étel, hordó

Neked Csak Dezső

  • ételhordó
  • 2018. március 15.

Ételhordó

Budapest, VII., Rákóczi út 29. Nincs még egy cím, amelyik ennyit szerepelt volna rovatunkban, 2006-ban, 2008-ban és 2015-ben is eljöttünk ide, és mindig mást találtunk. Bezzeg a 20. században más volt a helyzet, akkor még szilárdan Bástya Étteremként működött, és úgy tűnt, így is marad az idők végezetéig. Csakhogy a rendszerváltás után az efféle, igen nagyméretű vendéglők többnyire bankfiókká, turkálóvá változtak, és legfeljebb akkor volt esélyük a „szakmában” maradni, ha kínaiak vagy törökök vették birtokukba.

Ide azonban jöhetett bárki, hamar csődöt mondott, szedte is a sátorfáját. A legutolsó emlékünk egy grillbár, amely kábé három évig működött.

A mostani elnevezést Bacsó Péter A tanú című filmje ihlette, pedig szó sincs disznótoros specialitásokról. A Neked Csak Dezső igazából egy sörház, és attól különleges, hogy csőrendszerének köszönhetően 32-féle különböző sört tudnak csapolni. Természetesen a mostanában oly divatos kézműves söröknek áll a zászló, kizárólag ilyeneket mérnek 350–1500 Ft/2 dl árakon, és ez egyelőre nyerő receptnek bizonyul. A hihetetlenül nagy választék elegendőnek tűnik, hogy az érdeklődés az átlagnál nagyobb legyen, szombat kora este csak foglalás útján jutunk asztalhoz, ami egy több mint 150 férőhelyes egységben igazán figyelemreméltó. Az pedig kifejezetten gáláns gesztusnak tűnik, hogy nemcsak sörkorcsolyák vannak, hanem „rendes ételek” is, noha a többség egyértelműen inni jön.

A padlizsántatár savanyított sütőtökkel (1290 Ft) az étlapról leolvasva nagy-nagy különlegességnek tűnik, de azért ne legyenek túlságos elvárásaink. Tulajdonképpen egy korrekt padlizsánkrémmel van dolgunk, amibe a savanyított sütőtök annyira belesimul, hogy szinte elvész. A tojáslevessel (990 Ft) kapcsolatban viszont pont az ellenkezőjét mondhatjuk. A világ legegyszerűbb ételének tartott levest a különleges, mégsem eredeti­eskedő ízesítésének és a kiváló lágytojás „feltétnek” köszönhetően sikerült igazán emlékezetessé ten­ni. A rántott borjúnyelv (2890 Ft) leginkább egy osz­tályon felüli húskenyérre emlékeztet, de magára vessen az, aki ezt lesajnálásnak veszi. Ráadásul a ka­ralábés-almás köret is kiváló. A maga nemében
különlegességnek tekinthetjük a fehér csokoládés mousse-t is (990 Ft), amit homoktövishabbal kevertek. Inkább fanyar, mint édes, de isten tudja, hogy ez szándékos-e. Nekünk úgy tűnik, mintha az arányokat nem sikerült volna megfelelően eltalálni.

Neked ajánljuk

Elszáll az Orion

„A témáról eddig még nem született átfogó kiállítás, amely ennyire komplex módon mutatná be a két háború közötti, metropolisszá nőtt Budapest világát” – olvasható a Magyar Nemzeti Galéria beharangozójában, ami alapján az intézmény nyári tárlata éppúgy lehet két­élű nosztalgiával átszőtt szemfényvesztés, mint az urbanizáció kelléktárának tételes feldolgozása történelmi tanulságokkal.

Zuhanástörténetek

„A Felfelé zuhanásban Kadarkai Endre a magyar popkulturális ikonok történeteit járja körül, akiknek életútja valamilyen tragikus fordulat kapcsán mélyzuhanást vett” – halljuk a nemrégiben indult riportsorozat bevezetőjében. Ígéretes felütés, de rejt magában rizikót. Rögtön a kérdés: mit is jelent egyáltalán az, hogy valaki „magyar popkulturális ikon”?

Élet, nagyság

Rengeteg kraft, nyitottság és bátorság van a szakmában, még a bérletrendszerben működő vidéki kő bábszínházakban is. Ám az erős mezőnyben is kiemelkedő volt a Free­szfe két előadása a Magyarországi Bábszínházak 15. Találkozóján, a nyolcéves kortól ajánlott A halhatatlanságra vágyó királyfi és a leginkább felnőtteknek, esetleg középiskolásoknak szánt Mundstock úr.

Az akasztott ember égő háza

Magyarországon a katolikus papság minden évben, Szent Miklós napján felszenteli a pálinkát. Magyarországon a miniszterelnök úgy akar újabb szavazókat felcsípni, hogy pálinkázós fotókat publikál magáról. A pálinka hungarikum, a hungarikum meg valamiféle pecsét, mely azt hivatott garantálni, hogy az illető produktum a földi javak legkiválóbbika, amelyet csak nekünk teremtett nagy jókedviben a szent atyaúristen.

Lendületből

Vasárnap több mint 50 településen pótolták a veszélyhelyzet miatt elmaradt időközi önkormányzati választásokat. Összesen 74 különböző választást tartottak, számos helyen ugyanis párhuzamosan lehetett voksolni polgármesterjelöltekre és egyéni képviselőjelöltekre. A választások többsége pártpolitikai szempontból érdektelen volt, mert csak független jelöltek indultak. Ahol viszont versenybe szálltak a pártok, ott elég egyértelmű kép rajzolódott ki az ellenzék folytatódó vesszőfutásáról és a Fidesz egyre nyomasztóbb fölényéről.

Jogfosztás után

Az amerikai legfelsőbb bíróság döntésével egyik napról a másikra illegálissá vált az abortusz jó néhány tagállamban, rövidesen pedig akár az államok felében lehet tiltott vagy erősen korlátozott ez a jog. Sokan attól félnek, hogy ez csak a kezdet: az eddig a tagállami jogköröket hangsúlyozó abortuszellenesek immár országos tiltást szeretnének, miközben más jogok is veszélybe kerülhetnek.

Együtt egymás ellen

Egy időben tartják 2024-ben az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat, ami tovább bonyolítja az ellenzék helyzetét. Vannak olyan polgármesterek, akik szerint minthogy eddig is nehezített pályán mozogtak, ezt a helyzetet is kezelni lehet majd.

És tényleg a fejükre omlik

Üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és pénzmosás bűntettével, hamis magánokirat felhasználásának vétségével gyanúsítják a Magyar Pünkösdi Egyházhoz tartozó Közösségi Misszió előzetes letartóztatásban lévő ügyvezetőit. Az egyházvezetés 2019 óta mindenről tud, de nem foglalkozott a feltárt visszásságokkal. Most is hallgatnak.

„Még nem látott várost”

Ha egyszerre tartják az EP- és az önkormányzati választásokat, az ellenzéknek nyár végére ennek megfelelő választási stratégiát kell kidolgoznia. Csárdi Antal LMP-s képviselővel beszélgettünk még a fővárosi terek államosításáról, a költségvetésről, az extraprofitadóról és Hadházy Ákosról is.