Még önmagához képest is durva és gonosz címlappal állt elő a kormánypárti bulvárlap

  • narancs.hu
  • 2018. november 9.

Fekete Lyuk

"Nekik minden szabad?" - kérdezi cinikusan a Ripost.

A Mérce szúrta ki, hogy a kormánybulvár Ripost címlapja ma azzal a legfinomabban szólva is gonosznak nyilvánítható kérdéssel nyitja címlapját, hogy "Meddig élnek vissza a hajléktalanok mindannyiunk türelmével? Nekik mindent szabad?".

A zsörtölődő cikk mindössze annyit tud elmondani, hogy micsoda dolog, hogy az október 15-i rendelet után is vannak még hajléktalanok a városban, akik koszt hagynak maguk után az utcán. Ahogy fogalmaznak: "El­ké­pesztő ál­la­po­to­kat ta­lál­tunk a bu­da­pesti And­rássy úton, a vi­lág­örök­ségi hely­szí­nen, és Bu­da­pest több park­já­ban is: sza­bá­lyos haj­lék­ta­lan­tá­bor jött létre, tönk­re­téve a szép kör­nye­ze­tet."

false

 

A szép környezet megkárosítása, a kellemetlenség meg a kosz mellett azt is felróják a hajléktalanoknak, hogy miért is nem mennek a szállókra, hiszen ott a lehetőség, a hajléktalanszálló, ahol a rendelet óta 30-40%-kal többen fordultak meg.

Ez azonban nem oldja meg mindenki helyzetét, háborodik fel a szerző, mert a nagy és forgalmas aluljárókból eltűntek ugyan a hajléktalanok, de átköltöztek a kevésbé forgalmas helyekre vagy parkokba. Tesszük hozzá, épp úgy, ahogy azt már a törvény előtt is majd' mindenki megjósolta.

A hajléktalanszállók emlegetése sem megoldás a problémára, ezzel sem számol a bosszankodó szerző. Ahogy ugyanis a Mérce rámutat, a helyzetet ismerő szakértők szerint nincs elegendő férőhely az ellátórendszerben, a szállók gyakran túlzsúfoltak (a kormány csökkentette a minimum garantálandó személyes tér mértékét a szállókon). Ráadásul a szállókon sokszor kifejezetten rosszak az állapotok, gyakoriak a lopások - márcsak ezért sem annyira egyszerű a helyzet, mint ahogy a Ripost cikke állítja.

Itt a vasszigor: hova meneküljenek azok, akiknek nincs hol lakniuk?

A mai nap leszámolhatnak azokkal a hajléktalanokkal, akik nem tartják be a közelmúltban elfogadott törvényt. A hajléktalanok hétfőtől kezdve nemcsak az egyes, önkormányzatok által tiltott zónává minősített közterületeken, hanem sehol másutt - utcákon, tereken, aluljárókban, padokon - sem szabad tartózkodniuk.

Figyelmébe ajánljuk