Tartalom

(2017-03-23)

Publicisztika

A. Gergely András

Publicisztika

Vágóhíd vagy zúzda

Hogyan paterolták ki az Akadémiát a Várból?

A főhatalmi urizálásnak megfeleltetett budavári kiköltöztetés elszenvedői közé tartozik a Magyar Tudományos Akadémia kutatóinak egy csoportja is.

Egotrip

Egotrip

Sándor Judit: Testbeszéd

Seherezádé, avagy az intellektuális igényű beteg

A betegség egyik legkellemetlenebb velejárója, hogy a személyiséget megfosztja szellemi igényeitől.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Az ártatlanság vélelme

Milyen ország ez már? Milyen ország az, ahonnan elengedik a baltás gyilkost, ahol a közszolgálati tévé az adófizetők pénzén sztárolja a lúgos támadót, mert az történetesen egy többszörösen bukott politikus retyerutyája? Milyen ország az, ahol a másodfokon kiszabott 9 éves börtönbüntetéssel szabadlábon lehet várakozni a következő bírósági fordulóig, s közben televíziós programbeszédet lehet tartani egy alákérdezős interjúban az ártatlanságról? Milyen ország? Milyen közszolgálat? Milyen televíziózás? Egyáltalán milyen lelkület kell mindehhez?

A szerk.

A szerk.

Vörös csillag a máglyán

Megy a főnök, utazik a hátsó ülésen, bóbiskol. Lát egy negyvenes táblát, oké, akkor legyen negyven. Később felriad Hatvannál, hú, hatvan, remek ötlet, miért is ne. Húsz kilométerrel később már fészkelődik: ha már hatvan, akkor miért nem nyolcvan? Szép kerek szám.

Belpol

Már 110 milliárdnál jár a vizes világbajnokság

Belpol

Elúsztak

Alaposan meglódította a költéseket a júliusi vizes világbajnokságot szervező Bp2017 Kft. Jelen állás szerint közel 110 milliárd forintot adunk ki a világbajnokság miatt.

Nagyon nem akarja az Európai Ügyészséget a kormány

Belpol

Nyomozás kizárva

Az eredeti elképzeléshez képest szerényebb hatáskörökkel állhat fel az Európai Ügyészség, de Magyarország így is kivonná magát a hatálya alól. Brüsszelből az uniós támogatások megvonásával fenyegetik a kormányt.

A Mészáros-birodalom és az Orbán család

Belpol

A pénz körforgása

Mészáros Lőrinc cégbirodalma egyre nő, alig telik el hét, hogy ne hallanánk nyertes közbeszerzésről vagy újabb vállalat felvásárlásáról. De hogyan is vándorol az egykori közpénz Mészárostól az Orbán család közelébe? Az olajozott folyamatban némi zavart kelthet, hogy Csík Zoltán, Mészáros fő intézőembere összekülönbözhetett főnökével.

Interjú

Belpol

„Legfeljebb csúszok vele fél évet, mi ezzel a baj?”

Ónodi-Szűcs Zoltán, egészségügyért felelős államtitkár

Meghirdetett öt pontjából többnek a megvalósítása csúszik, a kancelláriarendszert a választásokig már nem tudnák kiépíteni, így bele sem kezdenek. Pedig fontos lenne az ellátásszervezést kihozni az intézmények falai közül, a kórházi adósságállomány is csökkenne. Az államtitkár szerint sürgősségiorvos-hiány nincs, a MOK a felméréssel csak jobb pozícióba akar kerülni a bértárgyalásokon.

Film

Interjú

Film

„Elbújni mások árnyékában”

Jean-Claude Carrière filmes, író

A 85 éves mester Jacques Tati hatására lett novellista, hat filmet csinált Luis Buñuellel, s megkerülhetetlen alakja Peter Brook színházának. Nagy nemzetközi díjainak se szeri, se száma.

Zene

Lemez

Zene

A jelen még sötétebb

Depeche Mode: Spirit

A nyolcvanas évek nagy túlélői kapcsán rendre az a kérdés merül fel: képesek-e megújulni, érdemes-e újabb és újabb albumokkal jelentkezniük, s mérhetők-e ezek a klasszikus sorlemezekhez?

