"Ne adjátok le!" - Kósa Lajos szembesült az élő adás varázsával

  • narancs.hu
  • 2019. december 3.

Fekete Lyuk

Új kabaréklasszikus született: - Ez élőben megy. - Ez? Dehát ez egy butaság ez a műsor.

Kósa Lajos a Fidesz igazi Jolly Jokere - bármi történik a párt körül, elég őt kiengedni a kamerák elé, és tuti hogy valami olyat mond, ami egy időre minden másról eltereli a közvélemény figyelmét. Kósa ezúttal ráadásul a saját maga állította csapdába sétált bele.

Alelnök úr néhány napja  Fidelitas kongresszusán mondott beszédet - a szokásosnál is erősebb volt a felszólalók névsora, Tarlós, Szíjjártó, Kásler is elmondták mondókájukat, Kósa azonban a 19-re lapott húzott: "a zsidók kénytelenek voltak, vagy lehet, hogy jól is esett nekik a nyilas vitézt megszavazni a Hajdú-Bihar megyei közgyűlésbe" - jelentette ki.

A magyarországi zsidó egyházak és szervezetek szokatlan egyetértésben kérték ki maguknak a felszólalást, mire a maga bárdolatlan módján Kósa tegnap bocsánatot is kért.

Az enfarkába harapó Kósa-ügy most újabb fejezettel gazdagodott: ahogy a 444 beszámolt róla, a politikus a Heti TV zsidó közösségi tévében kapott lehetőséget egy kis magyarázkodásra. A Brauer Péter vezette Pirkadat pontosan úgy kezdődik, ahogy azt egy valamirevaló, valódi riporterektől irtózó fideszes politikus elvárja: a műsorvezető Kósa helyett szabadkozik annak helytelen kijelentéséért, majd kioszt egy dicséretet a kormánypártnak az antiszemitizmus ellen folytatott harcáért. Ami ezután következik, az sem igazi kötekedés: Breuer rákérdez, Kósa miért keverte bele a zsidókat a felszólalásába, és felhívja a figyelmet arra, hogy sokan a politikus oldalán is kiakadtak annak szavaira.

Néhány perces évődés után azonban elszakad a cérna Kósánál, aki önjelölt szerkesztőként megállapítja, hogy a műsor szétesett:

- Ehhez így nem járulok hozzá, most elmegyek, ne adjátok le, azt szeretném kérni, azt hiszem, ehhez még talán jogom is van.

- Ez élőben megy.

- Ez? Dehát ez egy butaság ez a műsor. Olyanokat mondasz nekem, ami...

- Milyen butaságot mondok? Azt mondom, hogy szeretünk téged, szeressél továbbra is minket.

A végén mindenki igyekszik menteni a menthetőt: a műsorvezető megdicséri a politikust bátorságáért és biztosítja, mennyire tiszteli őt - Kósa pedig ismét szerkesztői erényeit csillogtatja: megjegyzi, hogy értelmetlen kérdéseket kapott, majd csalódottan, bús hangon hozzáteszi: átverve érzi magát, mert nem tudta, hogy élőben megy a műsor. Hogy mi, nézők mégse maradjunk kétségek között, még elmondják, mennyire szeretik egymást - Happy End, függöny, taps.

Figyelmébe ajánljuk