Összekeverték Szijjártót a múlt század egyik legkorruptabb politikusával a Zöld-foki híradóban (A KÉP LEHET, HOGY KAMU)

  • B.P.M.
  • 2019. március 29.

Fekete Lyuk

Nem az első eset, hogy magyar politikust összekevernek valakivel. UPDATE: Nehezen eldönthető, hogy hiteles-e a kép.

„Szijjártó nevét és titulusát kicsit előírták a Zöldfoki szigetek híradójában. Péter Suharto indonéz elnök” – olvasható Andrew G. Szabo Facebook-bejegyzése.

Andrew G. Szabónak, alias Szabó Gál Andrásnak, akit Villám Gézaként ismernek a legtöbben, épp a közelmúltban indult egy közéleti-politikai műsora a Comedy Centralon.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert azzal Haji Mohammad Soeharto, röviden Suharto (magyar kiejtéssel Szuhártó) volt indonéz katonai és politikai vezetővel cserélték fel a Zöld-foki híradó munkatársai, akit sokan a 20. század egyik legkorruptabb politikusának tartanak: zavargásokra hivatkozva és néhol erőszakos manőverekkel szerezte meg a hatalmát elődjétől, majd militarista központi kormányzatot alakított ki. A stabilitást fent tudta tartani az országában, emiatt több nyugati nemzet szimpátiáját elnyerte, viszont annyira autokrata és korrupt rendszert épített fel, hogy később elfordultak tőle. Az ország lakóinak életszínvonala csökkent, zavargások törtek ki, ráadásul diplomáciailag elszigetelődött, így elveszítette a támogatottságát, ezért 1998-ban lemondásra kényszerült.

Nem az első eset, hogy egy magyar politikust összekevernek valakivel, legutóbb Orbán Viktorral fordult elő ugyanez: az év elején a brazil kormány a hivatalos Twitter oldalára egy olyan képet posztolt, amelyen a magyar miniszterelnök volt látható, viszont Mike Pompeóként, tehát az Egyesült Államok külügyminisztereként volt feltüntetve. (A felvételt azóta eltávolították.)

(Frissítés: Minden valószínűség szerint a felvétel kamu, legalábbis az ellenkezőjét nehéz bizonyítani, mert hasonló hátterű képet lehet látni a BBC Hardtalk című műsor egyik adásában. Az érintettektől és az olvasóktól elnézést kérünk.)

Orbán Afrikában: „Európában be van tiltva, ha egy ország nyíltan kereszténynek vallja magát

„Így próbálunk barátokat gyűjteni a világban" - tette hozzá, majd közölte: a Zöld-foki Köztársasággal kötött megállapodás keretében tíz ösztöndíjas megy Magyarországra. A keresztény kultúra közös gondolkodási alap Magyarország és a Zöld-foki Köztársaság között - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Zöld-foki Köztársaság fővárosában, Praiában tartott sajtótájékoztatóján, miután kétnapos látogatása során fogadta őt Ulisses Correia e Silva kormányfő, Olavo Correia miniszterelnök-helyettes, pénzügyminiszter és Luís Filipe Tavares külügyekért és közösségekért felelős miniszter.

Figyelmébe ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.

Halk, mély morgás

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.

 

Hídpénz

„Az önkormányzat egy olyan fejlesztést kíván megvalósítani, hogy a Szárhegyet és a Vár­hegyet összekötnénk egy függőhíddal."

Az arany csillogása

Emlékszik még bárki is arra, hogy mikor volt az a „vizes” világbajnokság Budapesten, amikor a toronyugráshoz a Dunába húztak fel egy ménkű nagy tornyot, hogy az majd milyen jól fog mutatni a világmindenség összes televíziós készülékén?

Csak a szégyen

Egy héttel ezelőtt az ENSZ Közgyűlése elfogadta azt a határozatot, amely július 11-ét a srebrenicai népirtás emléknapjává nyilvánítja.

Feltétlenül, de nem mindenképpen

A németek sohasem fogják megbocsátani a zsidóknak Auschwitzot – hangzik egy ismert, vitatott eredetű bon mot. Mint sok más általánosításban, ebben is lehetett igazság, amíg maguk a tettesek és a nácikkal együttműködők értelmezték úgy bűneiket, hogy a végén valahogy mégis a zsidók legyenek a hibásak. Gyermekeik és unokáik azonban már elfojtás vagy kivetítés nélkül tekinthettek a népirtásra, és vonhatták kérdőre felmenőiket.

Szerelem és politika

„Ötvenegy éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt Tánczos Gábor, az Országos Pedagógiai Intézet munkatársa, a Győrffy kollégium volt tagja, ismert publicista. A pedagógián kívül behatóan foglalkozott a NÉKOSZ történetével és a romániai magyar kultúrával.”

 

Előrehozott 2026

Olyan intenzitással történnek az események a magyar belpolitikában, hogy immár felvethető: Orbán rendszerét akár a 2026-os választások előtt is le lehet váltani. Ideje hát gondolkodni ilyen forgatókönyveken is.