ZSIBONGÓ melléklet - Félelmetes túlkínálat a dzsessz nagyjaiból

Zene

Nem lesz ez sok?

Négy nap alatt hat angol és hat amerikai/francia világsztár váltja egymást a pesti pódiumokon – cikkünk szubjektív tanácsadó a bőség zavarával küzdő dzsesszfejeknek.

ZSIBONGÓ melléklet

Zene

A szétgurult üveggolyók nyomában

Kárpáti Dódi trombitás

Március 26-án a Get Closer Budapest Jazz Fesztivál keretében mutatta be TakTak című albumát a Kárpáti Dódi Priváti Projekt a MOM-ban.Ennek kapcsán beszélgettünk a legendás művésszel.

Színház

ZSIBONGÓ melléklet

Színház

„Hát hol játszódna, ha nem itt?”

Alföldi Róbert a Passió XXI-ről

Csak egyszer, méghozzá virágvasárnap kerül nagyszínpadra e modern passiójáték slágerekkel, sztárokkal, seregnyi táncossal. Miért kell ma elővenni a Bibliát, miért vágyunk közösségi élményekre, és milyen a személyes viszonya a hithez – kérdeztük a rendezőtől.

Könyv

Könyv

Könyv

Mesél az erdő

Peter Wohlleben: A fák titkos élete

A tudományos bestseller receptje ebben az esetben a következő: vegyél egy, az erdőkért rajongó német urat, aki több mint két évtizedet nyomott le a német erdőfelügyeletnél, azután elege lett a közszolgálatból, s azóta sajátos ökológiai törekvéseit egy környezetbarát erdőgazdaság vezetőjeként és népszerűsítő könyvek szerzőjeként éli ki.

Könyv

Könyv

Sztálin legjobb amerikai tanítványa

Kati Marton: A kém – A Rajk-per titkos amerikai koronatanúja

1949-ben Noel H. Field volt a legismertebb amerikai Magyarországon. Vele volt tele a sajtó, ő volt a Rajk-per koronatanúja, a „CIA-kémfőnök”, ám a fényképét nem közölték, amikor pedig a kirakatper zajlott, nem jelent meg a bíróság előtt. Sokan gondolhatták a titokzatos amerikairól azt is, hogy igazából nem is létezik, az Andrássy út 60.-ban alkotta meg valami ávéhás Frankenstein doktor.

Interaktív

Tévé

Interaktív

Heti nem

Heti Napló Sváby Andrással

„Mi lesz veled, te szegény, beteg ember, ha bekerülsz egy magyar kórházba: túléled-e vagy sem? Ha nem, mibe halsz bele: a betegségbe vagy a kezelésbe?”

Gasztro
Tudomány

Interjú

Tudomány

Zsidó negyed Budán, a Várhegyen

Komoróczy Géza történész, orientalista

A legújabb kori Budapest építésében jelentékeny szerepet játszottak a zsidó származású polgárok, és a középkori Budáról is elmondható ugyanez. Az ELTE professor emeritusát a részletekről kérdeztük.

Ismét terjed a kanyaró

Tudomány

A meghívott ragály

A védőoltások segítségével egyszer már sikerült elfojtani, de az emberi hülyeség életre keltheti a rettegett betegséget

Tudomány

Régi tartozás - Gender szak és kormánypárti sötétség

A KDNP és a Fidesz hevesen tiltakozott, amikor hírét vették, hogy az ELTE ősszel elindítja a társadalmi nemek tudománya mesterszakot. A hecckampány olyan méreteket öltött, hogy az oktatókat személyes fenyegetések is érték, ezért a kar vezetése nyilatkozatstopot rendelt el a témában. Közben Balog Zoltán „ellenszakot” tervez.

Lokál

Zsibongó melléklet - Kiállítás

Lokál

„Ne hagyd magukra a cipőidet!”

Bocskor, csizma, paduka – Kalandozás a lábbeli körül

Ha elég tétovák és/vagy figyelmesek vagyunk, még azelőtt belebotlunk egy pár cipőbe, hogy belépnénk a Néprajzi Múzeum időszaki kiállításának bejáratán. Én például csak úgy lődörögtem jobbra-balra a barátságtalan, márvány előcsarnokban, amikor megláttam az elnyűtt magassarkút egy vitrinben.

Lélek
Tévétorrent
Ételhordó