Összekeverték Szijjártót a múlt század egyik legkorruptabb politikusával a Zöld-foki híradóban (A KÉP LEHET, HOGY KAMU)

  • B.P.M.
  • 2019. március 29.

Fekete Lyuk

Nem az első eset, hogy magyar politikust összekevernek valakivel. UPDATE: Nehezen eldönthető, hogy hiteles-e a kép.

„Szijjártó nevét és titulusát kicsit előírták a Zöldfoki szigetek híradójában. Péter Suharto indonéz elnök” – olvasható Andrew G. Szabo Facebook-bejegyzése.

Andrew G. Szabónak, alias Szabó Gál Andrásnak, akit Villám Gézaként ismernek a legtöbben, épp a közelmúltban indult egy közéleti-politikai műsora a Comedy Centralon.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert azzal Haji Mohammad Soeharto, röviden Suharto (magyar kiejtéssel Szuhártó) volt indonéz katonai és politikai vezetővel cserélték fel a Zöld-foki híradó munkatársai, akit sokan a 20. század egyik legkorruptabb politikusának tartanak: zavargásokra hivatkozva és néhol erőszakos manőverekkel szerezte meg a hatalmát elődjétől, majd militarista központi kormányzatot alakított ki. A stabilitást fent tudta tartani az országában, emiatt több nyugati nemzet szimpátiáját elnyerte, viszont annyira autokrata és korrupt rendszert épített fel, hogy később elfordultak tőle. Az ország lakóinak életszínvonala csökkent, zavargások törtek ki, ráadásul diplomáciailag elszigetelődött, így elveszítette a támogatottságát, ezért 1998-ban lemondásra kényszerült.

Nem az első eset, hogy egy magyar politikust összekevernek valakivel, legutóbb Orbán Viktorral fordult elő ugyanez: az év elején a brazil kormány a hivatalos Twitter oldalára egy olyan képet posztolt, amelyen a magyar miniszterelnök volt látható, viszont Mike Pompeóként, tehát az Egyesült Államok külügyminisztereként volt feltüntetve. (A felvételt azóta eltávolították.)

(Frissítés: Minden valószínűség szerint a felvétel kamu, legalábbis az ellenkezőjét nehéz bizonyítani, mert hasonló hátterű képet lehet látni a BBC Hardtalk című műsor egyik adásában. Az érintettektől és az olvasóktól elnézést kérünk.)

Orbán Afrikában: „Európában be van tiltva, ha egy ország nyíltan kereszténynek vallja magát

„Így próbálunk barátokat gyűjteni a világban" - tette hozzá, majd közölte: a Zöld-foki Köztársasággal kötött megállapodás keretében tíz ösztöndíjas megy Magyarországra. A keresztény kultúra közös gondolkodási alap Magyarország és a Zöld-foki Köztársaság között - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Zöld-foki Köztársaság fővárosában, Praiában tartott sajtótájékoztatóján, miután kétnapos látogatása során fogadta őt Ulisses Correia e Silva kormányfő, Olavo Correia miniszterelnök-helyettes, pénzügyminiszter és Luís Filipe Tavares külügyekért és közösségekért felelős miniszter.

Figyelmébe ajánljuk