.

A bűvös hármas

Az elmúlt évtizedekben három komoly lakáshitelválság sújtotta Magyarországot. Az első 1990-ben ütött be, amikor tarthatatlanná váltak a 80-as években mesterségesen alacsonyan, 3 százalékon tartott kamatok. A 2000-es évek elejének támogatott lakáshiteleit a 2004 utáni költségvetések sínylették meg, majd 2008 után százezrek egzisztenciáját tették tönkre a devizahitelek. Most megint a 3 százalékos fix kamatnál tartunk. Ebből sem sül ki semmi jó, és a lakhatási válság is velünk marad.

Talpunk alól a hő

Ritka, potenciálisan megújuló energiaforrás lapul az alattunk különösen vékony földkéreg mélyén. A közeljövőben a mostaninál is sokkal nagyobb mértékben támaszkodhatnánk a geotermikus energiára, habár akadnak megoldásra váró gondok is. De mostantól pénz is jut rá!

Oktatás helyett

Akár több ezer kamuórát is beírhattak a KRÉTA rendszerbe egy miskolci technikumban az elmúlt évek során, de a szakképzési centrum állítja, most már minden rendben van. Diákok és egy volt tanár szerint egyáltalán nincs így.