Neked Csak Dezső

szerző
ételhordó
publikálva
2018. márc. 15., 09:02
kommentek
0
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Budapest, VII., Rákóczi út 29. Nincs még egy cím, amelyik ennyit szerepelt volna rovatunkban, 2006-ban, 2008-ban és 2015-ben is eljöttünk ide, és mindig mást találtunk. Bezzeg a 20. században más volt a helyzet, akkor még szilárdan Bástya Étteremként működött, és úgy tűnt, így is marad az idők végezetéig. Csakhogy a rendszerváltás után az efféle, igen nagyméretű vendéglők többnyire bankfiókká, turkálóvá változtak, és legfeljebb akkor volt esélyük a „szakmában” maradni, ha kínaiak vagy törökök vették birtokukba.

Ide azonban jöhetett bárki, hamar csődöt mondott, szedte is a sátorfáját. A legutolsó emlékünk egy grillbár, amely kábé három évig működött.

A mostani elnevezést Bacsó Péter A tanú című filmje ihlette, pedig szó sincs disznótoros specialitásokról. A Neked Csak Dezső igazából egy sörház, és attól különleges, hogy csőrendszerének köszönhetően 32-féle különböző sört tudnak csapolni. Természetesen a mostanában oly divatos kézműves söröknek áll a zászló, kizárólag ilyeneket mérnek 350–1500 Ft/2 dl árakon, és ez egyelőre nyerő receptnek bizonyul. A hihetetlenül nagy választék elegendőnek tűnik, hogy az érdeklődés az átlagnál nagyobb legyen, szombat kora este csak foglalás útján jutunk asztalhoz, ami egy több mint 150 férőhelyes egységben igazán figyelemreméltó. Az pedig kifejezetten gáláns gesztusnak tűnik, hogy nemcsak sörkorcsolyák vannak, hanem „rendes ételek” is, noha a többség egyértelműen inni jön.

A padlizsántatár savanyított sütőtökkel (1290 Ft) az étlapról leolvasva nagy-nagy különlegességnek tűnik, de azért ne legyenek túlságos elvárásaink. Tulajdonképpen egy korrekt padlizsánkrémmel van dolgunk, amibe a savanyított sütőtök annyira belesimul, hogy szinte elvész. A tojáslevessel (990 Ft) kapcsolatban viszont pont az ellenkezőjét mondhatjuk. A világ legegyszerűbb ételének tartott levest a különleges, mégsem eredeti­eskedő ízesítésének és a kiváló lágytojás „feltétnek” köszönhetően sikerült igazán emlékezetessé ten­ni. A rántott borjúnyelv (2890 Ft) leginkább egy osz­tályon felüli húskenyérre emlékeztet, de magára vessen az, aki ezt lesajnálásnak veszi. Ráadásul a ka­ralábés-almás köret is kiváló. A maga nemében
különlegességnek tekinthetjük a fehér csokoládés mousse-t is (990 Ft), amit homoktövishabbal kevertek. Inkább fanyar, mint édes, de isten tudja, hogy ez szándékos-e. Nekünk úgy tűnik, mintha az arányokat nem sikerült volna megfelelően eltalálni.

szerző
ételhordó
publikálva
2018. márc. 15., 09:02
kommentek
0
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Cimkék:
ételhordó
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához vagy regisztrálj