Egy KDNP-s képviselő szerint nem fake news, hogy Németh Szilárd máshol készült képpel illusztrálta a magyar határ helyzetét

  • narancs.hu
  • 2020. február 9.

Fekete Lyuk

Ugyan miért is lenne az?

„Egy hírfotó akkor »fake news«, ha hamisítvány. Ha megtörtént eseményt mutat be, akkor az sem számít, ha nem ott és akkor készült, amilyen eseményt illusztrálnak vele” – ezzel magyarázta Nacsa Lőrinc, a KDNP-képviselője az RTL Klub riporterének azt, hogy korábban Németh Szilárd egy Facebook-posztjában a magyar határnál lévő migránshelyzetet olyan képekkel illusztrálta, amelyek nem ott készültek.

Németh Szilárd egy görögországi és egy a bosnyák-horvát határon készült képpel illusztrálta a kelebiai tüntetésről szóló hírt

A honvédelmi államtitkár közzétett három képet, de azok közül kettő nem is arról az eseményről szólt, amiről posztolt. Mindeközben még ő panaszkodik a fake newsra. Görögországban,valamint a bosnyák-horvát határon készült képpel illusztrálta a csütörtöki kelebiai tüntetéstpénteki Facebook-posztjában Németh Szilárd - szúrta ki a 444.hu.

A 444.hu emlékeztet, az államtitkár bejegyzésében arról értekezett, hogy a szerb védelmi miniszter szégyenletesnek nevezte a magyar határ megnyitásáról készül „hamisított felvételeket”, és azt, hogy „álhírekkel vezették félre annak a csoportnak a tagjait, akik csütörtök délután a a kelebiai határátkelőhöz vonultak”. Ezt a posztját illusztrálta Németh Szilárd egy olyan képpel, amely nem Kelebián, hanem Leszbosz szigetén készült 2019-ben, illetve egy olyannal, amely 2018-ban bosnyák-határon készítettek.

Nacsa hozzátette: Németh posztja „nem áll messze a valóságtól”, mert ha nem is Kelebiánál és nem is két napja, de menekültek korábban már másztak át a magyar határkerítésen. „A fake news fotó akkor lett volna igaz, ha ez a fotó nem lett volna igaz. Ez a kép egy valós kép, csak nem ott készült. (...) Nem akkor és nem ott készült. A fake news kép azt jelenti, ha hamisítanak egy képet. Ez a kép valós kép. Megtörtént, onnan pár száz kilométerre” – mondta.

Figyelmébe ajánljuk